Muziek van eigen bodem met POPgroningen en Grunnsonic

Groningen ademt muziek en biedt tijdens Eurosonic Europees talent een podium. Maar ook lokaal, Gronings talent krijgt een stem. Grunnsonic, onderdeel van POPgroningen, toont muziek uit eigen regio. Sanne Smelt van POPgroningen vertelt je er graag meer over.​

Lokaal talent een stem geven

''Je hoeft niet zo ver te kijken om goede muziek te vinden'', vertelt Sanne Smelt van POPgroningen. ''Voor hetzelfde geldt zit je buurman in een steengoede band''. Noordelijke muziek is er om gehoord te worden, vindt POPgroningen. Een club mensen die lokaal talent een stem geeft. Daarom maken ze zich sterk om dit aan de man te brengen. Stimuleren. Optreden als katalysator, door middel van ontwikkelingsprojecten. Dit doen ze onder meer met werksessies, het bieden van een netwerk en het regelen van optredens. Alles om de noordelijke muzikant verder op weg te helpen.

''Noordelijke muziek is er om gehoord te worden''

Eurosonic & Grunnsonic

Dit doen ze heel het jaar door, zo ook tijdens Eurosonic. Onderdeel van dit driedaagse festival is Grunnsonic: een reeks showcases van muzikanten van Groninger bodem. POPgroningen heeft hier een leidende rol in. ''Er zit genoeg talent in onze lokale vijvers. Dit zijn dan ook artiesten die het afgelopen jaar zichtbaar aan hun act hebben gewerkt. Ze zijn er klaar voor, kunnen een set neerzetten,'' aldus Sanne.

Het doel van Grunnsonic is onder meer om deze artiesten uit te lichten en podiumervaring te bieden. En daarmee bekender te maken bij het bredere publiek, maar ook bij de professionals in de muziekwereld. '"We bieden deze artiesten letterlijk een podium'', zegt Sanne. ''Een boeker wil namelijk ook zien hoe een band speelt. Natuurlijk kan je de boeker een muzieknummer van Spotify sturen, maar het is veel beter als hij of zij het met eigen ogen kan zien.''

''Groningen ademt muziek'

Meer muziek

Uitgeluisterd maar nog niet klaar met muziek? Heel begrijpelijk. Gelukkig is Groningen heel het jaar door een muziekstad. Er zijn daarom tal van plekken waar het muzikaal goed vertoeven is. Van jazz tot rock en alles daar tussenin. Verspreid door de stad treed er bijna elke dag wel iemand op in een café of kroeg. Lekker knus, kleinschalig. En hier en daar staat een muzikant op een straathoek. Wil je liever naar een groter concert toe? Naast Simplon kan je ook naar VERA en SPOT. In Groningen klinkt altijd muziek in de oren.

Ontdek ook

Mis niets uit Groningen

Maandelijks de leukste tips voor Groningen in je inbox? Schrijf je hieronder in voor de Groningen nieuwsbrief