5x adressen met een goed verhaal

De Groninger binnenstad kent tal van leuke winkels en eetadressen en er valt genoeg te ontdekken. Toch zijn sommige plekken nét even wat specialer dan andere. Zo zijn er plekken die maatschappelijke betrokkenheid tonen door, bijvoorbeeld, mensen met afstand tot de arbeidsmarkt een werkplek te bieden, wat een bezoekje aan die plekken juist de moeite waard maakt. Wij hebben de volgende adressen uitgelicht met een bijzonder verhaal.

Brownies&downieS

Oosterstraat 57​ - Brownies&downieS Groningen is een van de vele vestigingen van de franchise. De combinatie van goed eten en de enthousiaste en gastvrije bediening met een verstandelijke beperking of afstand tot de arbeidsmarkt, maakte tot een uniek horeca concept in Nederland. Bij Brownies&downieS kan je terecht voor een heerlijke lunch en natuurlijk voor de brownies. Ook leuk: probeer eens de high tea.

Meer info
Brownies en downies

De Groene Stoel

Gedempte Zuiderdiep 26 - Huisgemaakte taart en een warm bakje koffie, de Groene Stoel is een plekje waar je even kan ontsnappen aan de drukte van de stad. In de keuken werken ze met biologische en lokale ingrediënten, die ze verwerken in wereldse gerechten. Naast goed eten heeft de Groene Stoel ook een goed verhaal. Met een opleiding, versterking van het netwerk en zicht op een baan in de horeca, biedt restaurant De Groene Stoel een plaats waar vluchtelingen het vertrouwen in zichzelf terugkrijgen en zich kunnen ontplooien als persoon in een vreemd land. Integratie op zijn lekkerst!

Meer info

Eeterie de Globe

Akerkhof 22 - Achter de Der Aa-Kerk op het Akerkhof vind je De Globe. De Globe is opgezet als multiculturele eetvoorziening. Daarmee creëert het werk voor mensen met afstand tot de arbeidsmarkt, jongeren zonder stageplek en het biedt deelnemers met een zorgindicatie of vrijwilligers leuke en zinvolle deelname in de Groninger samenleving. De Globe werkt samen met WerkPro, een organisatie die mensen helpt stappen te zetten naar zelfstandig leven, wonen en werken. Dagelijks worden hier wisselende, creatieve en betaalbare gerechten van een internationale kaart geserveerd.

Meer info

Brouwerij de Prael

Boterdiep 75 - De recente opening van Brouwerij de Prael betekent niet alleen meer bier in Groningen, maar ook meer mensen aan het werk. De ambitie van De Prael is om het werken met mensen met afstand tot de arbeidsmarkt te combineren met het brouwen van bier. En dat bleek een gouden combinatie, waarmee De Prael zich net een beetje anders maakt dan andere brouwerijen in Groningen. Brouwerij de Prael bevindt zich in een schitterend pand aan het Boterdiep en dient naast brouwerij ook als proeflokaal. 

Meer info
Brouwerij de Prael

Elmer's

Nieuwe Ebbingestraat 62 - Elmer’s is een familiebedrijf, opgericht door zus Lotte die samen met haar moeder de zaak begon om jongste broer Elmer een werkplek te bieden. Elmer heeft het syndroom van Down en ontdekte al snel zijn passie voor de horeca. Net als de rest van de familie trouwens, ook zij werken mee in het bedrijf. De lunchroom biedt naast Elmer ook meer mensen met een verstandelijke beperking de kans te kunnen werken onder begeleiding. Elmer's serveert verse en verrassende lunchgerechten, heerlijke taarten en goede koffie. Tip: kom naar Elmer's voor de allermooiste koffie-art die je zelf kan creëren.

Meer info
Elmer

Ontdek ook

Mis niets uit Groningen

Maandelijks de leukste tips voor Groningen in je inbox? Schrijf je hieronder in voor de Groningen nieuwsbrief