Wandelen door het Slochterbos

Waarschijnlijk ken je de Fraeylemaborg bij Slochteren wel. Een eeuwenoude borg met een unieke historie. Maar wist je dat er achter de borg nog een landgoed vol verhalen ligt? Maak eens een wandeling door deze bijzondere Engelse landschapstuin. Slinger met de paadjes mee, kijk over de lange middenlaan uit naar de borg of neem een kijkje bij een van de gebouwtjes in het Slochterbos.

Versailles in Slochteren

Wanneer je het landgoed betreedt, springt de karakteristieke Fraeylemaborg meteen in het oog. De eerste delen van dit Groninger kasteeltje stammen al uit de 13e eeuw. Later werd het uitgebouwd tot de borg die we nu kennen. De welbedeelde adel die de borg bewoonde vond enkel een borg op hun land niet voldoende. Ze hadden tenslotte een 31 hectare groot landgoed te vullen. Daarom werd er rond 1700 een 20 hectare groot bos aangelegd, met als voorbeeld de tuinen van het kasteel van Versailles. Dat betekende vooral rechte paden, doorkijkjes en beelden. De lange middenlaan van eiken en beuken is nog altijd goed te herkennen. Maar nog geen 100 jaar later was het tijd voor een andere stijl. Vanaf 1785 werd het bos ingericht als romantisch park in de Engelse landschapsstijl. Inclusief slingerende paden, aangelegde vijvers en zelfs een kleine berg.

Bos vol historie

Het park was altijd al erg populair onder de lokale bevolking en menig weekenddag werd hier doorgebracht. Het was zelfs zo populair, dat de toenmalige borgheer in de jaren '70 besloot entree te heffen. Heel lang heeft dat niet geduurd, de plaatselijke jeugd wist namelijk precies hoe ze via omwegen alsnog in het bos konden komen. Ze kropen gewoon onder de hekken door. Dankzij deze populariteit kent het Slochterbos naast veel bomen ook veel verhalen. Spookverhalen bijvoorbeeld, van in en om de borg. Of het verhaal over het standbeeld Flora, dat een beeltenis zpu zijn van de dochter van een van de borgheren. Zij zou haar ware liefde hebben afgewezen en daarna nooit meer de liefde hebben gevonden. Het beeld kijkt triest achterom, nog altijd zoekend naar wat ze verloren is.

Follies

Hoewel je misschien zou denken dat alles op het landgoed uit de vorige eeuw stamt, is dat zeker niet het geval. In 2017 zijn er namelijk verspreid over het terrein 10 follies geplaatst, waarvan er nog altijd 6 te zien zijn. Dit zijn kleine gebouwtjes zonder functie, bedoeld als decoratie in het landschap. Veel landschapstuinen in Engeland kennen dit soort gebouwtjes, dus konden deze in het Slochterbos ook niet ontbreken. Kijk dus niet gek op als je tijdens je wandeling opeens een klein kasteeltje, een enorme hazelnoot of een tempel van stro tegenkomt. Wil je na je wandeling even tot rust komen? Neem dan plaats op het terras van Restaurant de Boerderij op het landgoed.

Ontdek ook

Mis niets uit Groningen

Maandelijks de leukste tips voor Groningen in je inbox? Schrijf je hieronder in voor de Groningen nieuwsbrief