Groningse bietentaart

Rode bieten van het Groninger land, lokale geitenkaas en niet zomaar honing, maar 'Groning'. Het is de perfecte combinatie van ingrediënten voor een kleurrijke bietentaart, die je kunt eten als lunch, tussendoortje of als bijgerecht voor het diner. We leggen je stap voor stap uit hoe jij deze zelf maakt en vertellen je meer over de bijzondere lokale producten.

Ingrediënten

  • 1 pak hartige taartdeeg 
  • 4 gekookte rode bieten (“Dikke Bak Met Biet’n!”) 
  • 1 sjalotje 
  • 1 Marouge geitenkaasje van Machedoux van De Oude Streek 
  • 4 vijgen 
  • 100 gram kwark 
  • 2 eetlepels Groning 
  • olijfolie 
  • snufje zout en peper 

"Lekker lokaal"

Geiten van De Oude Streek

In Zevenhuizen, een dorp in het Zuidwesten van de Provincie Groningen, is een eigenzinnige onderneemster te vinden. Hanneke Kuppens houdt hier 40 geiten voor haar biologische geitenboerderij. Al sinds 1988 wordt er geitenkaas gemaakt op De Oude Streek. De bekendste kaas wordt de Machedoux genoemd, maar er worden nog een aantal creatieve rauwmelkse geitenkaasjes ontwikkelt. Alle kaasjes kan je vinden bij de boerderijwinkel van Hanneke, maar ook bij De Kaaskop in het centrum van de stad Groningen. Met weinig ingrediënten en veel passie worden de kwaliteitskazen bereid. De samenstelling van de geitenmelk is iedere dag weer anders, afhankelijk van het weer, de seizoenen en de rust.

Groningse honing: Groning

"Een zaadje planten is geloven in morgen", dat is het motto van de stichting Toentje. Zij werken samen met imkers uit de gehele provincie Groningen en verkopen de honing die direct van hun eigen bijen komt. De naam van de honing is erg toepasselijk, namelijk 'Groning'. Toentje is niet zomaar een verkoper, met de aankoop van honing en andere producten steun je de organisatie namelijk bij het produceren van verse groenten en kruiden voor de Stadse voedselbank. Naast honing produceert Toentje jaarlijks een nieuw sociaal biertje met hop uit de eigen Stadshoptuin. Ook heeft de stichting in de Oosterparkwijk het restaurant Bie de Buuf opgericht. Een ontmoetingsplek waar je lekker lokaal kan eten.

Bereiding

Leg de velletjes hartige taartdeeg in de bakvorm. Verspreid het deeg en druk het stevig aan. Prik met een vork gaatjes in het deeg zodat de bodem lekker luchtig wordt. Bak de bodem alvast 5 minuten voor op 180 graden, in de oven of een airfryer.  

Snijd de gekookte rode bieten in plakjes. Bedek de voorgebakken bodem met de plakjes biet en leg deze overlappend in een cirkelvorm. Snij nu het sjalotje in ringen en plaats deze tussen de bietenschijfjes. Doe de gevulde bodem voor 10 minuten in de oven of airfryer op 160 graden. 

Gebruik een keukenmachine of staafmixer voor het maken van de topping. Snijd het geitenkaasje en de vijgen in stukjes en stop deze in de keukenmachine. Voeg vervolgens 100 gram kwark en 2 eetlepels Groning toe. Voeg tot slot een scheutje olijfolie en een snufje zout toe. Mix de ingrediënten door elkaar tot er een egaal geheel ontstaat. De topping is nu klaar.  

Smeer de Groninger Bietentaart in met topping en maak de taart extra mooi door hem te versieren met vijgenpartjes en stukjes geitenkaas. Tip: voeg nog een beetje Groning toe aan de taart voor een zoete finishing touch. 

Eet smakelijk!

Mis niets uit Groningen

Maandelijks de leukste tips voor Groningen in je inbox? Schrijf je hieronder in voor de Groningen nieuwsbrief