Vogelspotten in Nationaal Park Lauwersmeer

Als je goed kijkt zie je ze vliegen. De vele vogels die het Nationaal Park Lauwersmeer rijk is. Van de lepelaar tot de watersnip en de brandgans. En met een beetje geluk kom je zelfs de imposante zeearend tegen. Met een spanwijdte van maar liefst twee en een halve meter. Het leuke is: zelfs de beginner kan de vogels in het vizier krijgen. Iedereen kan het doen. Hier lees je hoe. Ga je mee vogelspotten?

Nationaal Park Lauwersmeer

Konikpaarden, Schotse hooglanders en andere dieren vullen het landschap van het Nationaal Park Lauwersmeer. Een stuk paradijs waar het broeit van het leven. Een gebied dat letterlijk en figuurlijk omarmd wordt door zowel Groningen als Friesland. Het park staat vooral bekend om haar variatie aan vogels. Het ligt op een knooppunt van één van de belangrijkste vogeltrekroutes ter wereld. Duizenden vogels verspreid over meer dan honderd soorten vliegen langs je oren. Kom ze bekijken, bijvoorbeeld vanuit een van de vogelkijkhutten of observatietorens. Zowel de gevorderde als de beginnende vogelspotter beleeft hier een fantastische dag. Voor een ieder wat wils.

'een stuk paradijs waar het broeit van het leven'

Voorbereid vogels kijken

Wat heb je zoal nodig als je een dagje vogels gaat spotten? Minder dan je denkt. Met het blote oog zie je al een hoop, maar een verrekijker is je beste vriend. Dit hoeft natuurlijk geen dure te zijn. Voor een paar tientjes heb je al een vrij degelijke. Ook zijn schoenen met een stevige zool een aanrader. Vinden je voeten wel zo prettig. Om je in je speurtocht wat op weg te helpen, is speciaal voor jou een nieuwe, handige vogelkaart ontwikkeld. Zo weet je wat je zoal ziet. Bovendien staan er handige plekken op waar je het beste jouw favoriete vogel kan spotten. De vogelkaart is hier eenvoudig te downloaden. Gewoon voor op je mobiel. Altijd bij de hand. En haal gelijk de vogelafstreepkaart bij het Activiteitencentrum Lauwersnest, het beginpunt van je avontuur. Dan kan je er met je medespotters een leuk wedstrijdje van maken. Dus pak je Groninger tas in, strik je veters en ga mee.

Leer van de besten

Tijd om op pad te gaan. Als beginnende vogelspotter is het handig om een voorsprongetje te hebben. Hier krijg je die. Vandaag ga je namelijk de hort op met vogelaars Jörgen, Hans, Nina en beginneling Zarah. De laatstgenoemde heeft dus nog geen ervaring, maar lijkt het wel hartstikke leuk. Verplaats je gerust in haar. Met z'n allen trekken ze een dag door Nationaal Park Lauwersmeer. Op zoek naar pareltjes van plekken en mooie vogels om te spotten. De mogelijkheden zijn eindeloos. Een goed begin van je vogelreis. 

Iedereen kan vogelspotten

Is vogelspotten alleen voor de ervaren vogelaar? Welnee. Het is lekker laagdrempelig. Iedereen kan het doen. Jij, je vriend(en), vader en moeder. Ervaring of geen ervaring. ''Het enige wat je eigenlijk nodig hebt is een verrekijker en een beetje geluk'', zegt Jörgen. Je hoeft geen kenner te zijn om van vogels te genieten. En juist omdat alles nieuw voor je is ontdek je elke keer weer wat anders. Bovendien kan het overal. Als je maar goed om je heen kijkt.

Van stad tot tuin en natuurgebied

Het leuke is dus dat je altijd en overal naar vogels kan kijken. ''Je kan beginnen in het park, vanuit je tuin of je trekt verder de natuur in. Dat laagdrempelige maakt het geschikt voor iedereen'', zegt Jörgen. Als je goed kijkt, zijn vogels overal om je heen. In het bos vliegen weer andere vogels dan in de weilanden. En ieder seizoen zijn er andere soorten te zien. Afwisseling genoeg. ''Kijk, een blauwborst!'', roept Hans. De verrekijker wordt door Zarah snel naar rechts gedraaid. Weer wat nieuws ontdekt. Dit smaakt naar meer. 

'Het enige wat je eigenlijk nodig hebt is een verrekijker en een beetje geluk'

Een voorproefje

Junior Ranger Nien laat het je graag zien. In de kijkhut van het Jan Deensgat trappen ze de dag af. Door de grote kijkgaten van de hut heb je een weids uitzicht over het gebied. Hiernaast krijg je alvast een kort voorproefje hoe zo'n dagje vogelspotten eruit ziet. Natuurlijk is het Nationaal Park Lauwersmeer erg groot. Ruimte zat. En vogels genoeg. Aan jou om het verder te ontdekken. 

Vogelplek bij uitstek

Zo groot als de bal van je vuist of met een spanwijdte zo hoog als je plafond. Je kan ze allemaal tegen het gevederde lijf lopen in het Nationaal Park Lauwersmeer. Maar dan moet je natuurlijk wel weten waar je moet kijken. Gelukkig kent het park meerdere punten waar dat het beste lukt. De vogelkaart toont je de mooiste plekken. Van de Ezumakeeg tot het Jaap Deensgat en het Zomerhuisbos. Zarah kiest voor de laatste. Na een korte wandeling door het gras loopt ze de houten trap op. Meteen wordt ze gegrepen door een weids uitzicht. Ze pakt de verrekijker en tuurt de verte in. Ze spot een brandgans. Een graag geziene gast in het gebied. Sommige vogels zijn wat verder weg en alleen te bekijken met de wat professionele verrekijkers. Je weet wel, die op een statief. Zie je een vogelaar met zo'n verrekijker? ''Schroom niet om hem of haar aan te spreken. Meestal vinden ze het hartstikke leuk als je als beginner vraagt om tips. Soms mag je ook wel even door de lens kijken'', aldus Jörgen.

Nieuwsgierig geworden?

Stap dan zelf eens het Nationaal Park Lauwersmeer in. Gewapend met een verrekijker streep ook jij zo de vogels van je lijstje af. Met de vogelkaart aan je zijde vind je binnen een handomdraai de plekken waar je moet zijn. En de vogels die je er kan spotten. Wie weet kom je zelfs de majestueuze zeearend tegen. Houd je oren en ogen open en ervaar het zelf.

Ontdek ook

#nationaalparklauwersmeer

Mis niets uit Groningen

Maandelijks de leukste tips voor Groningen in je inbox? Schrijf je hieronder in voor de Groningen nieuwsbrief