Fotografie hotspots in Groningen

Op sociale media zie je veel prachtige plaatjes, ook van de fotogenieke stad en het mooie ommeland. Menig (hobby)fotograaf trekt er dan ook graag op uit om zijn of haar portfolio uit te breiden. Om je op weg te helpen hebben wij samen met professionals uit Groningen de beste tips en mooiste plekken voor jouw volgende foto uitgezocht. Camera’s in de aanslag! 

Gronings goud

Wanneer je onze blogs leest kom je geregeld een foto van Stella Dekker Fotografie tegen. Ze weet als geen ander de ziel van Groningen vast te leggen. Maar wel in haar eigen stijl. Er zijn weinig plekken in Groningen waarvan Stella geen foto heeft, maar haar favorieten zijn de Kiekkaaste bij Nieuwe Statenzijl en de Punt van Reide. “Wanneer de zon schijnt en je door het riet naar de Kiekkaaste kijkt, dan zie pas echt Gronings goud.” Een tip die Stella zou geven voor een mooie foto? “Sta open voor alle elementen van de omgeving en ervaar het ook. Dat doe je door niet alleen door je lens te kijken, maar ook om je heen”.  

Bekijk meer

Seizoensgebonden

Elwin, die zijn foto’s deelt op Instagram als @toerist_in_eigen_stad, heeft moeite met het kiezen van zijn favoriete plek. “De stad ziet er elk seizoen namelijk weer anders uit.”  Zomer in de Noorderplantsoenbuurt, herfst langs de Aweg of het H.A. Kooykerplein en in de winter staat gezelligheid voorop: (kerst)verlichting in overvloed! In de lente mag de J.C. Kapteynlaan natuurlijk niet ontbreken. Zoek jij een mooie locatie voor een foto? “Neem dan eerst je bekende omgeving goed in je op. Vaak is er meer te zien dan je denkt” zegt Elwin. Combineer eens een gasthuis, schipperswoning of herenhuis in een van de buurten van de stad met een ochtend- of avondzonnetje. Een mooi kiekje gegarandeerd! 

Bekijk meer

Vroege vogels

Sebastiaan Rodenhuis zoekt juist de rust op. “Mijn favoriete plek om te fotograferen zijn de Onlanden. Net buiten de stad, maar je hebt gelijk het gevoel dat je ver weg bent van alle drukte”. Volgens Sebastiaan is dit gebied in de vroege ochtend het mooiste en dan met name in het voor- en najaar, als er mist hangt. “Er ontstaat dan een soort magie waardoor je je even in een andere wereld bevindt”. Op weg naar de Onlanden vind je tevens het Stadspark, waar het ook fijn vertoeven is voor de fotografen onder ons. 

Bekijk meer

Alles draait om perspectief

Als fotograaf is Harmen van der Vaart altijd op zoek naar unieke perspectieven van bekende of minder bekende onderwerpen. “Toen in 2019 Forum Groningen zijn dakterras opende had ik mijn nieuwe favoriete plek in Groningen om foto's te schieten gevonden.” Een van zijn bekendste en favoriete foto's is van de toren van de Sint-Jozefkathedraal en daarachter het DUO-gebouw. “Het grappige aan deze foto is dat veel mensen denken dat ik die foto heb gemaakt met mijn drone, maar hij is vanaf het dakterras van Forum Groningen geschoten, met een telelens.”  Zijn tip voor andere fotografen is om dezelfde locatie vaker te fotograferen. Het tijdstip, seizoen en weer zorgen ervoor dat je een onderwerp telkens anders kan vastleggen. Maar ook door verschillende lenzen en camera's te gebruiken en op zoek te gaan naar unieke perspectieven is het leerzaam om dezelfde locatie vaker te fotograferen. 

