Vanaf de diepen zie je meer

Als je denkt dat je de stad van alle kanten wel een keer gezien hebt, moet je hoognodig het water op. Want vanaf de diepen ziet Groningen er toch echt heel anders uit. De pakhuizen op de kade lijken ineens zo groot, en de brug waar je iedere dag overheen fietst oogt plotseling heel klein. Ontdek gebouwen die je vanaf de weg niet ziet. Vanaf het water kijk je anders naar de omgeving en zie je meer, dat moet je zelf er-varen. 

Zeeën van tijd

Waar je ook begint, of je nu met de klok mee of tegen de klok in vaart: een rondje grachten met de boot brengt je langs een aantal pareltjes van de Groninger binnenstad. En vergeet verder die klok: op het water vind je de rust en tijd om eens anders naar de stad te kijken. Verdwaal in de details die je ziet vanaf het water. Je eindigt altijd vanzelf weer daar waar je begonnen bent.

Varen in Groningen

Dromen over tuintjes aan het water

De gracht in je voor- of achtertuin: wat een luxe. Langs de Radesingel zie je tuintjes die aan het water grenzen, in alle vormen en maten. Deze  'achterom' biedt een uniek kijkje achter de huizen. Schattige, kleine vlondertjes met een bescheiden bistrosetje erop. Maar ook flinke lappen grond, versierd met pergola’s en weelderig groen. Laat je fantasie de vrije loop. Hoe heerlijk zou het zijn om daar te zitten, met de voetjes in het water? 

Langs oude pakhuizen en statige herenhuizen

Een van de mooiste stukken om doorheen te varen, is het Hoge- en Lage der A. De oude pakhuizen langs het diep verklappen de bedrijvigheid van vroeger. Al varend langs de kades, kom je langs maar liefst 28 rijksmonumenten en 11 gemeentelijke monumenten. Alsof je in een schilderij dobbert.

Hoge- en Lage der A

Kunst onder bruggen

Het water uit de diepen weerkaatst de felle zon in je gezicht, totdat ineens het licht uit gaat. Onder de bruggen is het donker. Maar toch ook net licht genoeg om de verborgen kunst boven je hoofd te kunnen zien. Een gedicht, een mooie foto, Delfts blauw: laat je verrassen door onverwachte kunstwerken onder de bruggen. 

Verborgen kunst

Bootje varen

Beschik je niet over een eigen boot, maar lijkt het je wel enig om een keer door de stad te varen? Gelukkig zijn er in Groningen genoeg bootbezitters die je met plezier een dagdeel meenemen aan boord. Sommige verhuurbedrijven bieden naast comfortabele sloepen ook uitgebreide arrangementen aan waarmee je in alle luxe een heerlijk dagje kan varen.

Sloep huren

"Op het water vind je de rust en tijd om eens anders naar de stad te kijken."

Jeroen de Vries - Diepsloep

Ontdek ook

Mis niets uit Groningen

Maandelijks de leukste tips voor Groningen in je inbox? Schrijf je hieronder in voor de Groningen nieuwsbrief