Fine dining restaurants in de provincie

Fine dining is bezig met zijn opmars in Groningen. En niet alleen in de stad kun je terecht voor echte gastronomie. Ook in de provincie kunnen fijnproevers hun hart ophalen. Soms dineer je op een bijzondere plek zoals een oude herenboerderij, kerk of molen. Maar altijd is het eten er om je vingers bij af te likken. Eten in een van deze fine dining restaurants in de provincie is gegarandeerd een unieke culinaire belevenis. 

Herberg in de Valk

Middelstum - In dit pittoreske dorp met oude karakteristieke huizen zit Herberg In de Valk. De oude herberg uit 1630 staat in een karaktervol hoekje van het dorp. In het restaurant is iedereen is welkom - van werkbroek tot stropdas. Ze serveren er een vier gangenmenu inclusief vier amuses en een bijpassend wijnarrangement. Iedere maand wisselt het menu, dat veelal vol staat met producten uit de buurt. Eet in de prachtige herberg of bij mooi weer op het gezellige terras.

Lees meer

Hermans Dijkstra

Midwolda - De nostalgische Boerderij Hermans Dijkstra zit gevestigd in een van de vele herenboerderijen uit Oldambt. Het pand met zijn tuin met slingerpaadjes en waterpartijen ziet er nog net zo uit als in zijn goudgele hoogtijdagen. En je kunt er ook nog eens heerlijk dineren. Ze toveren er iedere maand een nieuw seizoensgebonden verrassingsmenu op tafel met zoveel mogelijk lokale producten. En wanneer je je ervaring compleet wil maken, kun je na het diner verblijven achter de boerderij in B&B Graanzicht. Een heerlijke plek om uit te buiken, terwijl je uitkijkt over de landerijen.

Lees meer

Herberg Onder de Linden

Aduard - Op slechts 10 minuten rijden van de stad vind je Herberg Onder de Linden. In het prachtige rijksmonument uit 1735 word je ouderwets lekker verwend met creatieve gerechten van nu. Met als basis de klassieke Franse keuken neemt chef Steven Klein Nijenhuis je mee op ontdekkingsreis. Hij gebruikt de mooiste producten van dichtbij en maakt spannende combinaties, waarin hij graag smaken en bereidingen uit het Verre Oosten verwerkt. En ook voor vegetarische en veganistische menu's draaien ze hier hun hand niet om. Met trots draagt dit restaurant een Michelinster. Een bezoekje waard dus!

Lees meer

Restaurant De Oude Sluis

Zoutkamp - Niet een potje koken en een bord wegbrengen, maar gastronomie. Dat beleef je bij Restaurant De Oude Sluis. Hier kijk je vanachter je tafel uit op de Hunsingosluis, waarvan het sluiswachtershuisje nog intact is. Maar al snel zul je je aandacht verleggen naar de heerlijkheden op tafel. Geniet van voornamelijk lokale producten uit het seizoen. En wat je ook voorgeschoteld krijgt, alles is hier zelfgemaakt. Van het brood tot aan het ijs en alles ertussenin. Veganistisch? Geen probleem. Ze zijn bij De Oude Sluis erg fanatiek als het gaat om veganistisch koken en verwerken voornamelijk plantaardige producten. Verantwoord smullen dus.

Lees meer

De Basiliek

Appingedam - Midden in Appingedam zit Restaurant de Basiliek. En zoals de naam al doet vermoeden, huist het restaurant in een eeuwenoude kerk. Op de kaart staat voor ieder wat wils, inclusief een selectie van gerechten van eigen bodem onder de noemer 'Dutch cuisine'. Kies voor het verrassingsmenu en laat je verwennen door de chef, die van iedere maaltijd een ware smaakbelevenis maak. Ook als wijnliefhebber ben je hier aan het juiste adres. De sommelier vertelt je met plezier over de wijnen uit de kelders van de Basiliek.

