De gezelligste huiskamer

Je rijdt richting het noorden en hebt het laatste dorp achter je gelaten, Usquert of Warffum. Op naar de zee, langs eindeloze akkers, van elkaar gescheiden door kaarsrechte sloten. Ineens doemt de zeedijk op in de verte. Nog dichterbij zie je dat er een gebouw staat. Een boerderij? Een riant woonhuis van een rijke herenboer uit vervlogen tijden? 

Bekijk het arrangement 

"Welkom in Noordpolderzijl. Hier waait het altijd"

Tessa Slager

Het is een sluiswachtershuis uit 1811. Bestijg je de dijk, dan zie je de kleinste zeehaven van Nederland. Maar ook het oude sluisje en eindeloze kwelders. 

Welkom in Noordpolderzijl. Het waait er altijd. In 1945 zelfs zo hard, dat een boot uit de haven boven op de dijk belandde. Een foto daarvan hangt binnen, in het gezellige Zielhoes. Een nostalgisch bruin café in niemandsland, met bijbehorende pluche kleedjes op de tafels. En met een lunchkaart die je hier verwacht: uitsmijters, tosti’s, een gehaktbal en een plankje met kaas en droge worst. Huiselijk, dat is de juiste term.

Vanaf deze zomer kun je ook overnachten in één van de vijf trekkershutten. En dan is er nog dat ene verhaal. Heeft Bob Dylan er nou een keer aan de bar gezeten? Vanuit de stad Groningen gekomen, op de fiets? Sommige mensen zeggen dat ze erbij waren. Zoals de oma van de eigenaresse. Heel soms komen er Dylanfans langs. Zij houden de legende levend. De route en menukaart vind je op www.zielhoes.nl