Godert Walter leeft voort

Je bent er ongetwijfeld wel eens langsgestruind: Godert Walter. Toch is de kans groot dat je de geschiedenis van deze boekenwinkel in de Oude Ebbingestraat nog niet kent. We vertellen je graag over Godert zelf, de winkel en de nieuw geopende Water's Bookshop in de Oude Kijk in 't Jatstraat. Een verhaal over een dappere man die voor een literaire revolutie zorgde in Groningen. 

80 jaar een begrip in de stad

Sinds 1935 huist in de Oude Ebbingestraat een karakteristieke boekenwinkel. Ooit opgericht als 'algemeene boekhandel', zoals dat in het Oudnederlands geschreven werd. In 1941 werd de zaak overgenomen door Godert Walter, die de boekenwinkel naar zichzelf vernoemde. Agnes van Gelder kwam een jaar later bij hem in dienst en het was gelijk liefde op het eerste gezicht. De boekenliefhebbers trouwden slechts twee maanden later en kregen twee zoons. Het geluk mocht helaas niet lang duren. Tijdens de Tweede Wereldoorlog verkocht Godert Walter verzetsboeken. In 1944 kwam hij hierdoor op 33-jarige leeftijd tragisch aan zijn einde, toen hij werd geëxecuteerd in zijn huis in Haren. Hoewel de boekhandel sinds toen meerdere eigenaren heeft gehad, is de winkel ter ere van zijn moed altijd de naam Godert Walter blijven dragen.

Lees meer

Momenteel beheren Erwin de Vries en Allard Steenbergen de zaak. De twee kennen elkaar van de voetbalclub en vormen sindsdien een goed team. Tegenwoordig kan je in de winkel terecht voor Engels-, Frans-, Duits- en natuurlijk Nederlandstalige boeken. Je vindt er een breed scala aan literatuur, filosofie, geschiedenis, sociale wetenschappen, natuur en wetenschap, architectuur, vormgeving en Groningana. Dat laatste thema is onze favoriet. Deze Groningse boeken vertellen je over belangrijke Groningers, de taal die hier gesproken wordt, de geschiedenis die zich hier heeft afgespeeld en nog veel meer onderwerpen om trots op te zijn. Het personeel heeft veel kennis over het aanbod en helpt je graag bij het vinden van het perfecte boek om zelf te lezen of cadeau te geven. Wanneer het weer het toelaat is het ook heerlijk om een plekje te zoeken in de tuin van Godert Walter. Een verborgen oord met een goed gevulde boekenkast voor de boekenwurmen onder ons. Voel je vrij om een kopje koffie te drinken en je middag hier door te brengen. Maak een praatje of geniet in stilte van de woorden op papier.

Lees meer

Boeken voor alle stadjers

Vanuit Stad en Ommeland wist men de boekenwinkel in de Oude Ebbingestraat altijd al te vinden. Nu Groningen steeds internationaler wordt, verandert ook de vraag naar boeken. Speciaal voor de nieuwe garde stadjers opende ruim een jaar geleden Walter's Bookshop in de Oude Kijk in 't Jatstraat. Een ontmoetingsplek voor liefhebbers van literatuur met een ruime collectie aan Engelstalige boeken op het gebied van literatuur, poëzie, design, wetenschap, natuur en geschiedenis. Niet enkel boeken, maar ook ansichtkaarten, posters en andere hebbedingetjes zijn hier te scoren. Je vindt hier ook Walter's Showcase; een speciaal plekje in de winkel waar kunstwerken van lokale artiesten geëxposeerd worden. Met regelmaat worden er activiteiten georganiseerd in de winkel. Denk aan ontmoetingen met schrijvers, een stille boekenclub en optredens van artiesten. Het is dus zeker een goed idee om de agenda van Walter's eens te bekijken.

Lees meer

Ontdek ook

Mis niets uit Groningen

Maandelijks de leukste tips voor Groningen in je inbox? Schrijf je hieronder in voor de Groningen nieuwsbrief