Noorderzon 2019, net even anders dan anders

Wie denkt aan augustus en Groningen, denkt aan Noorderzon Performing Arts Festival. En wie denkt aan het Noorderzon Performing Arts Festival denkt al gauw aan het Dok, het hoofdpodium boven de vijver. Onze tip voor dit jaar luidt: ga ook eens op zoek naar de kleine pareltjes, intieme concertjes en de minder voor de hand liggende voorstellingen. Probeer voor de verandering de massa, je favoriete podium, bar of eetkraampje voorbij te lopen, en probeer iets nieuws! Wij vroegen de organisatie van Noorderzon om een aantal minder bekende culturele hoogtepunten uit te lichten, puur voor diegenen die het leuk vinden om dit jaar buiten de gebaande zand- en grindpaden van het plantsoen te treden. We wensen je een fijn en vooral verrassend Noorderzon toe!

Glasnost | Glasnost op Noorderzon

Glasnost op Noorderzon is een interactieve show die je in een spetterend uur op de hoogte brengt van het programma, de randactiviteiten en alle andere perikelen van het festival. Luchtig en grappig, maar ook serieus en inhoudelijk. Gesprekken met artiesten worden afgewisseld met mini-colleges van wetenschappers en publieksrecensies vanuit de hoogste stoel van het festivalterrein. Uitgesproken columnisten klimmen op de zeepkist, het publiek kan vrijkaarten winnen in de zonnebrilquiz en er is altijd live muziek. Natuurlijk wordt de show elke avond afgesloten met het fameuze Glasnost-spiraalspel! 

15 t/m 24 augustus 

Info & tickets

Platform GRAS | Urban Tour Ontdekkingstocht

Hoe lang je ook in Groningen woont, er zijn altijd plekken waar je nog nooit bent geweest en verhalen die je niet kende. Ga mee met de nieuwe serie Urban Tours, waarin de andere kant van de stad wordt blootgelegd. Kritisch, vervreemdend, grappig, spannend en vooral: onverwacht. Vergeet saaie rondleidingen en ongeïnspireerde gidsen met hun vaste riedel: ga mee op Urban Tour en bekijk jouw eigen stad in een geheel nieuw licht!

16 t/m 18 augustus

Info & tickets

Yan Duyvendak | Invisible

Wanneer deed jij voor het laatst iets ondeugends? In invisible ben je als bezoeker de veroorzaker én toeschouwer van subtiele, opwindende verstoringen in de publieke ruimte. Ontwrichting van het maatschappelijk aanvaardbare waarvan alleen jij, als onzichtbare medeplichtige, de oorsprong kent. Aarzel niet en doe mee met dit hoogst vermakelijke en aanstekelijke spel dat meer teweeg zal brengen dan je ooit had kunnen vermoeden.

16 t/m 22 augustus

Info & tickets

De Nwe Tijd / Freek Vielen & hetpaleis | Doe de groeten aan de ganzen

De taart is net aangesneden en de limonade uitgeschonken wanneer de bel gaat. De Dood staat voor de deur. En dat blijkt heel gezellig. Filosofisch theatermaker en toneelpoëet Freek Vielen wekt met zijn getalenteerde gezelschap een wonderlijke en wonderschone wereld tot leven waarin de acteurs samen met jou het leven én de dood vieren. Doe de groeten aan de ganzen is een troostrijke, hartverwarmende en muzikale voorstelling voor de jongere theaterbezoekers, maar zeker ook voor hun ouders.

18 & 19 augustus

Info & tickets

Illustere Figuren i.s.m. De Verhalen van Groningen | 100 jaar vrouwenkiesrecht, en nu dan?

Dit jaar bestaat het vrouwenkiesrecht 100 jaar. Moet het worden verlengd of is het wel genoeg geweest? Illustere Figuren Zen Roorda en Joeso Peters onderzoeken samen met Joran de Boer waar de vrouw nu staat en waar ze heen moet; terug naar het aanrecht of naar de femmecratuur! 

19 t/m 22 augustus

Info & tickets

La Tristura | Future Lovers (Unplugged)

Een zestal koestert zich rijkelijk in een moment waarvan het weet dat het eindig is, een gevoel van hier en nu dat alleen de jeugd gegeven is. Dan stelt een van hen zichzelf voor als een 50-jarige dame: hoe zal haar leven er dan uitzien en hoe kijkt ze dan terug op dit moment? Misschien denk je met hen mee: wat waren jouw verwachtingen van het leven? Zijn ze uitgekomen? Met Future Lovers, dromerig, licht, sfeervol en eenvoudig, spelen de vroegwijze acteurs zich zonder twijfel rechtstreeks ieders hart in.

20 & 21 augustus

Info & tickets

Marco Chenevier | This work about the orange

Heb jij wel eens de neiging gehad om tijdens een voorstelling op te staan en mee te doen? Hoe ver zou je gaan? Beide dansers laten hun choreografie regelmatig onderbreken door een robotstem die het publiek opdrachten geeft. Zoals: wie laat de lactose-intolerante theatermaker zonder blikken of blozen een glas melk leegdrinken voor een beloning van vijf euro? De dansers wurmen zich in de pijnlijkste poses om je op tragikomische wijze te confronteren met thema’s als moraal, machtsverhoudingen en goed en kwaad.

21 t/m 23 augustus

Info & tickets

Geef een Toegift: koop een kaartje voor een ander

Voor het tweede jaar doet Noorderzon mee met Geef een Toegift, een initiatief van De Verenigde Podiumkunstenfestivals - het samenwerkingsverband van meer dan 40 landelijke festivals. Door het hele land wordt publiek opgeroepen een entreekaartje te kopen voor iemand met minder financiële middelen, zo ook bij Noorderzon.

Meer info

Ontdek ook