Reddingsboot als privéjacht

Wat opvalt aan boord van de Gebroeders Luden, zijn de kloeke luiken, het grote vangnet en de snorkels. Die laatste laten lucht binnen, maar voorkomen dat water het schip in komt wanneer er een golf over het dek slaat.

Bekijk het arrangement 

"Dit schip deint niet mee op een golf, hij gaat er recht doorheen.”

Koos Bottema

“Dit schip is zo zwaar dat hij niet meedeint op een golf, maar er recht doorheen gaat. Dit in tegenstelling tot de moderne reddingsboten. Die maken zulke klappers op de golven dat je na een tochtje precies weet waar al je ingewanden zitten”, aldus vrijwillig kapitein Koos. De Gebroeders Luden daarentegen krijg je niet van zijn plaats. Onder een blauwe hemel, liggend op het vangnet is het moeilijk voor te stellen dat deze boot gebouwd werd voor heel andere omstandigheden.

In 1965, nog voordat het Lauwersmeer afgesloten werd van de Waddenzee, is begonnen met de bouw. De naam ‘Gebroeders Luden’ is een eerbetoon aan Hendrik Luden die in 1924 verdronk in de Noordzee. Als dank voor de inzet van de KNRM liet zijn broer een legaat achter om een reddingsboot te bouwen, wel onder de voorwaarde dat deze ‘Gebroeders Luden’ zou heten. 

De reddingsboot Gebroeders Luden is (inclusief crew) te huur. Er kunnen maximaal 12 passagiers mee. Reserveer op http://www.gebroeders-luden.nl/mogelijkheden