Rondje Kardinge

Ontvlucht de drukte van de stad

Vanaf het begin is de route een genot. Terwijl je over het 'Maple Leaf' pad loopt, vang je tussen de bomen nog een glimp op van de prachtige Stefanuskerk in het dorpje Noorddijk. Het pittoreske dorpje met weidse groene velden en paden, biedt de perfecte afstand van de stadshectiek. Via het 'Maple Leaf' pad loop je richting het Bevrijdingsbos. Dit bos bestaat uit maar liefst 30.000 esdoorns en het esdoornblad (Maple Leaf) is het nationale symbool van Canada. De ingang van het bos is beplant met esdoorns, die een geschenk zijn van de Canadese bevrijders.

Een schatkamer van biodiversiteit

Het natuur- en recreatiegebied Kardinge heeft een overvloed aan uitgestrekte velden en veelzijdige flora. Niet geheel onlogisch dat zich hier een schat aan biodiversiteit bevindt. Tijdens de route luister je naar het gezang van verschillende vogelsoorten en dieren die zich verschuilen in het gebladerte. En vogelliefhebbers opgelet: met een overvloed aan weidevogels, zangvogels en zelfs zeldzame soorten zoals de ijsvogel en kerkuil, is het een waar paradijs voor vogelspotters. Vroege vogels maken zelfs kans om reeën te spotten in de ochtend.

De Noordermolen

Ondertussen heb je de eerste kilometer in de benen en word je omgeven door weelderig groen, glinsterend water en het geluid van Groningse natuur. Volg de weg van het water via het Elema’s Pad en loop richting de Noordermolen. De Noordermolen werd gebouwd in 1805 en is daarmee een van de oudste nog bestaande poldermolens in de provincie Groningen.

Even verderop zie je aan je rechterhand het Hoogholtje over Zuidwending. Dit authentieke bruggetje verbindt de Zuidwending met de Abbemaar, en is genesteld in het hart van het Groningse landschap. Omringd door weelderig groen, het zachte gekabbel van de Zuidwending en het rijke verleden van de Noordermolen, vormt dit bruggetje de perfecte achtergrond voor een foto.

“Hier wisselen bossen, plassen, weilanden en moerassen zich af - en lijkt de drukte van de stad ineens best ver weg” - Sanne Meijer

De rust die de plek uitademt: Rietland

Op de helft van de route vind je Rietland. Een plek die rust uitademt en waar verse gerechten uit de streek geserveerd worden met een grote glimlach. Geniet hier van de uitgebreide lunchkaart, zodat je de laatste kilometers van de route fluitend aflegt. Na je tussenstop bij Rietland vervolg je je weg richting de wijk Beijum-Oost. De groenste wijk van Groningen, waarbij de straatnamen in de wijk verwijzen naar namen van Ommelandse boerderijen, in het Gronings ‘heerden’ genoemd.

Ontdek ook

Mis niets uit Groningen

Maandelijks de leukste tips voor Groningen in je inbox? Schrijf je hieronder in voor de Groningen nieuwsbrief