Erfgoed, cultuur en meer in Eemsdelta

Wat zoek je

Thema

1 t/m 24 van 68 resultaten

 • Bartholomeüskerk Stedum

  Bartholomeüskerk Stedum
  Stedum

  Kerk

  De Bartholomeüskerk is een romanogotische kerk uit de dertiende eeuw. De kerk wordt soms gezien als het hoogtepunt van romanogotische bouwkunst in Groningen.


 • Vrouwenbrug

  Vrouwenbrug
  Appingedam

  Erfgoed

  Appingedam heeft veel smalle bruggetjes over het Damsterdiep. Eén van deze bruggen is de Vrouwenbrug, een verlengde van de Oude Kerkstraat.


 • Monument Ede Staal

  Monument Ede Staal
  Delfzijl

  Monument

  Ede Staal (1941-1986) is zonder twijfel de bekendste zanger uit Groningen. ls ode aan de zanger werd in 2001 op de dijk een standbeeld onthult. De tien meter hoge conische zuil werd gemaakt door de Groninger kunstenaar Chris Verbeek.


 • Mariakerk Westerwijtwerd

  Mariakerk Westerwijtwerd
  Westerwijtwerd

  Kerk

  Westerwijtwerd wordt in een kloosterlijst uit begin tiende eeuw genoemd als ‘Widuvurd’. De naam verbasterde later in Wietwerd wat uiteindelijk Westerwijtwerd werd.


 • B&B Oldenbosch

  B&B Oldenbosch
  Holwierde

  Erfgoed

  In de 14de eeuw wordt voor het eerst melding gemaakt van deze boerderij, maar waarschijnlijk gaat de historie nog verder terug. Het type bouw stamt namelijk uit de vroegste boerderijenbouw van Noord-Nederland.


 • Theater de Molenberg

  Theater de Molenberg
  Delfzijl

  Theater

  Jaarlijks bezoeken gemiddeld 90.000 mensen het centrum. De circa 65 professionele theatervoorstellingen trekken ongeveer 20.000 bezoekers, waarvan ongeveer de helft van buiten de gemeente komt.


 • Mariakerk Oosterwijtwerd

  Mariakerk Oosterwijtwerd
  Oosterwijtwerd

  Kerk

  Samen met de kerken van Marsum en Eenum hoort de kerk van Oosterwijtwerd bij de oudste bakstenen kerken in dit deel van de provincie Groningen. Het is een eenvoudige, maar mooie zaalkerk met een inspringende halfronde koorsluiting uit de twaalfde eeuw.


 • Borg Ekenstein

  Borg Ekenstein
  Appingedam

  Architectuur

  Landhuis Ekenstein werd in 1648 gebouwd aan de weg langs het Damsterdiep. Tegenwoordig fungeert Ekenstein als hotel, restaurant en conferentieoord.


 • Petrus en Pauluskerk Loppersum

  Petrus en Pauluskerk Loppersum
  Loppersum

  Kerk

  De Petrus en Pauluskerk in Loppersum is een machtig bouwwerk voor een betrekkelijk klein dorp. Ook van binnen is de kerk indrukwekkend.


 • Gereformeerde Kerk Appingedam

  Gereformeerde Kerk Appingedam
  Appingedam

  Kerk

  In het centrum van Appingedam vind je de Gereformeerde Kerk Appingedam. Een zaalkerk ontworpen in Amsterdamse Schoolstijl.


 • Hippolytuskerk

  Hippolytuskerk
  Middelstum

  Kerk

  Deze 15e eeuwse bakstenen kruiskerk is een van de mooiste voorbeelden van laatgotische kerkbouw in Groningen. In de muren is hier en daar tufsteen verwerkt, waarschijnlijk afkomstig van de oude romaanse kerk.


 • Koren- en pelmolen De Leeuw

  Koren- en pelmolen De Leeuw
  Zeerijp

  Molen of Gemaal

  De Leeuw in Zeerijp is een achtkante stellingmolen met een functie van koren- en pelmolen. De molen is in 1865 gebouwd aan de oostelijke dorpsrand van Zeerijp, op een plek waar als sinds 1662 een molen stond, maar staat inmiddels centraal in het dorp.


