Fit met de Noorderrondrit

Het nieuwe jaar is weer begonnen, voor velen een reden om wat meer te bewegen. De Noorderrondritten zijn sinds jaar en dag een begrip in Groningen en omstreken en vormen een van de stoerste sportieve routes die je langs de mooiste stukjes van onze provincie leidt. Of je nu liever de fiets pakt of op de ijzers gaat staan; met de Noorderrondritten start jij het jaar fit.

De natuurijsklassieker

De Groninger natuurijsklassieker, de Noorderrondritten, is sinds 8 januari 1940 maar liefst elf keer verreden. De laatste keer dat de tocht gereden is, was in 1997. Toch blijven we hopen op een strenge winter, zodat de tocht weer georganiseerd kan worden. Gelukkig is er voor de sportieveling een alternatief. Sinds 1978 worden de Noorderrondritten namelijk ook georganiseerd als fietstocht. En voor iedereen die de tocht graag zelf eens wil fietsen, is er sinds 2022 de bewegwijzerde (race)fietsroute. Waar het kan, rijden fietsers nu dezelfde route als de Noorderrondritten op de schaats. Op vier iconische plekken langs de route staan panelen met verhalen en foto's die herinneren aan de schaatstocht.

De niet zo eenzame fietser

Liefhebbers van lange fietstochten in Groningen hebben er een optie bij. Speciaal voor recreatieve fietsers en racefietsers zijn de Noorderrondritten ontwikkeld. Het is de eerste bewegwijzerde route voor sportieve fietsers in de provincie Groningen. De fietsroute van 144 kilometer is geïnspireerd op de Groningse schaatsklassieker en is opgedeeld in twee lussen van 84 en 60 kilometer. Het voordeel is dat het niet hoeft te vriezen. De wegen en paden van de route zijn ideaal voor racefietsers en andere sportieve fietsers. Er is genoeg ruimte om gezellig met je vrienden door het Groninger land te toeren. Het dorp Onderdendam is het centrale punt van de route, waar beide lussen samenkomen. Vanwege de lengte van de route is deze vooral geschikt voor wielrenners, e-bikes en meerdaagse fietstochten.

Ontdek ook

Mis niets uit Groningen

Maandelijks de leukste tips voor Groningen in je inbox? Schrijf je hieronder in voor de Groningen nieuwsbrief