5 tips uit het internationale hoofdprogramma van Noorderzon

Elf dagen lang is festival Noorderzon het hoogtepunt van de culturele zomer in Groningen. Van 22 augustus tot 1 september strijkt een bonte verzameling podiumartiesten, lokale talenten en kunstenaars neer in het sfeervolle Noorderplantsoen en op vele locaties in DownTown Groningen. Zaterdag 22 juni start de kaartverkoop van het diverse en bruisende internationale hoofdprogramma en &Society. Wij geven alvast vijf tips voor voorstellingen die je echt niet wilt missen.​

Matías Umpierrez | Eclipse (Spanje)

Matías Umpierrez ontleedt onze obsessie voor het (ont)worden van onszelf. In 2018 werd een 9000 jaar oud stenen masker ontdekt. Al die tijd hebben we onze gezichten bedekt en droegen we maskers, zelfs toen we de eerste zonsverduistering (eclipse) zagen. Deze zomer neemt Matías Umpierrez je mee in de wereld van anonimiteit en stelt hij de vraag hoeveel identiteiten er naast elkaar kunnen bestaan. Misschien die op onze identiteitskaart, of die verborgen in onze digitale geschiedenis? Een voorstelling vol licht, kleur en krachtige silhouetten.

Gravity & Other Myths | The Mirror (Australië)

Een prachtig, eigenzinnig en explosief nieuw circus strijkt neer in het Noorderplantsoen. De Australische supersterren Gravity & Other Myths brengen een onnavolgbare mix van vrolijk entertainment, speelse humor en indrukwekkende acrobatiek. In hun show ‘The Mirror’ onderzoeken ze wat de moderne mens vermakelijk vindt. Wat willen we aan de wereld laten zien en is dat ook wat anderen willen zien? Wat betekent authenticiteit in een tijdperk van alomtegenwoordige schermen en permanente zelfpresentatie? Bereid je voor op een combinatie van dans en acrobatiek op hoog niveau, aangevuld met modern ontwerp, inclusief een LED-wand, camera's en selfie-sticks.

Leonardo Manzan | Glory Wall (Italië)

Glory Wall van de jonge en baanbrekende regisseur Leonardo Manzan is een briljant grappig stuk over (zelf)censuur. Een grote verticale muur, voorzien van gaten, staat recht tegenover het publiek en scheidt Leonardo van het podium. Tijdens de voorstelling verschijnen er onverwacht handen, armen en voorwerpen door de gaten. Op de muur worden grote, grappige teksten en beelden geprojecteerd die de toeschouwer meenemen in het verhaal. Het stuk, vol met karaoke, rap en dubieuze beroemde dode mannen, is één groot 'f* you' naar de regels en conventies van de theaterwereld.

Guillermo Cacace | GAVIOTA (Argentinië)

Een tafel bedekt met chips en wijn, omringd door vijf vrouwen, vormt het intrigerende middelpunt van deze voorstelling. In deze vrije versie van Anton Tsjechovs wereldberoemde stuk ‘De Meeuw’ ontwikkelt zich een spanningsveld tussen verlangens en wat uiteindelijk haalbaar is. De vijf personages, verwikkeld in complexe relaties, confronteren elkaar en worden getekend door misverstanden. Liefde, gebroken ambities en onuitgesproken verlangens komen deze zomer op tafel.

Jeremy Nedd & Impilo Mapantsula | blue nite to the galaxy around olodumare (Zwitserland/Zuid-Afrika)

Op 12 juli 2022 publiceerde NASA beelden van sterrenstelsels op meer dan 10 miljard lichtjaar afstand, vastgelegd door de James Webb Telescoop. Dit indrukwekkende vermogen om het licht van oude sterrenstelsels te vangen, brengt ons dichter bij een idee van de toekomst, maar herinnert ons er ook aan dat we misschien nog niet zo ver zijn als we denken. Voor deze nieuwe creatie werken het Zuid-Afrikaanse collectief Impilo Mapantsula en Jeremy Nedd opnieuw samen. Ze presenteren hun onderzoek door de lens van Pantsula, een krachtige dansvorm bekend om zijn razendsnelle en virtuoze voetenwerk. Kunnen we al dansend onze weg vinden naar een beter begrip van onze eigen plaats in de tijd?

Ontdek ook

Mis niets uit Groningen

Maandelijks de leukste tips voor Groningen in je inbox? Schrijf je hieronder in voor de Groningen nieuwsbrief