5 tips uit het internationale hoofdprogramma van Noorderzon

Elf dagen lang is festival Noorderzon het hoogtepunt van de culturele zomer in Groningen. Van 18 tot 28 augustus strijkt een bonte verzameling podiumartiesten en kunstenaars neer in het sfeervolle Noorderplantsoen en op verschillende locaties in de stad. Zaterdag 18 juni om 12:00 uur start de kaartverkoop van het diverse en bruisende internationale hoofdprogramma. Wij geven alvast vijf tips voor voorstellingen die je echt niet wilt missen.

Mariano Pensotti / Grupo Marea | Los años (The years)

De Argentijnse regisseur Mariano Pensotti is een meer dan graag geziene gast op Noorderzon. Al voor de zesde keer staat hij op dit bijzondere festival. In Los años laat hij twee verschillende momenten uit het leven van architect Manuel tegelijkertijd zien. Het heden, waarin Manuel 30 jaar oud is, en de toekomst, wanneer hij 60 is. De jonge Manuel komt tijdens zijn werk een kind uit een sloppenwijk tegen, om die vervolgens een maand lang te volgen voor een documentaire. Het wordt zijn doorbraak in de kunstwereld. Dertig jaar later wil hij het inmiddels volwassen geworden kind graag terugvinden voor een vervolg. Dit blijkt echter lastiger dan verwacht. Een voorstelling vol vragen over de verwachtingen voor de toekomst en het reflecteren op het verleden.

Lees meer

Bruno Beltrão / Grupo de Rua | New Creation

De wereldwijd gevierde Braziliaanse choreograaf Bruno Beltrão bracht de afgelopen twintig jaar een ware revolutie teweeg in de danswereld met zijn mix van hiphop en hedendaagse dans. Met New Creation maakt hij samen met twaalf dansers een krachtig statement over de politieke en sociale toestand in Brazilië. Zijn choreografieën zijn explosief, bijna statisch geladen, met snelle bewegingen, hoge sprongen, head-spins en salto’s.

Lees meer

Antoine Defoort / l’Amicale | Elles Vivant (They Live)

Al vier keer eerder kon je dit gezelschap bewonderen op Noorderzon. In Elles Vivant ontmoeten vrienden Michel en Taylor elkaar in een bos. Michel heeft al twee jaar het nieuws niet gevolgd en Taylor geeft hem een volledig verslag van alles wat hij in die tijd beleefde. Over de politieke partij die hij als uit de hand gelopen grap heeft opgericht en hoe hij onverwacht aan de poorten van de macht is beland. Maar ook veel andere onderwerpen komen aan bod, zoals het ontdekken van een mysterieuze magische school. Zoals je begrijpt heeft Michel nogal wat vragen.

Lees meer

Compagnie MPTA | Les Hauts Plateaux

MPTA staat voor Les Mains, Les Pieds et La Tête Aussi: de handen, de voeten en ook het hoofd. Dit toonaangevende Franse circusgezelschap weet al deze elementen dan ook op unieke wijze samen te brengen. Een goed verhaal vormt eenheid met circus en acrobatiek en verbindt zo lichaam en geest. Les Hauts Plateaux heeft een ruïne als vertrekpunt, een tijdloze plek waar kennis, historie en verbeeldingskracht samenkomen. Het verhaal voltrekt zich op, boven en onder het podium op een voor Noorderzon nieuwe locatie: Martiniplaza.

Lees meer

Sam Green & JD Samson | 32 Sounds

Vol humor, emotie en nieuwgierigheid neemt de voor een Oscar genomineerde Amerikaanse filmmaker Sam Green je in 32 Sounds mee in het fenomeen geluid. Met een koptelefoon op ervaar je de indrukwekkende audio, waaronder originele composities van muzikant JD Samson. Individueel, maar toch als onderdeel van het publiek. 32 Sounds zal de manier waarop je naar de wereld om je heen luistert op een radicale manier veranderen.

Lees meer

Ontdek ook

Mis niets uit Groningen

Maandelijks de leukste tips voor Groningen in je inbox? Schrijf je hieronder in voor de Groningen nieuwsbrief