Groninger Museum

Dit najaar nemen we je mee langs de creatieve en artistieke hotspots van Groningen. De creatievelingen van deze plekken vertellen je er graag alles over. Haal er gerust je inspiratie uit. Het veelkleurige Groninger Museum kent aan de binnenkant net zo veel verwondering als aan de buitenkant. Met heel het jaar door kunst die je raakt, triggert en doet nadenken. Ga eens naar JR: Chronicles of de Kinderbiënnale, twee van de huidige tentoonstellingen. Geertje en Sander van het museum vertellen je er graag meer over en vertellen je waar je in Groningen verder je (artistieke) hart kan ophalen. 

Excentriek van buiten, laagdrempelig van binnen

Pal naast de poort naar de stad staat het opvallende Groninger Museum. Gehuld in een kakofonie van kleuren en omringd door water. Het gebouw is op zichzelf al een kunstwerk. Door het excentrieke design van onder meer Alessandro Mendini begint je avontuur al voordat je een stap binnen hebt gezet. Schuine wanden, uitsteeksels en verschillende motieven sieren het museum.

Binnen wacht het echte werk, van grote namen tot lokaal talent. Kunstliefhebber of niet: ieder gast van het museum heeft wel iets om naar uit te kijken. Wie weet zijn twee van de huidige tentoonstellingen wel wat voor je. De kleurrijke Kinderbiënnale voor de jeugd en JR: Chronicles voor een ieder die geïnteresseerd is in een mix van graffitikunst, fotografie en meer in combinatie met maatschappelijke onderwerpen. Sander en Geertje van het Groninger Museum nemen je graag mee op sleeptouw.

''Gehuld in een kakofonie van kleuren en omringd door water''

Kunst voor kids

''Als het goed is zag je het eerste kunstwerk buiten al drijven'', lacht Sander. De 'Badkat' is onderdeel van de Kinderbiënnale, een tentoonstelling voor en door kinderen. Ze waren namelijk van begin af aan betrokken. De kleuren van de kat komen zijn namelijk door de kinderen uit de Korrewegwijk gekozen. ''Ze zaten een beetje op de stoel van de conservator. Als museum hebben we geluisterd naar wat de jeugd graag wil zien. In sommige gevallen gingen de kunstenaars nog een stapje verder door dus samen met hen de kunst vorm te geven.'' Het resultaat? Elf kunstwerken die gericht zijn op de gedachten van het kind. Landschappen van verwondering, die vragen om interactie. Veel stilstaan zal je als kind niet doen. 

Die betrokkenheid van de jeugd is van groot belang, zegt Sander. Kunst voor kinderen is onmisbaar. ''Daarom hebben wij 22 ambassadeurs in de leeftijd van tien tot twaalf jaar, van verschillende achtergronden en scholen. Ze bedenken, helpen en maken. We willen alle leeftijden en iedereen eigenaar maken van kunst.'' De Kinderbiënnale is daar het levende voorbeeld van. Als kind loop je als het ware je eigen verbeelding in. Ieder kunstwerk triggert, maakt nieuwsgierig. En laat dat laatste nou iets zijn wat de jeugd in overvloed heeft.

''Je loopt je eigen verbeelding in''

Kunst als verbinding

Even verderop in het gebouw staat Geertje te turen naar muren vol mensen. Een verzameling gezichten uit Chicago. Het is onderdeel van een van de werken van JR, een bekend en maatschappelijk betrokken kunstenaar. ''Hij is een koning in het verwerken van menselijke verhalen in kunst. Verhalen die verteld moeten worden, die gaan over mensen die niet altijd zichtbaar zijn,'' vertelt Geertje. Een ander voorbeeld is kunstwerk Kikito. Te zien is hoe een meisje vanuit Mexico over de grensmuur kijkt naar de Verenigde Staten. Of wat dacht je van de enorme picknicktafel die dwars door beide grenzen gaat? Zijn werken zorgen voor verbinding, ze brengen mensen samen. Daarnaast laat de tentoonstelling ook veel Groninger graffitikunst zien. Een reis door een kunstzinnige tijd. Daaraan gekoppeld is een route die je langs verschillende graffitiwerken in de stad brengt. Bij uitstek dé kunstvorm op straat.

Buiten de muren van het museum gaat de tentoonstelling verder. Dat begint al pal voor de deur. Het project Inside Out portretteert voorbijgangers en print deze meer dan levensgroot uit. Zo ook in de wijk Vinkhuizen. Daar zijn in de afgelopen weken 200 portretten van de wijkbewoners gemaakt en, hup, zo op de plaatselijke sporthal geplakt. Dit project geeft de bewoners letterlijk een gezicht. ''Kunst maak je laagdrempeliger door het naar de mensen toe te brengen. Door ze er onderdeel van te laten zijn.'' 

Tips van Sander

''Ik woon hier nog geen twee jaar maar voel me hier sinds het begin al thuis'', vertelt Sander. Groningen is dan wel niet zijn geboortestad, maar wel zijn plekje geworden. Hij vergelijkt onze stad net als meer mensen met een groot dorp. Precies groot genoeg, met ruimte voor ontdekking en ontwikkeling. ''Wat opvalt is dat meer mensen elkaar hier kennen. Het is een fijn wereldje.'' Hij trekt ook graag even de stad uit, het ommeland in. Eventjes weg. ''Of je nou naar links of naar rechtst fietst, met een kwartiertje sta je al midden in de natuur. Als je bovenop het Forum staat, zie je het al liggen.''

Maar hij is toch vooral in de stad te vinden. Bij de Suikertuin bijvoorbeeld. ''Een creatieve broedplaats die me aan plekken als Berlijn doet denken, dat eigenzinnige en industriële.'' Binnen de stadsmuren maakt hij graag een wandeling. En dan vooral bij het Hoge en Lage der A. ''Ik kan zo heerlijk verdwalen in die knusse straatjes. Dan loop ik door naar het Noorderplantsoen, waar ik ook heerlijk mijn rust kan vinden.''

''Plekken met aandacht voor wat mooi is''

Ontdek ook

Mis niets uit Groningen

Maandelijks de leukste tips voor Groningen in je inbox? Schrijf je hieronder in voor de Groningen nieuwsbrief