Lees meer

Piloersemaborg

Den Ham - Op een kwartier rijden van de stad vind je de enige overgebleven borgboerderij van Nederland. Als je het pad oprijdt zie je achter rijen hoge bomen en een brede gracht de Piloersemaborg liggen. Chef-kok Dick Soek kookt hier volgens de seizoenen. Tijdens zijn ritjes door het Groninger land ontdekte hij de lokale leveranciers. Deze Groninger producten bereidt hij op z’n Italiaans: puur, biologisch en lokaal. Een idyllische plek waar je kunt eten én overnachten. Zo maak je je avond compleet. De sfeer van het leven van de jonkers van toen is zowel buiten als binnen het gebouw goed te voelen.

Lees meer

De Amshoff

Kiel-Windeweer - In 1754 woonden er 800 mensen in het plaatsje Windeweer. Genoeg bewoners voor een kerk en een pastorie. Inmiddels is de pastoor vertrokken en kun je er heerlijk dineren bij Restaurant Amshoff. In de keuken wordt gewerkt met lokale producten en de mooiste ingrediënten uit de Franse- en Mediterrane keuken. Ontdek de smaken van De Amshoff met het 3- of 4-gangen menu van verse producten, die het seizoen op dat moment te bieden heeft. Geen vaste menukaart, maar hier kun je je elke maand opnieuw laten verrassen door de creatieve keuze van chef-kok Jan Stams.

Lees meer

Herberg Restaurant Molenrij

Molenrij - Bij Restaurant Molenrij heten ze je graag welkom om een rondreis te maken door de provincie. Op de plek van het restaurant stond vroeger een mosterdfabriek en dat proef je terug. In veel gerechten is namelijk een element uit mosterd verwerkt. Super lokaal en creatief. Daarnaast kun je hier smullen van allerlei ander lekkers uit Groningen. Zo halen ze hun kaas uit klein Wetsinge en Broek, groenten van de Eemstuin in Uithuizermeeden en bieren van de firma Het Zotte Kalf uit Winsum. Kies voor het verrassingsmenu en proef gerechten gemaakt met liefde voor de zee en voor het Groninger land. 

Lees meer

Restaurant De Molenaar

Onderdendam - Eten en slapen in een oude molen is natuurlijk een geweldige belevenis. In Onderdendam bij restaurant De Molenaar kan het. Boven, op de oude graanzolder, zijn onder de zware gebinten twee appartementen getimmerd. En op de begane grond van de achtkantige molen Hunsingo uit 1855 bevindt zich het kleine, sfeervolle restaurant. Hier bereidt chef-kok Martin Kooijker een uniek 6- of 8-gangen verrassingsdiner voor je, met dagverse en lokale ingrediënten. Zijn stijl heeft de Franse keuken als basis met een creatieve twist. Terwijl je de wieken ziet draaien beleef je hier een onvergetelijke én culinaire avond. 

Lees meer

Restaurant Noor

Hoogkerk - In een voormalige kerk net buiten de stad zit Restaurant Noor. Hier bereiden ze verfijnde gerechten die soms onorthodox, brutaal of eigenwijs zijn. Én werken ze rechtstreeks samen met vissers, jagers, verzamelaars, boeren en veeboeren die de beste producten leveren. Eigenaren Jeroen en Marleen Brouwer, voormalig eigenaren van sterrenrestaurant De Loohoeve, zorgen ervoor dat het je hier aan niets ontbreekt. Want niet alleen het eten is een feestje om te zien en te proeven, aan alles is hier gedacht. Van een gezellige polaroid foto als aandenken tot aan een smakelijk verhaal over het ontstaan van je gerecht. Het is dan ook niet voor niets dat het restaurant bekroond is met een Michelin ster.

Lees meer

Ontdek ook

Mis niets uit Groningen

Maandelijks de leukste tips voor Groningen in je inbox? Schrijf je hieronder in voor de Groningen nieuwsbrief