De Noorderrondritten

Liefhebber van een lange fietstocht? Dan zijn de Noorderrondritten zeker wat voor jou. Deze 144 kilometer lange route is een eerbetoon aan de schaatsklassieker op natuurijs, die in 1997 voor het laatst werd gereden. Waar het kan volg je op de fiets dezelfde route als de schaatsers. Ideaal voor racefietsers, maar ook voor de wat minder snelle fietsers is het een heerlijke tocht.

Dé ultieme voorbereiding

De Noorderrondritten hebben een rijke historie. Sinds 1940 is deze schaatstocht al elf keer gehouden. De natuurijsklassieker werd gezien als de perfecte voorbereiding op de welbekende Elfstedentocht. Hoewel de laatste editie van de schaatstocht in 1997 plaatsvond, is de traditie van deze tocht wel voortgezet. Sinds 1978 worden de Noorderrondritten namelijk ook georganiseerd als fietstocht. En voor iedereen die de tocht graag zelf eens wil fietsen, is er sinds 2022 de bewegwijzerde (race)fietsroute. Waar het kan rijden fietsers nu dezelfde route als de Noorderrondritten op de schaats. Op vier iconische plekken langs de route staan panelen met verhalen en foto's die herinneren aan de schaatstocht.

Kilometers in de benen

De Noorderrondritten op de fiets kennen verschillende afstandsmogelijkheden. De complete route bestaat uit 144 kilometer. Als je dat toch een beetje te ver vindt, kan je er ook voor kiezen om één van de twee lussen te fietsen. De eerste lus heeft een lengte van 84 kilometer, de tweede lus 60. Het dorp Onderdendam is het centrale punt van de route, waar beide lussen samenkomen. Vanwege de lengte van de route is deze vooral geschikt voor wielrenners, e-bikes en meerdaagse fietstochten. 

Ontdek ook

Mis niets uit Groningen

Maandelijks de leukste tips voor Groningen in je inbox? Schrijf je hieronder in voor de Groningen nieuwsbrief