Het land, het Wad en het water geven pure streekproducten. Tijdens de Wadden Food fiets- en wandelroutes maak je kennis met lokale visserij, streekproducten, natuur en een divers landschap. Waddengoud heeft deze routes samen met lokale ondernemers ontwikkeld. Ondernemers met het Waddengoud keurmerk, omdat zij hun streekproducten op een lokale en duurzame manier maken. Wij hebben de Wadden Foodroutes voor je op een rijtje gezet. Zo kun je genieten van al het moois langs de Groninger Waddenkust en kom je altijd thuis met iets lekkers uit de streek.

Wandelroutes

Zoutkamp | Visserij wandelroute

Afstand route: 6 km 
Begin- en eindpunt: Visserijmuseum Zoutkamp
Afstand vanaf stad Groningen: 32 km

Het gevoel van een echt ouderwets vissersdorp ervaren? Zoutkamp kent een uitgebreide historie. In de Tachtigjarige Oorlog was het een verdedigingsschans, daarna vooral een bruisende vissersplaats gelegen aan de toenmalige Lauwerszee. Zoutkamp is vooral bekend van de garnalenvisserij. Deze wandelroute voert je langs plekken in en om het dorp die belangrijk waren (en zijn) voor de visserij. Neem vooral een kijkje bij het Visserijmuseum en vergeet niet plaats te nemen op het terras aan het water. De perfecte plek om een visje te eten.

Bekijk de route

Haventour Lauwersoog | Visserij wandelroute

Afstand route: 5 km 
Begin- en eindpunt: Restaurant 't Ailand, Lauwersoog
Afstand vanaf stad Groningen: 43 km

In 1960 was Lauwersoog een Wadplaat die twee keer per dag onder water stond. Om de Lauwerszee af te sluiten werd hier het werkeiland Lauwersoog aangelegd. In 1969 was de afsluiting van de Lauwerszee klaar en kon Lauwersoog zich verder ontwikkelen. Tijdens de audioroute wandel je langs de haven en neemt de vissersvrouw van restaurant 't Ailand Lauwersoog, Barbara Rodenburg-Geertsema, je mee over de vissershaven. Ontdek alles over de schepen, de mensen, de visserij, de historie en de natuur. 

Bekijk de route

Hornhuizen | Wandelroute Boeren Foodwalk

Afstand route: 4 km 
Begin- en eindpunt: Dijksterweg, Hornhuizen
Afstand vanaf stad Groningen: 30 km 

De route in Hornhuizen brengt je langs boeren met een minimale voetprint. Loop door de boerenwandelpaden en ontdek de natuur en het landschap van de boeren met een duurzame bedrijfsvoering. Onderweg kom je eendenkooien, wierden, slingerende wegen en maren tegen. Vergeet niet om tussendoor een kijkje te nemen bij de boerderijen en neem wat (h)eerlijke streekproducten mee naar huis. 

Bekijk de route

Den Andel | Wandelroute Foodwalk

Afstand route: 7 km 
Begin- en eindpunt: Cultuurerf Andledon, Den Andel
Afstand vanaf stad Groningen: 23 km 

Tijdens de audioroute wandel je door Den Andel en Warffum, waar je allerlei wilde eetbare planten uit de regio tegenkomt. Je komt van alles te weten over deze planten, krijgt culinaire- en verzorgende tips en zelfs een enkele waarschuwing. Pluk de wilde gewassen en maak een van de heerlijke recepten die je meekrijgt tijdens de route. Naast de wilde planten komt ook de historie van het graan en de aardappelen uit deze streek aan de orde. Zo kom je achter allerlei leuke weetjes en luister je naar de gedichten van de Waddengoud dichter Gritter, die speciaal voor deze route zijn gemaakt.

Bekijk de route

Fietsroutes

Uithuizen | Fietsroute 'Rijkdom zo ver het oog reikt'

Afstand route: 45 km 
Begin- en eindpunt: Menkemaborg, Uithuizen
Afstand vanaf stad Groningen: 26 km

Noordoost Groningen kent een rijk verleden. Zowel qua ontstaansgeschiedenis als haar inwoners. Hier streed men met man en macht tegen het water, hier woonde de landadel, hier boerden grootgrondbezitters. Vandaag de dag is die rijkdom nog overal zichtbaar, voelbaar en tastbaar. Het gebied is rijk aan alles. Er is ruimte, er is licht, er is volop horizon. Het gebied kent uitzonderlijk historisch erfgoed en een eigen en kunstzinnig volk. De rijke kleigronden zijn vruchtbaar en bieden een perfecte bodem voor de productie van (h)eerlijk voedsel. En er is Wad! Tijdens deze fietsroute maak je kennis met deze rijkdom. Stap op de fiets. En kijk, proef en verwonder!

Bekijk de route

Zoutkamp | Boeren fietsroute

Afstand route: 57 km 
Begin- en eindpunt: Visserijmuseum, Zoutkamp
Afstand vanaf stad Groningen: 32 km

Ontdek tijdens deze fietsroute hoe de boeren in dit gebied zich inzetten voor het samengaan van een renderende ecologisch duurzame bedrijfsvoering met zorg voor het natuur- en het cultuurlandschap. Ieder van de boeren doet dat op eigen manier. Tijdens de fietsroute door de Groningse Waddenkust kom je langs boerengezinnen en productmakers die delicatessen en Waddenproducten maken. Stap op de pedalen en geniet van de streekproducten en de gastvrijheid.

Bekijk de route

Het Hoogeland | Fietsroute van haver tot gort

Afstand route: 42 km 
Begin- en eindpunt: Cultuurerf Andledon, Den Andel
Afstand vanaf stad Groningen: 23 km 

Oneindige vergezichten en wuivende graanvelden gaan aan je voorbij. In het Hogeland zie je altijd de verre horizon en kun je je hoofd helemaal leeg maken. De fietsroute voert je langs 23 beleefplekken die je alles vertellen over de natuur en de historie van het Hogeland. Ook kom je alles te weten over de streekproducten en makers van dit gebied. Weet jij bijvoorbeeld wat gort is? Het werd wereldberoemd, maar slechts weinig mensen weten dat dit een verdwenen streekproduct van het Hogeland is, wat vanuit Warffum de wereld veroverde. Stap op de pedalen en ontdek de adembenemende uitzichten.​

Bekijk de route

Ontdek ook

Mis niets uit Groningen

Maandelijks de leukste tips voor Groningen in je inbox? Schrijf je hieronder in voor de Groningen nieuwsbrief