Wandelroute Ennemaborg

Vlak bij Midwolda, in het hart van de Graanrepubliek, vind je de Ennemaborg. Een borg die eigenlijk helemaal geen echte borg is. Maar borg of geen borg, het landgoed is een mooie plek voor een voorjaarswandeling. Wandel mee door de barokke parktuin, een bijzonder bos en tussen de paarden. Onderweg ontdek je hoeveel dit landgoed te bieden heeft.​

De borg die geen borg is

Je wandeling begint bij de Ennemaborg zelf. Hoewel de naam anders doet vermoeden is dit statige huis officieel geen echte borg. Aan de borg zijn namelijk nooit ‘heerlijke rechten’ verbonden geweest. Dit komt doordat de stad Groningen het Oldambt al vroeg in handen kreeg, waardoor de landadel zich in de streek niet kon ontwikkelen. Toch heeft de Ennemaborg wel de statuur van een échte borg. Tegenwoordig wordt het pand bewoond door kunstenares Maya Wildevuur, zij heeft hier ook haar atelier. Neem eens een kijkje binnen, een extra verrijking van je wandeling.

Rondom de borg vind je een barokke parktuin. In deze tuin staan twee arbeidershuisjes. Deze zijn volledig gerestaureerd en behoren nu tot de oudste woningen van Midwolda. Achter de borg ligt een vijver vol riet, waterlelies en kikkers. Het is een overblijfsel van de gracht die ooit om de hele borg lag. Nu je toch aan deze kant staat, kijk dan eens goed naar de borg zelf. Valt het je op dat dit vroeger de voorkant van het gebouw was?

Ontdek ook

Mis niets uit Groningen

Maandelijks de leukste tips voor Groningen in je inbox? Schrijf je hieronder in voor de Groningen nieuwsbrief