Pronkjewail: Donatuskerk in Leermens

De wandelaars van het Pronkjewailpad komen onderweg langs een bijzondere kerk: de Donatuskerk in het dorpje Leermens. De Donatuskerk in Leermens is niet te missen. Het staat namelijk op één van de hoogste wierden van de provincie Groningen. Dit maakt de kerk een echte blikvanger in het landschap.

De lopers van het Pronkjewailpad kunnen in de kerk een stempel halen. Onder het genot van een kop koffie of thee dat de wandelaars zichzelf mogen inschenken, kunnen ze even uitpuffen op een kerkbankje of in alle rust even rondkijken in de middeleeuwse kerk.

Wie dan goed oplet, zal in de kerk zowel romaanse, romanogotische als gotische elementen herkennen. Er zijn ook verschillende schilderingen te zien, zoals de schilderingen van Sint Sebastiaan uit 1400-1450. De preekstoel van de Donatuskerk komt uit de zeventiende eeuw. Onder dit meubel zit een luik naar de kelder. Deze werd in de Tweede Wereldoorlog gebruikt als schuilplek voor onderduikers.

De kerk, die in het beheer is van de Stichting Oude Groninger Kerken, is oorspronkelijk gewijd aan de heilige Sint Donatus, bisschop van Reims en patroon van Leermens.

Ontdek ook

Mis niets uit Groningen

Maandelijks de leukste tips voor Groningen in je inbox? Schrijf je hieronder in voor de Groningen nieuwsbrief