Een liefhebberslandschap

Groningen lijkt vaak ver weg en onbekend. Maar eenmaal hier worden velen smoorverliefd op het landschap en de dorpen. Tal van Randstedelingen en stad-Groningers gingen al voor de bijl. Zo ook Mayke Zandstra, die met haar partner op de prachtige boerderij Enne Jans Heerd woont.

Mayke Zandstra (38) trekt in 2018 met haar jonge gezin naar het Hogeland. Zij en haar vriend Gijs krijgen de kans om er een plek voor natuur- en cultuurbeleving op te zetten. De monumentale boerderij Enne Jans Heerd komt bij toeval op hun pad. Het Hogeland is echt haar thuis. ''Ik ben in m'n leven wel twintig keer verhuisd, maar wat ik ook zocht, hier heb ik het gevonden.'' 

  • Kerk Stitswerd

Het pittoreske dorpje Stitswerd

''Het Hogeland is een liefhebberslandschap, puur en open. Als het stormt en regent, dan stormt en regent het hier ook echt hard. En in het voorjaar explodeert de natuur. De rijke geschiedenis van het gebied zie je echt overal terug. Je vindt hier talloze pittoreske dorpjes. Een van de mooiste vind ik Stitswerd. Het ligt op een hoge wierde – buiten het dorp merk je dat het een paar meter naar beneden loopt. Soms denk ik: het is eigenlijk wel fijn dat weinig mensen dit gebied kennen. Maar aan de andere kant moesten ze eens weten wat je hier allemaal kunt vinden.'' 

Tip: bos Abelstok

''Een andere bijzondere plek op het Hogeland is het bos Abelstok, vlak boven Mensingeweer. Ik kwam er voor het eerst op een zomeravond, op mijn racefiets. Het was een uur of negen en het begon al een beetje te schemeren. Abelstok is een sprookjesachtig bos met overwoekerde fruitbomen en lage takken, waar je als het ware doorheen dwarrelt. Ik voelde me net Alice in Wonderland. Juist omdat de rest van het landschap hier zo open is, heeft zo’n bos iets magisch.''

De dijk bij Westernieland

''In het Hogeland kun je echt je hoofd leegmaken. Je ziet altijd een verre horizon. Ik raad je aan gewoon ergens in een berm of op een bankje te gaan zitten. Kijk maar eens 360 graden om je heen, neem in je op hoe mooi het is. Je moet wel echt even stilstaan om het te kunnen waarderen. Als je er doorheen roetsjt, zou je zomaar kunnen denken dat hier niks is. Op sommige plekken is dat ook zo, daar is ook niks, maar dat is het ‘m juist. Laatst ging ik op een mooie dag met mijn jongste zoontje naar de dijk bij Westernieland. Daar was helemaal niemand. Het was er volkomen stil. Op zo’n moment voel ik me rijk dat ik zo’n plek in mijn omgeving heb. Je komt hier echt tot rust.'' Bekijk meer plekken waar je naar de dijk kunt. 

Ontdek ook

Mis niets uit Groningen

Maandelijks de leukste tips voor Groningen in je inbox? Schrijf je hieronder in voor de Groningen nieuwsbrief