Met de boswachter naar Nationaal Park Lauwersmeer

Zo tegen de Waddenzee aan ligt het Nationaal Park Lauwersmeer. Een plek die barst van de biodiversiteit. Waar de wandelmogelijkheden ontelbaar zijn en je in de stilte de rust vindt. Alleen, of samen. Neem de kinderen eens een keertje mee. Begin in activiteitencentrum Lauwersnest, loop de bossen in en beklim een van de vogeluitkijktorens. Uitstekende uitzichten gegarandeerd. Boswachter Jaap Kloosterhuis neemt je een dagje mee door het gebied en warmt je alvast op voor jouw bezoekje. 

Om je heen de natuur, de stilte. De wandelschoenen aan, verrekijker om de nek. Zo heel veel verschil je eigenlijk niet van boswachter Jaap Kloosterhuis. Hij heet je welkom bij activiteitencentrum Lauwersnest, het kloppende educatieve hart van Nationaal Park Lauwersmeer. Een uitvalsbasis. Met allerlei info in tekst en beeld over de rijke omgeving. Binnen kijk je tegen een hoge muur aan, waar ontelbaar veel vogels op zijn uitgelicht. Het gebied is dan ook een van de knooppunten van de wereldwijde vogeltrek. ''Het opvallende is dat de kleinste vogels de grootste reizen maken'', zegt Jaap. ''Helemaal vanuit Afrika en weer terug.'' Alex (10) en Luca (13) zijn verwonderd en turen omhoog. Met hun gedachten in de wolken, vlakbij de vogels. 

Iets verder naar links is een deel van het heelal afgebeeld tegen een donkerblauwe muur. Het Nationaal Park Lauwersmeer is namelijk ook een officieel Dark Sky Park. Een plek waar het 's avonds en 's nachts écht donker is. Waar je met helder weer met je eigen ogen de Melkweg kan zien en sterrenbeelden kan aanwijzen. Wil je ook de donkerte in? Download hier dan de nieuwe nachtkaart voor jouw licht in de duisternis.

De paden op, de bossen in

Aan de buitenkant van het gebouw hangt een grote houten bak. Gevuld met kaarten over vogels, wandelingen en andere bezienswaardigheden. Vandaag bewandelen we het Beleefpad, een kindvriendelijke route van 1,4 kilometer door het bosrijke gebied dat gelegen is achter het Lauwersnest. Het boekje staat bol van leuke opdrachten en weetjes. Hup, de paden op, de bossen in. De wandelschoenen komen nu goed van pas. En er valt van alles te zien. De eerste waterplas bevindt zich gelijk achter je en na een korte wandeling over dijk kom je bij de tweede uit. Daar wordt de eerste kikker gespot. Jaap heeft hem snel te pakken en overhandigt hem voorzichtig aan Luca. ''Pak hem maar zachtjes bij de achterpoten, dan blijft hij rustig zitten.'' Zo gezegd, zo gedaan. De kikker verwisselt van eigenaar en Alex neemt een kijkje bij zijn grote broer. Er wordt een symbolisch kusje gegeven, maar een prinses blijft uit.

"Om je heen de natuur, de stilte"

Even verderop trekken ze het struikgewas in. Aan de rechterkant springen feloranje bessen in het oog. ''Dit zijn de bekende duindoornstruiken'', vertelt Jaap. ''Opvallend van kleur, maar ook van smaak. Ze hebben wat weg van zure mandarijntjes.'' Iedereen neemt de proef op de som. Besje voor besje verdwijnt in de monden. Na de eerste kauw vertrekken de gezichten. Van glimlach naar frons. Van zoet naar zuur. Dit smaakt niet echt naar meer. ''Maar sommige vogels zijn er gek op. Op een gegeven moment worden de suikers in de besjes omgezet naar alcohol. En als de vogels er genoeg van eten, kunnen ze er zelfs dronken van worden. Ik heb wel eens twee stuks aangeschoten naast de bosjes zien liggen'', grapt Jaap.

De warme herfstzon schittert door het bladerdek. Meer en meer word je omringd door bomen. De jongens pakken het boekje van het Beleefpad erbij. Ergens in het bos zou een uil moeten zijn. Deze wordt al snel gespot. Maar hij blijft wel heel stil zitten. Echte veren heeft 'ie dan ook niet. Even verderop komen ze de eerste paddenstoelen tegen. Sommigen zijn wat verscholen, anderen pik je er zo tussenuit. ''Hoe mooi ze ook zijn, ik zou ze lekker laten staan. Sommigen zijn levensgevaarlijk. Haal ze maar gewoon lekker in de supermarkt of op de markt'', legt Jaap uit. Knikkende hoofden alom. 

"De warme herfstzon schittert door het bladerdek"

Rust en ruimte

In een vogelrijk gebied loont het natuurlijk om vogels te spotten. En waar kan dat beter dan op grote hoogte? De laatste stop van vandaag is dan ook vogeluitkijktoren de Vlinderbalg. Een plek om vogels én sterren te bekijken. Het is namelijk ook een hemelplatform, een plek waar je in het donker lekker kunt gaan liggen en eindeloos naar de sterrenhemel kunt turen. Maar vanmiddag schijnt de zon. Met zoveel vogels die je om de oren vliegen: waar moet je het precies zoeken? Gelukkig helpt de vogelkaart je een heel eind op weg. Vol met info over vogels, de één zeldzamer dan de ander. Van de brandgans tot de watersnip en de magnifieke zeearend. Spotten geblazen. Boswachter, opa en kleinzoon richten hun verrekijkers op de horizon. Kijkend naar al het moois dat het Lauwersmeergebied te bieden heeft.

''Een rustig dorp waar het nog echt stil is''

Ontdek ook

Mis niets uit Groningen

Maandelijks de leukste tips voor Groningen in je inbox? Schrijf je hieronder in voor de Groningen nieuwsbrief