Vis it Groningen: het Wad

Vissen op het Wad. Dat lijkt misschien een ver-van-je-bed-show, maar met het Wad om de hoek zou je het toch eens serieus moeten overwegen. Vissen in de zee is stoer en kalmerend tegelijkertijd. Urenlang tuur je in alle rust over de woeste zee. En als het meezit, vang je nog wat lekkers voor in de pan vanavond. De conclusie? Zeevissen loont, op meerdere fronten.

Mooie plaatjes

Wie voor de full experience gaat, moet voor een potje zeevissen behoorlijk vroeg uit de veren. Een echte zeevisser steekt namelijk zelf zijn aas uit het wad. Dit zogenaamde pierensteken doe je bij laag water, vaak nog voor de zon opkomt. Voordeel: het levert prachtige plaatjes op. 

Pierensteken

Je kunt natuurlijk bij de hengelspeciaalzaak zeeaas kopen en dat aan je hengel rijgen. Maar een beetje avonturier gaat zelf het Wad op om aas te steken. Dat is wel zo leuk en meer dan een riek en een emmertje heb je niet nodig. Al spittend ervaar je hoe het onder de zeebodem krioelt van de glibberige wormachtigen. Verse zagers en zeepieren waar vissen maar al te graag hun tanden in zetten. Het doel? Een zo dik mogelijke worm vinden, want daar houden de vissen van.

“Heb je ooit een man zo blij gezien met een kleine wurm?”

Jan Willem Wijers

Luie vissers

Wanneer het emmertje voldoende gevuld is met aas, is het tijd om een mooie visstek te gaan zoeken. Ergens op een rustige plek waar de vislijnen ver genoeg de zee in kunnen. Om de kans op vis te vergroten, zitten dit keer maar liefst drie haken met aas aan de lijn. Door middel van een ankergewicht blijft de lijn mooi strak in het onstuimige water liggen. De hengels worden in een standaard geplaatst en de vissen doen – hopelijk - de rest van het werk. En de visser? Die heeft pauze. Lange pauze. Zeevissen is dan ook niet de meest actieve manier om te vissen. Zodra de boel is opgetuigd, is het wachten geblazen. Een thermoskannetje koffie, een boekje en een stoeltje zijn de must haves van elke zeevisser. Wel zo mindful.

Zeevissen loont voor lekkerbekken

Voor lekkerbekken die niet alleen graag buiten zijn maar ook nog eens graag een visje verorberen is zeevissen helemaal het einde. Wat is er nou mooier dan je zelfgevangen platvisje diezelfde avond nog in een pannetje met boter te leggen? Het moge duidelijk zijn: vissen in de Waddenzee loont. Zélfs zonder hengel. Zeekraal en oesters liggen er voor het oprapen. En ook kleine garnaaltjes schieten door het kwelderwater. Verser dan dit krijg je ze bij geen enkele vishandel. De oesters kun je natuurlijk meenemen naar huis om ze vakkundig open te breken met de juiste gereedschappen. Maar voor de gevorderde outdoor avonturier volstaat een eenvoudige autosleutel soms ook.

Ontdek ook

Mis niets uit Groningen

Maandelijks de leukste tips voor Groningen in je inbox? Schrijf je hieronder in voor de Groningen nieuwsbrief