Vervoer in de provincie

Pak voor het gemak de trein of bus in plaats van de auto. Groningen kent namelijk een uitstekend netwerk van openbaar vervoer. Ontdek hier hoe je binnen provincie het beste van Aduard naar Bedum en andere plekken komt. 

Met de bus

De bus is dé manier om je weg te vinden binnen de provincie. Van de stad naar het ommeland: de bus brengt je overal naartoe. Qbuzz verzorgt de bussen voor Groningen en omstreken. Arriva neemt de tripjes naar Friesland en Drenthe voor haar rekening. Zowel de bussen van Qbuzz als die van Arriva vertrekken veelal van het centrale hoofdstation, gelegen aan de rand van het stadscentrum van Groningen.

Lees meer

Met de trein

In Groningen zijn twee spoorwegmaatschappijen die je vervoeren: de NS en Arriva. Als je binnen de provincie reist, of naar Friesland, moet je vermoedelijk de Arriva trein hebben. Wil je een stukje verder weg? Pak dan een trein van de NS.

De stad kent daarbij drie treinstations: Groningen hoofdstation, Station Europapark en Station Groningen-Noord. De eerstgenoemde is het grootst en heeft goede verbindingen met de rest van Nederland. Ook kun je vanaf hier de trein nemen naar bijna elke bestemming in de provincie. Neem bijvoorbeeld de trein naar de sauna in Bad-Nieuweschans, het Veenkoloniaal museum in Veendam of naar een deel van het Pronkjewailpad in Delfzijl. Mogelijkheden genoeg: in totaal kent Groningen dertig treinstations. Een uitstekende manier om de provincie te verkennen dus!

Lees meer

OV-fiets

De fiets is hét vervoersmiddel in de stad, maar ook daarbuiten komt hij erg goed van pas. Je kan je eigen stalen ros thuis laten en gemakkelijk een OV-fiets huren. Het centrale hoofdstation van Groningen heeft er een hele stalling vol van. Daarnaast staan er verschillende OV-fiets kluizen op de stations van Groningen-Noord, Haren, Hoogezand-Sappemeer, Appingedam, Delfzijl, Veendam, Winschoten, Winsum en Zuidhorn. Zo is er altijd eentje voor jou beschikbaar!

Lees meer

Vervoersbewijs

Het algemene vervoersbewijs in Nederland is de OV-chipkaart. Deze kaart wordt in Groningen zowel gebruikt voor de trein als voor de bus. Je kunt natuurlijk ook gewoon een los kaartje kopen in de bus zelf. Deze kan sinds kort enkel gepind worden. Lees bij de link hieronder meer over de OV-Chipkaart. 

Lees meer

Plan je reis

Van tevoren plannen waar je zoal heen wilt? Maak dan gebruik van de app of website van 9292. Hierin staan alle mogelijke reizen met de bussen en treinen van zowel Arriva als de NS. Geef eenvoudig je start- en eindpunt aan en begin aan je avontuur! 

Lees meer

Ontdek ook

Mis niets uit Groningen

Maandelijks de leukste tips voor Groningen in je inbox? Schrijf je hieronder in voor de Groningen nieuwsbrief