Musea en galerieën in Groningen

Wat zoek je

Sorteer op:

52 resultaten

Slag bij Heiligerlee
Slag bij Heiligerlee

Heiligerlee

Op 23 mei 1568 werd het grote Spaanse leger vernietigend verslagen door een klein groepje opstandelingen onder leiding van de broer van Willem van Oranje.
Menkemaborg
Menkemaborg

Uithuizen

De Menkemaborg is een van de prachtige borgen in de provincie Groningen die nog bewaard is gebleven. De borg werd gebouwd in de veertiende eeuw en laatste grote verbouw was rond 1705..
Klooster Ter Apel
Klooster Ter Apel

Ter Apel

In de lommerrijke landstreek Westerwolde ligt een cultuurhistorische verrassing van formaat: voormalig kruisherenklooster Doumus Novae Lucis/ Huis van het Nieuwe Licht uit 1465. Het enige nog bestaande middeleeuwse plattelandsklooster.
Museum De Weem
Museum De Weem

Westeremden

Naast de 16e eeuwse romanogotische Andreaskerk van Westeremden, op een eeuwenoude wierde, ligt de in 1974 herbouwde weem, woon- en werkplek van kunstschilder Henk Helmantel.
Stelmakerij Sellingen
Stelmakerij Sellingen

Sellingen

De Stelmakerij in Sellingen is een historisch pand dat tegenwoordig is ingericht als een expositieruimte over de geschiedenis van Westerwolde. Ook het Toeristisch Informatiepunt Westerwolde is gevestigd in de Stelmakerij.
DoeZoo Insektenwereld
DoeZoo Insektenwereld

Leens

De natuur saai? Dan ben jij nog nooit in DoeZoo geweest! In DoeZoo wordt de natuur een spannende belevenis.
Hortus Botanicus
Chinese tuin, de Ming tuin

Haren

De Hortus is een van de oudste en grootste botanische tuinen van Nederland. Op een grondgebied van ruim twintig hectare valt voor jong en oud veel te ontdekken, zoals de in Europa unieke Chinese Ming-tuin met een waterval waar je achterlangs kunt lopen.
Wierdedorp Ezinge
Wierdedorp Ezinge

Ezinge

Ezinge werd bekend door opgravingen van resten uit de periode van 600 voor Ch. tot de vijfde eeuw na Christus. Een wierde is een kunstmatige heuvel, waarop mensen vroeger hun huizen bouwden, om ze te beschermen tegen het water.
MOW I Museum de Oude Wolden
Museum de Oude Wolden

Bellingwolde

Aan de lange, statige Hoofdweg van Belllingwolde vind je een uniek museum dat steeds nieuwe exposities toont, grotere en kleinere naast elkaar. Vaak rond kunst maar ook met oog voor de geschiedenis en verbeelding van Westerwolde.
Voormalige marechausseekazerne
Voormalige marechausseekazerne

Bad Nieuweschans

Deze kleine kazerne heeft een hoog middendeel en twee zijvleugels. De kazerne werd gebouwd in 1918.
GRID Grafisch Museum
GRID Grafisch Museum

Groningen

Bij GRID Grafisch Museum Groningen komt grafisch erfgoed op verscheidene manier tot leven.
Glaskunst - Galerie Di Vetro
Di Vetro Glaskunst

Winschoten

Di Vetro is een galerie waar glaskunst centraal staat en is gevestigd aan de rand van het centrum in Winschoten.
Museum Nienoord
Museum Nienoord

Leek

Museum Nienoord is een bijzondere 19e-eeuwse Groninger buitenplaats van allure, met een unieke collectie rijtuigen van nationaal belang. Het museum is gevestigd in een monumentale borg (kasteel) met bijgebouwen en borgtuin.
Kloostermuseum Aduard
Interieur Abdijkerk voorheen ziekenzaal klooster

Aduard

Nog geen tien kilometer ten westen van de stad Groningen ligt het dorp Aduard. De Abdij in Aduard is van grote invloed geweest op haar omgeving en het spoor van de monniken die er woonden is tot in de wijde omtrek van het dorp te volgen.
Groninger Museum
Groninger Museum

Groningen

Het museum voor kunst en kunstgeschiedenis in Groningen: schilderkunst, ontwerp, fotografie, mode, installaties, toegepaste kunst en archeologie.
Museum Stoomgemaal
Museum Stoomgemaal

Winschoten

In de uitgestrekte landerijen van het Oldambt, waar de horizon ver is en de wind vrij spel heeft, ligt het Museum Stoomgemaal.
Noorderlicht | Huis van de Fotografie
Noorderlicht | Huis van de Fotografie

Groningen

Noorderlicht | Huis van de Fotografie is een veelzijdig en internationaal podium voor fotografie en videokunst.
De Theefabriek
De Theefabriek

Houwerzijl

De Theefabriek is een unieke combinatie van Nederlands enige theemuseum, een sfeervolle theeschenkerij met wellicht de meest uitgebreide theekaart ter wereld en een geurige theewinkel.
Het Joodse Schooltje
Het Joodse Schooltje

Leek

Leek was van oudsher een handelscentrum waar ook Joodse handelaren en kooplieden actief waren. Al in 1705 werd er een melding gemaakt van een Joodse inwoner van Leek.
Veenkoloniaal Museum
Veenkoloniaal museum

Veendam

Het Veenkoloniaal Museum vertelt het verhaal van de gouden 19de eeuw. Honderden binnen- en zeeschepen, volop bedrijvigheid langs het kanaal en op het land, tientallen scheepswerven en evenzovele fabrieksschoorsteen.
Artphy
Artphy, ruimte voor (levens)kunst in Westerwolde

Onstwedde

Omgeven door natuur en akkers. Een plek waar ontmoeten, verwonderen en exposeren van hedendaagse kunst centraal staan.
Museum Wierdenland
Museum Wierdenland

Ezinge

Vlakbij de stad Groningen ligt het oudste cultuurlandschap van Nederland, het Nationaal Landschap Middag-Humsterland. De weg kronkelt door het land en je kunt mijlenver om je heen kijken.
Museum Klooster Ter Apel
Kloostertuin Ter Apel

Ter Apel

Uniek in Noordwest Europa, gelegen in het prachtige Westerwolde, ligt een cultuurhistorische parel: voormalig kruisherenklooster Domus Novae Lucis, uit 1465. Het enige nog bestaande middeleeuwse plattelandsklooster in de provincie. Thans museum.
Museum de Buitenplaats
Museum de Buitenplaats

Eelde

Stap even binnen in een andere wereld: die van Museum De Buitenplaats te Eelde.