5 tips uit het internationale hoofdprogramma van Noorderzon

Elf dagen lang is festival Noorderzon het hoogtepunt van de culturele zomer in Groningen. Van 17 tot 27 augustus strijkt een bonte verzameling podiumartiesten en kunstenaars neer in het sfeervolle Noorderplantsoen en op verschillende locaties in de stad. Zaterdag 17 juni om 12:00 uur start de kaartverkoop van het diverse en bruisende internationale hoofdprogramma. Wij geven alvast vijf tips voor voorstellingen die je echt niet wilt missen.

Malicho Vaca | Reminiscencia (Chili)

Malicho Vaca neemt je mee op een digitale wandeling door de straten van Santiago in Chili. Met behulp van onder andere Google Earth laat hij je zien waar hij is opgegroeid, en vertelt hij verhalen over de plekken die verbonden zijn aan zijn jeugdherinneringen. Van het ziekenhuis waar hij geboren werd tot zijn relatie met zijn grootouders en de foto's die hij heeft van zijn voorouders. Ondertussen zal je merken dat de gewelddadige geschiedenis van Santiago nog steeds in het straatbeeld doorschemert. Een indrukwekkende voorstelling die theater naar een nieuwe dimensie brengt door middel van audiovisuele technieken en het internet. 

Lees meer

Johann Le Guillerm / Cirque ici | TERCES (Frankrijk)

Excentrieke uitvinder Johann Le Guillerm wordt ook wel de Franse magiër van het moderne circus genoemd. Na 18 jaar keert hij weer terug naar Noorderzon met zijn eigen circustent. In zijn voorstelling TERCES zal hij je verrassen met zijn betoverende en ingenieuze constructies die je op het puntje van je stoel laten zitten. Al meer dan 20 jaar werkt hij aan deze show, en dat het indrukwekkend wordt is dan ook geen geheim (spel TERCES maar eens achterstevoren). Een voorstelling anders dan je in het traditionele circus gewend bent, maar een adembenemende aanrader.

Lees meer

Turkowski & Nowacka | JaWa (Polen)

Oude bekende Janek Turkowski keert terug naar Noorderzon met een alarmerend en herkenbaar verhaal over de complexiteit van helpen. Samen met Iwona Nowacka produceerde hij deze documentaire-voorstelling die je meeneemt in het simpele verhaal van het 'redden' van verloren zielen. Tijdens de lockdown in 2020 gingen ze de straat op om te luisteren naar de verhalen van mensen die buiten de samenleving vallen. Al snel realiseren Janek en Iwona, die beide erg graag willen helpen, dat het terughalen van iemand van de rand veel moeilijker is dan we eerst dachten. Aan de hand van indringende filmopnames vertellen ze je over hun ervaringen.

Lees meer

Matthias Schack-Arnott | Everywhen (Australië)

Een eenzame muzikant omringd door bewegende instrumenten op het podium, heb je dat wel eens eerder gezien? In deze voorstelling creëert de Australische percussiekunstenaar Matthias Schack-Arnott een adembenemende soundscape met gongs, marimba's, orgelpijpen en windgongen. In samenwerking met architecten en technici heeft Matthias een indrukwekkend draaiend lichtsysteem gecreëerd, wat zijn muziek een buitenaards tintje geeft. Door dit unieke samenspel van architectuur, licht en geluid voelt het alsof je even naar een andere dimensie wordt getransporteerd. Na de sonische omhelzing van Everywhen keer je vol verwondering terug naar de werkelijkheid.

Lees meer

Tomoko Mukaiyama | SADO (Nederland/Japan)

Op het Japanse eiland Sado beoefent meester-poppenspeler Hachirobe Nishihashi al tientallen jaren de kunst van het tot leven brengen van levensgrote poppen: de traditionele vorm van poppentheater genaamd Joruri. Denk hierbij aan een combinatie van boeddhistische filosofie en soap-achtige verhaallijnen, waarbij realiteit en fantasie naadloos in elkaar overlopen. In de wereldpremière van SADO wordt dit traditionele poppenspel nieuw leven ingeblazen door de Amsterdamse muzikant en regisseur Tomoko Mukaiyama. Ze combineert Joruri met moderne elektronische muziek en populaire anime om een universeel liefdesverhaal te vertellen. Een onmogelijke liefde, opgejaagd door geesten en monsters. Een indrukkende voorstelling waarbij het moderne Japan en eeuwenoude tradities samensmelten. 

Lees meer

Ontdek ook

Mis niets uit Groningen

Maandelijks de leukste tips voor Groningen in je inbox? Schrijf je hieronder in voor de Groningen nieuwsbrief