Bier beleven bij Brouwerij Martinus

Waar Groningen al niet goed en groots in is. Neem nou de lokale bierbrouwerij Martinus. Hier wordt met vakmanschap bier gebrouwen. En met de naam en biertjes als 'Peerd IPA' en 'Lager der A' is de connectie met de stad al snel gelegd. Ontdek het verhaal erachter. En stap gerust een keertje binnen, het zal je smaken.

Als je de brouwerij binnenloopt, weet je eigenlijk niet waar je moet beginnen met kijken. Rechts van je het winkeltje, voor je de zakken gerst en links staan meerdere grote brouwketels. Iets verderop zijn Luca en Daniël bezig met een verse batch. Je staat gelijk in het hart van de actie. Wekelijks wordt hier zo'n 2000 liter bier gebrouwen. Van café tot aan de VVV: de biertjes van Martinus vind je overal. Dat is niet altijd zo geweest. Zo'n zeven jaar geleden zat in dit pand een drukkerij en rolde er papierwerk in plaats van brouwsels van de band. Maar het roer ging om. Bier moest het zijn.

De smaak te pakken

''Ik heb nachten niet kunnen slapen'', glimlacht eigenaar Albert-Jan Swierstra. Dat was nadat een toenmalige klant van hem, die een brouwerij had, hem vertelde dat hij in zijn pand ook uitstekend bier kon brouwen. Het zette Albert-Jan aan het denken. Immers, de voorliefde voor bier had al eerder het levenslicht gezien. Vader Swierstra bracht vroeger wel eens kleine brouwpakketjes mee uit Engeland. Gewoon, voor de leuk. Niet wetende dat deze traditie jaren later weer opgepakt zou worden.

Zo geschiedde: Albert-Jan en zonen kochten hun eerste échte brouwpakket voor 300 euro. Uitproberen, proeven en opnieuw beginnen. Ze kregen de smaak te pakken. Er worden voorzichtige plannen gemaakt voor een eigen brouwerij. Maar eerst op naar België en Duitsland om te kijken hoe het moet. Bij terugkomst was het zeker: bier in plaats van papier. Brouwerij Martinus was geboren.

Van papier naar bier

Zogezegd maakten de drukpersen op een gegeven moment plaats voor brouwketels. Het pand werd aangepast: muren werden opengebroken, er kwam een koepel in het dak en er werd een kraan geplaatst. Het resultaat is een brouwerij die openheid uitstraalt. Als bezoeker kan je getuige zijn van het gehele brouwproces. Hier kom je tijdens een te boeken rondleiding wel achter. De dampen uit de ketels trekken zo je neus in.

Langzaam loop je naar boven, richting het restaurant. Maar de brouwerij achterlaten doe je niet: hier borrel en dineer je tussen de brouwketels. In de keuken wordt met aandacht en ambacht een fijne maaltijd voor je gemaakt. Met smaken van het seizoen. En bijna alles komt uit de buurt. Want daar staat Martinus voor, zegt Albert-Jan. ''De band met Groningen is groot. Lokaal is alles lekkerder.'' En ook mooier. De labels op de flesjes van Martinus zijn namelijk van Groninger kunstenaar Kalle Wolters. De combinatie van de gelaagde ontwerpen en felle kleuren trekt gelijk je aandacht.

Fijn de avond afsluiten

Helemaal boven in het pand bevindt zich de bar. In de zomer tevens een terras. Het geheel ademt warm, een huiskamerachtige sfeer. Terwijl er een vers biertje voor je wordt klaargemaakt, zie je een band opbouwen. In samenwerking met Stichting Jazz in Groningen staan hier namelijk meerdere keren per maand jazzmuzikanten op de planken. Voor fijnproevers, maar ook voor hen die het willen ontdekken. Soms is de jazz vlug van tempo, soms wat rustiger. Maar het klinkt altijd net zo goed als dat het bier van Martinus je smaakt. 

Tegen het einde van de avond tapt Albert-Jan de laatste biertjes. Met een glimlach op zijn gezicht blikt hij terug op een mooie middag en avond. Maar vooruitkijken doet hij ook. ''Met Martinus willen we blijven vernieuwen, belevingen blijven meegeven. Experimenteren doen we zeker, maar we blijven ook dicht bij onszelf.'' En dicht bij Groningen. Naar andere steden toe? Nee, het is hier mooi zat, vindt Albert-Jan. ''Groningen heeft mijn hart. Goede sfeer, fijne mensen en precies groot genoeg. Wat wil je nog meer?''

Ontdek ook

Mis niets uit Groningen

Maandelijks de leukste tips voor Groningen in je inbox? Schrijf je hieronder in voor de Groningen nieuwsbrief