Creatieve uitjes in Groningen

Sommige creabea's lijken geboren met een talent om de mooiste dingen te creëren. Anderen weten zich geen raad met gerei als kwasten, klei en breinaalden. Toch is het voor iedereen goed om af en toe met je handen te werken. Leg je telefoon eens weg, zet je gedachten op stil en laat je creativiteit de vrije loop bij een van deze creatieve uitjes in Groningen. Wie weet word je nog verrast door je eigen kunsten. 

Artsy Avenue

Oude Boteringestraat 1 - Bij dit creatieve café kun je aardewerk beschilderen onder het genot van een drankje en wat lekkers. Hoe het werkt? Allereerst kies je een stuk keramiek. In de vorm van bijvoorbeeld een kopje, tegeltje of vaas. Zonder goed gereedschap valt deze creatieve strijd natuurlijk niet te winnen. Daarom is er veel te kiezen op het gebied van verf, penselen en andere handige hulpmiddelen. Eenmaal bepakt en bezakt met alle benodigde materialen, neem je plaats aan een tafeltje. Nu is het tijd om je te gaan verdiepen in je kunstwerk. We raden je aan om van tevoren wat inspiratie op te doen. Zo kun je gelijk aan de slag. Wanneer je helemaal tevreden bent met je creatie laat je deze achter in het café. Het Artsy Avenue team laat de keramiek dan in 10 dagen glazuren en bakken, zodat jouw werk glanzend en bruikbaar wordt. De kleuren van de verf komen nu pas echt tot leven, daarom is het resultaat altijd een verrassing.

Bekijk

FRIS!

Folkingestraat 12 - De jacht naar sieraden die helemaal bij je passen en aansluiten op jouw persoonlijke stijl is nog niet altijd zo makkelijk. Gelukkig hebben we daar hier in Groningen de perfecte oplossing voor. Bij Fris trekken ze alle kralen, steentjes en bedels uit de kast, waarmee jij een unieke armband, ketting of ring kunt creëren. Less is more? Daar denken ze bij dit boetiekje anders over. Hier is meer ook echt meer. Inspiratie doe je het beste op door gewoon een rondje door de winkel te maken. Bij Fris maken ze namelijk ook zelf sieraden die klaar zijn om gedragen te worden. Naast sieraden zijn er nog allerlei accessoires, zoals haarclips, sleutelhangers, riemen en tassen. Ga jij voor leer, draad of elastiek? Ben je meer van het goud of zilver? Welke kleuren en materialen stralen het beste uit wie jij bent? Genoeg om over na te denken. Ga lekker aan de slag en maak iets waar je trots op bent. Je zal je creatie hopelijk nog vaak dragen.

Bekijk

Achterpand

Lage der A 1 - Breien, haken en borduren. Het is al lang niet meer enkel voor oma's. Ook de jongere generaties willen hun handwerkvaardigheden uitbreiden. Bij Achterpand helpen ze je hier graag mee. Met een breed assortiment aan handwerk-workshops heb jij de vernuftige technieken zó onder de knie. Geheel in het thema van de koude maanden kun je nu leren om sokken te breien en kerstballen te haken. In het kleurvolle paradijs aan de gracht vind je prachtige producten om mee te knutselen. Wol, garen en borduurlinnen in allerlei materialen, vormen en kleuren. Ook is er een grote verzameling van patroonboeken en magazines. Kortom, voor iedereen altijd wat wils. Op de donderdagavond en zaterdagochtend staan Bram en Lineke voor je klaar. Deze handwerkprofessionals geven je graag advies over alle materialen en technieken.

Bekijk

Kaarsenmakerij Wilhelmus

Hoofdstraat 14, Eenrum - Voor het laatste uitje laten we de stad achter ons en trekken we de provincie in. In de gemeente Het Hogeland is het knusse dorp Eenrum te vinden. De thuisbasis van een wel heel bijzonder winkeltje. Al 43 generaties lang maakt de familie Wilhelmus op ambachtelijke wijze de mooiste kaarsen. Gelukkig voor ons, delen ze deze kennis graag. Wanneer je een dagje naar de Noordelijkste gemeente van ons land afreist, moet je zeker even tijd maken voor dit creatieve uitje. Het bekendste product van de familie is de dompelkaars. Vol van kleur en uniek van vorm. Zoals de naam al verklapt, dompel je de kaars onder in verschillende kleuren kaarsvet. Na het ontstaan van prachtige lagen is het tijd voor het vormen van de kaars. Aan jou is het om een spiraal, knoop, slang of slak te maken. En ken je het fenomeen snipperkaarsen al? Allerlei snippers gekleurd kaarsvet komen hierbij samen in één witte stompkaars. Prachtige kleuren vertonen zich naarmate de kaars opbrandt. Je kunt ook een windlicht of tuinfakkel maken, en zelfs een kaars maken in de vorm van je eigen hand. Bijna te mooi om aan te steken.

Bekijk

Ontdek ook

Mis niets uit Groningen

Maandelijks de leukste tips voor Groningen in je inbox? Schrijf je hieronder in voor de Groningen nieuwsbrief