Grand Theatre

Met dank aan rebelse krakers, die 40 jaar geleden het pand overnamen, is Grand Theatre nu een plek waar jong theatertalent zich kan laten zien. Ook Andy, danser, performer en theatermaker uit de Verenigde Staten, vond zijn artistieke vrijheid in Groningen. Met dans- en performance gezelschap Teddy’s Last Ride laat hij op een nieuwe manier aantrekkelijk, betrokken en tegelijkertijd provocerend theater zien. We spraken Andy over Grand Theatre en Groningen. En hij vertelt over de allerbeste, nog onontdekte plekken, om in de stad naar het theater te gaan. 

Een ambitieus theater

Andy: “Grand Theatre is een ambitieus theater waar mensen met passie werken. En een geweldige plek om een nieuwe kijk op kunst te bewonderen. Ze gaan geen enkel risico uit de weg en doen alles om jonge artiesten te helpen. Ze zetten zich echt in om kunst weer toegankelijk te maken voor een publiek dat meer geïnteresseerd is in digitale media en schermpjes. Ik ben ze erg dankbaar voor hun support. Ik ben hier in een heel tof netwerk beland. En de markt is hier veel minder verzadigd dan in de randstad. Hier is nog ruimte voor nieuwe dingen. Dat maakt Groningen voor mij heel aantrekkelijk."

Theatertips van Andy

"Naast Grand Theatre heb ik ook veel bewondering voor Club Guy & Roni. Hun werk is gewoon geweldig. Nog verder off the beaten track, kan ik De Noorderlingen aanraden. Ik vind het altijd leuk om te zien waar zij mee bezig zijn. Ook zijn er een paar hele toffe kunstinitiatieven zoals Werc. Zij maken tech-shows waarbij ze veel gebruik maken van lichtinstallaties en projecties. Zuhause is trouwens ook een kunstenaarscollectief dat de moeite waard is om eens op te zoeken. En loop ook eens binnen bij de Machinefabriek. Daar is het op vrijdagavond één groot cultureel feest. Vanwege corona is de programmering veelal aangepast of afgelast, maar zodra het weer kan zijn deze initiatieven echt de moeite waard."

Groningen: de perfecte vibe

"Ik vind de stad super charmant en gemoedelijk. Een bijzondere mix van jonge (internationale) studenten en oudere locals. Een bijzondere combinatie van frisse energie en historie. Ik heb in New York en Rotterdam gewoond en ben in veel grote steden geweest. In Groningen hangt de perfecte vibe. Het is er levendig, maar er is ook veel ruimte voor natuur. Dat vind ik echt indrukwekkend. Ik hou namelijk ook erg van de mooie natuur rond de stad."

'Off the beaten track'

“Hier kun je echt nog van die kleine, onbekende kroegen en cafeetjes ontdekken. Het maakt niet uit hoe laat het is. Al is het zeven uur in de morgen. Dat is echt heel bijzonder. De Souffleur bijvoorbeeld. Dat is dat kleine café naast de Stadsschouwburg. Elke keer als ik daar ben, heb ik het idee dat ik op een piratenschip zit. Ook Achterwerk, achterin OOST, is een verborgen parel. Hele goede sfeer en heerlijk eten. Ik ben sowieso een groot fan van OOST. En Paradigm. Zij geven gewoon de allerbeste feestjes.” 

Ontdek ook