Op culturele ontdekkingstocht met Terug naar het begin

Amenti Theater Company | Krachtige dansperformance

Wie het festival Terug naar het begin al eens heeft bezocht, is wellicht bekend met de krachtige dansperformance van Gil ‘The Grid’ Gomes Leal. Dit jaar komt hij terug met zijn danscollectief Amenti Theater Company en hun nieuwe voorstelling Lilith. Deze dansvoorstelling gaat over een vrouw die in haar kracht durft te staan en daarbij durft te kiezen voor zichzelf. De spelers vertellen hun eigen Lilith-verhaal, zoals elke vrouw zo’n verhaal bij zich draagt. Wees voorbereid op duisternis, liefde en woede en laat je meenemen door de prachtige gesproken, gezongen, bewogen woorden en live muziek tijdens deze voorstelling. 

Laura van Dolron | Geen verhaal

Sierlijk op de rand van de afgegraven wierde, staat het kerkje van Eenum. Deze plek is voor stand-up filosoof Laura van Dolron dé safe space waar ze, door de pijn heen, haar nieuwe voorstelling 'Geen Verhaal' brengt. Na een grote crisis raapt Laura zichzelf bij elkaar met een voorstelling voor iedereen die wel eens iets verloren is wat hij liever had gehouden. Én voor iedereen wiens hart ooit brak. Laura gaat op zoek naar de taal voorbij het verhaal, stelt de worsteling van haar publiek centraal en gebruikt het podium als plek om de pijn te helen, in plaats van toneel te spelen.

Jessica Manuputty | Traditionele ritmische Molukse muziek

Jarenlang zong ze in de band van Jett Rebel en beleefde ze grote shows en festivals; nu onderzoekt soulzangeres Jessica Manuputty haar roots. In het oudste Molukse kerkje en in de eerste Molukse wijk van Nederland, speelt ze met haar band traditionele ritmische en melodische Molukse muziek. En biedt hiermee een uniek inkijkje in verhalen over afstand, afscheid, heimwee en genegenheid naar een plek die ooit thuis was. Via haar liedjes neem je een duik in de Molukse geschiedenis. Na dit optreden nog meer ontdekken? Wim Ampak, wie al 60 jaar inwoner is van de wijk, leidt je met een korte tour door de straten van het Appingedam dat hij zo goed kent.

Anne Soldaat | Gitaarklanken in de oudste kerk

In een van de oudste kerken van Noord-Nederland, de Donatuskerk in Leermens, zijn de sporen van de geschiedenis goed zichtbaar. Binnen in de kerk zullen tijdens Terug naar het begin de gitaarklanken te horen zijn van Anne Soldaat. Al meer dan 30 jaar is hij actief als songschrijver, zanger en gitarist. Zijn muziek gaat van westcoast-pop naar countryrock en van melancholie naar een meeswingliedje. Afgelopen jaar verscheen zijn nieuwste album Facts & Fears. De plaat is een heuse 'return to form' en sluit daarmee helemaal aan bij Terug naar het begin. 

Maarten Vos | Intense geluidsbeleving

Helemaal aan de andere kant van het festivalgebied speelt cellist en componist Maarten Vos in de Mariakerk in ’t Zandt. Hij houdt van galm en daar voldoet dit kerkgebouw met haar hoge, gotische koor uit de vijftiende eeuw perfect aan. Laag voor laag opgebouwde stukken evolueren naar vernietigende geluidsmuren, om daarna weer terug te keren naar de ingetogen klanken van de cello. Zijn live performances zijn intense geluidsbelevingen, die de tijd doen vertragen tot een ervaring die je niet snel zult vergeten.

Ontdek ook

Mis niets uit Groningen

Maandelijks de leukste tips voor Groningen in je inbox? Schrijf je hieronder in voor de Groningen nieuwsbrief