Hortuswandeling voor groepen

Na de verovering van Groningen in 1594 door de “Republiek”(Reductie van Groningen) werd al snel besloten om de stad te versterken. In eerste instantie werd een wal met gracht aan de zuidkant van de stad aangelegd, maar in 1615 besloten Groningen en de Staten Generaal de stad uit te leggen en van een geheel nieuwe aarden omwalling te voorzien. De kosten werden gedeeld. Het Groningse deel werd grotendeels gedekt door opbrengsten uit nieuwe turfwinning bij Sappemeer en Foxhol. In 1624 was de uitbreiding voltooid. De uitbreiding was enorm; de stad werd in oppervlak verdubbeld van ca 100 naar ca 200 hectare, voornamelijk aan de noordkant en daardoor ontstond de zg Hortusbuurt. Dit betekent dat de oudste bebouwing in de Hortusbuurt stamt uit 1625.

Overigens is na een snelle start door rijke Groningers de bebouwing van deze buurt bijna stilgevallen. Gronings voorspoed was min of meer afgelopen toen het onderdeel van de Republiek werd. Pas in de 19e eeuw kwam er weer enige snelheid in het bebouwen. De buurt is genoemd naar de Hortus Botanicus die apotheker Hendrik Munting in de 17e eeuw liet aanleggen en die hij aan de Universiteit vermaakte nadat hij tot buitengewoon hoogleraar was benoemd.

Start van de wandeling op de Ossenmarkt bij de stadsplattegrond. We maken een wandeling kriskras door de Hortusbuurt en zien 10 bestaande of voormalige Gasthuizen (Hofjes) en vele gebouwen van de Universiteit. Daarnaast komen we langs enkele karakteristieke woonhuizen uit de 17e en 19e eeuw. De wandeling duurt ongeveer anderhalf uur. We eindigen ook weer op de Ossenmarkt.

  • Duur: 1,5 uur
  • Maximaal 20 personen per gids
  • Kosten: € 150,- per gids

Boek nu