 • Johanneskerk

  Johanneskerk
  Losdorp

  Kerk

  De kerk is een zaalkerk, met een zadeldak tussen sluitgevels. De voorgevel staat ietwat schuin op de zijmuren. De ruimte wordt overdekt door een tongewelf dat vermoedelijk rond 1823 is aangebracht.


 • Kerkje Nicolaas

  Kerkje Nicolaas
  Appingedam

  Kerk

  Kerkje Nicolaas is nu de sfeervolle horecalocatie 'de Basiliek', nabij het centrum in de historische Solwerderstraat.


 • Museum Mohlmann

  Museum Mohlmann
  Appingedam

  Museum

  Museum Mohlmann is gevestigd in de monumentale Muzeheerd, omringd door een paradijslijke tuin. Dit particuliere museum is inmiddels een bedevaartsoord geworden voor de liefhebbers van hedendaagse realistische en figuratieve kunst.


 • Olinger Koloniemolen Laskwerd

  Olinger Koloniemolen Laskwerd
  Appingedam

  Molen of Gemaal

  De Olinger is een prachtige, vrijstaande molen aan de Groeve tussen Steendam en Appingedam met een goede biotoop. De rust en het uitzicht zijn overweldigend.


 • Raadhuis Appingedam

  Raadhuis Appingedam
  Appingedam

  Monument

  Dit raadhuis is één van de kleinere raadhuizen in Nederland en staat met de achterkant tegen de middeleeuwse Nicolaïkerk. Het raadhuis is gebouwd in renaissancistische stijl en werd opgeleverd in 1630 (volgens sommige bronnen pas in 1638).


 • Logeeradres Maigret

  Logeeradres Maigret
  Delfzijl

  Architectuur

  Aan het eind van de Waterstraat links staat Hotel Boven Groningen. Dit hotel heet in het boek Hotel Noordooster; het logeeradres van Maigret.


 • 't Hoeske van opoe Iet

  't Hoeske van opoe Iet
  Delfzijl

  Museum

  Een uniek museum in Nederland, Museumhuisje 't Hoeske van opoe Iet. Meer dan een kwart eeuw verzamelen heeft geresulteerd in een unieke collectie alledaagsheid van lang geleden. Om precies te zijn, alles wat onze voorouders gebruikten in de periode 173...


 • MuzeeAquarium

  MuzeeAquarium
  Delfzijl

  Attractie

  Het MuzeeAquarium: een verrassende belevenis bij de Wadden! Een unieke combinatie van een natuurhistorische en een cultuurhistorische collectie met een aquarium waarin vissen en andere zeedieren van de Wadden- en Noordzee te zien zijn.


 • Theehuis Bakkerijmuseum Mendels

  Theehuis Bakkerijmuseum Mendels
  Middelstum

  Theetuin

  In het woonhuis van de voormalige Bakkerij Mendels is het goed vertoeven. Lianne en Wendelin serveren hier thee en koffie in een klassiek servies.


 • Sebastiaankerk

  Sebastiaankerk
  Bierum

  Kerk

  De 13e eeuwse kerk is gebouwd in de overgangsperiode van de romaanse naar de laatromaanse kerkbouw.


 • Nicolaïkerk

  Nicolaïkerk
  Appingedam

  Kerk

  Midden in Appingedam vind je de Nicolaïkerk of Nicolaaskerk; een romanogotische hallenkerk, de grootste kerk in de Groninger Ommelanden en als Rijksmonument. Rijksmonument behorend tot de Top 100 der Nederlandse UNESCO-monumenten.


 • Kerk Eenum

  Kerk Eenum
  Eenum

  Kerk

  In Eenum staat een van de oudste bakstenen kerken in de Ommelanden. Het romaanse kerkje werd gebouwd in de late twaalfde eeuw. Vermoedelijk heeft het kerkje er ongeveer zo uitgezien als de kerk van Oosterwijtwerd er nu uit ziet.


Mis niets uit Groningen

Maandelijks de leukste tips voor Groningen in je inbox? Schrijf je hieronder in voor de Groningen nieuwsbrief