Cultuur in Delfzijl

Delfzijl heeft een rijke cultuurhistorie en is dan ook zeker geschikt voor een cultureel dagje uit. Bezoek een molen, ontdek het MuzeeAquarium of beklim de dijk en bewonder het monument van Ede Staal. Hier beleef je de geschiedenis. Hier ben je zielsgelukkig.

MuzeeAquarium

Het MuzeeAquarium is een verrassende belevenis. Een unieke combinatie van een natuur- en cultuurhistorische collectie, met een aquarium waarin je het zeeleven van de Wadden- en Noordzee kunt bekijken. Ontdek de rijke verzameling voorwerpen uit de natuur, cultuur en historie van Delfzijl en de rest van de regio. Het museum is eigentijds en verrassend, leuk voor jong en oud.

Lees meer

Maigret in Delfzijl

In 1928 kocht schrijver Georges Simenon een boot. Hiermee trok hij door Frankrijk, Duitsland, België én Nederland. Onderweg beschreef hij alles wat hij zag en goot dat in een roman of een detective. In 1929 ontdekt hij een gat in zijn kotter en spoedt hij zich naar de dichtsbijzijnde haven: Delfzijl. De werkzaamheden aan het schip veroorzaken te veel lawaai om te kunnen schrijven. Daarom laat Simenon een oude schuit leegpompen en maakt hij daar een nieuw kantoor, met één kist om op te zitten en een ander voor zijn typemachine. Daar schrijft hij in 5 dagen de roman die de geboorte is van zijn beroemde personage: 'Maigret en de onbekende wreker'.

Monument Ede Staal

Ede Staal (1941-1986) is zonder twijfel de bekendste zanger uit Groningen. Ede heeft op veel plaatsen in de provincie gewoond en overleed in Delfzijl. Als ode aan de zanger werd in 2001 op de dijk van Delfzijl een standbeeld onthult. Om de zuil is een roestvrijstalen band gewikkeld met daarop de tekst van 'Credo - Mien bestoan', een van Staals bekendste liedjes. 

Molen Adam

De Adam is een korenmolen in Delfzijl, bij plein Molenberg. Oorspronkelijk stond de Adam samen met molen Eva in de omgeving van Bedum. De molen raakte na de Tweede Wereldoorlog buiten gebruik en werd in 1954 aan de gemeente Delfzijl verkocht. Het onderste deel van de molen is een expositieruimte voor schilderijen.

Theater de Molenberg

Theater de Molenberg is uitgegroeid tot de belangrijkste culturele plek van Delfzijl en de regio. Hier staan jaarlijks meer dan 100 voorstellingen op de planken: van grote namen zoals Bert Visscher, Youp van 't Hek en Tineke Schouten tot onbekend talent en vele amateur- en schoolvoorstellingen. Maar ook voor een gezellige avond naar de film kan je in de Molenberg terecht. Daarnaast hebben ze ruimtes voor vergaderingen, cursussen, congressen en nog veel meer. En dat allemaal met gastvrijheid hoog in 't vaandel. Kortom: Bij de Molenberg zit je altijd goed.

Lees meer

't Hoeske van opoe iet

't Hoeske van opoe iet is een museum in hartje Delfzijl. Verdeeld over zeven sfeervol ingerichte kamers kun je hier heerlijk dwalen in nostalgie. Het museum omvat een uitgebreide collectie:  klederdrachten uit vele streken van ons land, antiek speelgoed, was-en strijkgerei, medisch antiek, keukenantiek en bijzondere voorwerpen. Tevens is er een kraamkamer ingericht waar je alles kunt vinden rondom geboorte zoals het vroeger ging. 

Lees meer

Ontdek ook

Mis niets uit Groningen

Maandelijks de leukste tips voor Groningen in je inbox? Schrijf je hieronder in voor de Groningen nieuwsbrief