Groninger patat met Brander mayonaise

In Groningen eten we geen friet, maar patat. En die maken we het liefst zelf van aardappels die net uit de Groningse grond zijn getrokken. Combineer ze met huisgemaakte Brander mayonaise en je hebt Groninger goud in handen.

Ingrediënten

Voor de patat:

  • 5 grote aardappels per persoon
  • een eetlepel zonnebloemolie
  • zout

Voor de Brander mayonaise:

  • 1 eidooier
  • 1 stevige eetlepel Franse mosterd
  • 1 eetlepel azijn
  • 1 theelepel groentebouillonpoeder
  • 1/2 theelepel worcestershiresaus
  • 250 ml arachide-olie
  • zout & peper

Cafetaria Brander

Alhoewel Brander mayonaise tegenwoordig furore maakt door heel het land, is het fenomeen geboren in Groningen. Het recept werd ontwikkeld door familie Brander van cafetaria Brander aan de Grote Markt. Voor 30 jaar lang stond de cafetaria, die in het pand zat waar nu cafe Hoppe in zit, bekend om hun geliefde mayonaise. Maar in 1980 sloot de cafetaria voorgoed haar deuren. Jaren later benaderde Wim Dijk, eigenaar van Oliehoorn én Stadjer, familie Brander om de nu zo bekende saus opnieuw te ontwikkelen. En zo geschiedde: vandaag de dag is heel Nederland fan van deze authentieke Groninger saus.

Bereiding

Was de aardappels schoon met water en snijd ze tot patat van ongeveer 2 cm breed. Wij lieten de schil eraan, maar je kan er ook voor kiezen om deze eraf te schillen. Doe de patat in de airfryer met een eetlepel zonnebloemolie. Zet de airfryer aan op 200 graden voor 20 minuten. Schud het airfryermandje om de 6 minuten even zodat de patat goed gehusseld wordt. Je kan er ook gewoon voor kiezen om de patat in de frituur te frituren. Frituur de patat dan eerst voor, voor 5 minuutjes op 140 graden. Haal ze er een half uurtje uit en frituur ze daarna knapperig voor 5-6 minuten op 180 graden.

Terwijl de patat bakt, kan je de mayonaise maken. Doe de azijn, mosterd, eidooier, groentebouillonpoeder en worcestershiresaus in een kom. Mix de ingrediënten kort met de mixer door elkaar. Voeg daarna, al mixend, beetje bij beetje de arachide-olie bij de rest van de ingrediënten in de kom. Ga door tot alle arachide-olie is opgenomen in de kom en de mayonaise de gewenste dikte heeft. Maal nog wat zwarte peper over de saus om deze af te maken.

Haal tenslotte de patat uit de airfryer en strooi hier zout overheen. Serveer samen met de mayonaise.

Eet smakelijk!

Ontdek ook

Mis niets uit Groningen

Maandelijks de leukste tips voor Groningen in je inbox? Schrijf je hieronder in voor de Groningen nieuwsbrief