Bekijk meer

Liefde voor Groningen

Door zijn werk rijdt Martin Postmus regelmatig door het Groninger landschap, waar genoeg moois te zien is. “Ik ben gek op uitgestrekte landschappen waar ook iets te zien is, ik kijk dan hoe ik de compositie qua foto ga maken.”  Na wat dubben tussen Noordpolderzijl en de Noordkaap, beide gelegen aan de Waddenzee, is de Noordkaap toch favoriet. Zeker bij zonsondergang. Ook heeft hij een voorliefde voor oude kerkjes in onze provincie, zoals de kerk van Ezinge en die van Uithuizermeeden. Martin tipt om voor een verassend perspectief te gaan tijdens het fotograferen. Bijvoorbeeld laag bij de grond in plaats van ooghoogte.  “Probeer een compositie te zien, dat houdt in kijken, kijken en nog eens kijken. En daarnaast vooral genieten van fotograferen!” 

Bekijk meer

Ga toch fietsen

“Het Forum en de Nieuwe Markt zijn toch wel een van mijn favoriete locaties” zegt Daniël, de fotograaf achter het account @Igotscapes op Instagram. De combinatie van moderne, strakke architectuur en het zicht op de middeleeuwse bouwstijl van de binnenstad zijn uniek. Verder vindt hij het leuk om het ommeland op de fiets te verkennen. “Begin bij Reitdiephaven en fotografeer meteen de kleurrijke Scandinavische huisjes. Vervolg je weg richting het bruggetje van Dorkwerd en fiets via Wierumerschouw naar Garnwerd, langs Feerwerd met zijn schilderachtige scheve witte kerkje. Ga door naar Ezinge en vervolgens langs het kerkje van Saaksum. Daarna fiets je via Fransum terug naar de stad. Zo heb je niet alleen een schat aan foto's verzameld, maar ook een goede workout gedaan!” Zijn tip? Ga ook met minder goed weer op pad. Grijze lucht of een zwaarbewolkte hemel geven juist een bijzonder contrast op foto’s. Lukt het toch niet om mooie foto’s te maken, beschouw jezelf als locatiescout en oefen met je composities. Zo weet je wat je kan verwachten op deze locatie met betere omstandigheden.  

Bekijk meer

Waar natuur en geschiedenis samenkomen

Net naast Termunten bevindt zich de Punt van Reide, een gebied waar Denise (@dmjdenise op Instagram) graag heen gaat om even te ontsnappen aan de drukte in de stad. Een plek waar geschiedenis en natuur samenkomen. Langs de dijk rijdend valt batterij Fiemel niet meteen op, maar eenmaal dichterbij zie je de overblijfselen van de voormalige batterij. Overdag kun je zelf ook op de batterij komen waar het geschut zich bevond, wat ook uitzicht biedt over het gebied. “Vaak loop ik vanaf batterij Fiemel over de dijk om naar het wad te gaan. Eenmaal terug op de weg loop ik een eindje richting het zeehonden uitkijkpunt waar je halverwege een gebied hebt voor broedvogels.” Als fotograaf staat ze graag op een plek stil en kijkt om zich heen om te zien wat er gebeurt. Op die manier leg je momenten vast die je anders aan je voorbijgaan. Haar tip is daarom ook om ergens stil te gaan staan, te kijken naar bepaalde patronen, lijnen en andere composities en niet altijd onderweg te zijn. 

Bekijk meer

Geduld loont

Ook voor Gerard Kobes gaat er niets boven Groningen. En dat probeert hij zoveel mogelijk vast te leggen met zijn camera. Van stad tot aan het wad. “De stad leent zich goed voor nachtfotografie en het wad is uitstekend bij zonsondergang met mooie lange sluitertijd.” Een aantal van zijn favoriete plekken zijn het Paterswoldsemeer, Lettelberterpetten & uiteraard de binnenstad. “Maar mijn meest favoriete plek blijft de Kiekkaaste, met zijn grote loopsteiger tussen het hoge riet door.” Voor iedereen die ook mooie foto's wil maken heeft Gerard de tip om geduldig te zijn. “Na zonsondergang kan de lucht nog intens kleuren. Probeer daarnaast eens diverse composities.”

Bekijk meer

Ontdek ook

Mis niets uit Groningen

Maandelijks de leukste tips voor Groningen in je inbox? Schrijf je hieronder in voor de Groningen nieuwsbrief