Proef Groningen: streekrestaurants

Wie denkt dat je voor een culinair avontuur in de stad moet zijn, heeft het mis. De provincie kent een enorme diversiteit aan restaurants, vaak op nog geen half uur rijden van de stad. Voor een avondje verwennerij op chique, of een lekkere, eenvoudige hap kun je perfect terecht in het ommeland. Dit zijn de restaurants waar je Groningen proeft.

De Basiliek | Sprookjesachtig mooi

Appingedam - Restaurant de Basiliek in Appingedam huist in de Sint Nicolaaskerk van Appingedam. Een unieke locatie. Op de kaart staat voor ieder wat wils, inclusief een selectie van gerechten van eigen bodem, onder de noemer 'Dutch cuisine'. Ook de ingrediënten voor de lunch hoeven niet van ver te komen. Zo staan bijvoorbeeld ook Zoutkamper garnalen en de oer-Groningse mosterdsoep op het menu.

Lees meer

Piloersemaborg | Puur, biologisch en lokaal

Den Ham - Op een kwartier rijden van de stad vind je statige borgboerderij De Piloersemaborg. Chef-kok Dick Soek kookt volgens de seizoenen. De lokale leveranciers ontdekte hij tijdens zijn ritjes door het Groningse land. Zijn stijl? Gronings op z’n Italiaans bereid: puur, biologisch en lokaal. Een idylle waar je kunt eten én overnachten, en dat maakt het plaatje perfect.

Lees meer
© Hiddemafotografie

't Kleine Oestertje | Visverwennerij van dichtbij

Oldehove - De naam zegt het al, dit is een klein visrestaurant, maar het eten is groots. Je vindt 't Kleine Oestertje in Oldehove. Op het voormalig waddeneiland Humsterland. Ooit was dit een eiland in de toenmalige Lauwerszee. Nog steeds komt veel vis van heel dichtbij. Ga dus voor kraakverse waddenoesters of het visverwennerijmenu.

Lees meer

De Amshoff | Mediterrane keuken met producten uit de streek

Kiel-Windeweer - De keuken van De Amshoff laat zich lastig samenvatten. Er wordt gewerkt met lokale streekproducten en de mooiste ingrediënten uit de Franse- en Mediterrane keuken. Als gast kies je voor een 3- of 4-gangen menu van verse producten, die het seizoen op dat moment te bieden heeft. Geen vaste menukaart, maar hier kun je je elke maand opnieuw laten verrassen door de creatieve keuze van chefkok Jan Stams. 

Lees meer

Gasterij Natuurlijk Smeerling | Lunchen met lokaal lekkers

Onstwedde – Lunchen omringd door groen. De Gasterij geeft om een gezonde omgeving en leefstijl en werkt daarom veel met duurzame, regionale producten. Verse groenten en fruit van het seizoen, vegetarische opties en biologische producten horen hierbij. Dagelijks kun je er tussen 12.00 en 14.00 uur eten wat de pot schaft.

Lees meer

Herberg Restaurant Molenrij | Vers, regionaal & veelal biologisch

Molenrij - In het landelijk gelegen Molenrij, schuilt een mooi restaurant met een herberg van 3 kamers, waar koffie/thee, lunch en diner geserveerd wordt. Gastvrijheid staat hier hoog in het vaandel, iedereen is welkom. Kom vooral eens langs om te smullen van allerlei lekkers uit Groningen. Zo wordt gewerkt met kaas uit klein Wetsinge en Broek, groenten en slasoorten van de Eemstuin in Uithuizermeeden en bieren van de firma Het Zotte Kalf uit Winsum. Super lokaal dus.

Lees meer

Herberg Onder de Linden | Creatief met producten van dichtbij

Aduard - Op slechts 10 autominuten van de stad Groningen vind je Herberg Onder de Linden. In het prachtige rijksmonument uit 1735 word je ouderwets lekker verwend met creatieve gerechten van nu. Met als basis de klassieke Franse keuken verrast chef Steven Klein Nijenhuis met de mooiste producten van dichtbij en spannende combinaties, waarin hij graag smaken en bereidingen uit het Verre Oosten verwerkt. Met trots draagt dit resaurant een Michelinster. Een bezoekje waard dus!

Lees meer

Bij Hammingh | Gronings genieten met uitzicht over het Reitdiepdal

Garnwerd - De drempel is laag, de sfeer ontspannen, het eten smaakt goed. De basis Bij Hammingh is de Hollands-Franse keuken in al zijn eenvoud. Wicher & Fons Werk koken met regionale producten, herkenbaar in het seizoen. Zoals verse vis van de afslag Lauwersoog, ree van jachtvereniging Nimrod, Jansma voor zuivel, vis van Lauwersoog, rundvlees en lamsvlees van Kroon slagerijen, eend van Hans, kaas uit Winsum, paling uit Zoutkamp en aardbeien, frambozen en asperges van Meinardie. 

Lees meer
© De Oude Sluis

Restaurant De Oude Sluis | Gastronomisch Hogeland

Zoutkamp - Niet een potje koken en een bord wegbrengen, maar gastronomie. Dat beleef je in De Oude Sluis, waar Sytze en Famke je laten zien en beleven wat het Hogeland voor hen betekent, en dat op een bord. Geniet van voornamelijk lokale producten uit het seizoen betekent uiteraard de Zoutkamper garnalen en de vis van de afslag in Lauwersoog, maar ook de eenden van Hans, de yoghurt van Waddenmax, kaas van Kleikracht, aardappelen en groenten van familie van der Spek, duindoorn van De Fledder, vlees van Menno Hoekstra en nog veel meer…

Lees meer

Ontdek ook