Groningse borrelplank

Knus met een borrelplank op de bank. Ideaal nu de herfst nadert. Heerlijke Groningse worst, een lokaal Machedoux geitenkaasje en een romige honing-mosterd dip. Al deze streekproducten vormen de perfecte basis voor een borrelplank die écht naar Groningen smaakt.

Ingrediënten

  • Groninger droge worst 
  • ​1 eetlepel Groningse honing
  • 3 eetlepels grove mosterd van Marne
  • Grunneger Sukkeloade Mollebonen
  • 1 Machedoux geitenkaasje van De Oude Streek
  • Biologisch Jonge boerderijkaas uit Jonkersvaart
  • 1 Martinus Blond biertje
  • 1 Baxbiertje 'Kon Minder'
  • Toastjes
  • 1 komkommer 

"Lekker lokaal"

Biologische geitenkaas

In het Groningse Westerkwartier bevindt zich De Oude Streek, een kleinschalige geitenhouderij en boerderijwinkel. Op deze locatie worden rauwmelkse kazen op traditonele wijze gemaakt door eigenaresse Hanneke Kuppens. Er zijn zo’n 40 geiten te vinden op dit prachtige stukje Groningen en er worden verschillende geitenkaasjes ontwikkeld. Voor het borrelplankje is de bekendste kaas, Machedoux, gebruikt. Deze kan je kopen bij de boerderijwinkel van Hanneke, maar ook De Kaaskop in hartje Groningen verkoopt deze heerlijke geitenkaas.  

Kaas van Boer'n Jonker

In Jonkersvaart, een klein dorpje in Groningen, maakt familiebedrijf Boer’n Jonker al zo’n 50 jaar ambachtelijke kaas van hun eigen koeien. Deze koeien krijgen veel tijd om te grazen in de wei en ze worden met veel passie verzorgd. De lekkerste producten komen immers van de gezondste koeien. Je kan de kazen kopen bij de boerderijwinkel, maar ook De Stadsslager in Stad verkoopt deze heerlijke streekproducten. De kazen zijn allemaal rijk aan omega 3 en vol van smaak, waardoor ze perfect zijn voor op jouw borrelplank. Zo proef je Groningen in zijn puurste vorm.

Gronings speciaalbier van de brouwerij

Baxbier is een Groningse brouwerij met een eigen proeflokaal aan het water en een jaarlijks terugkerend bierfestival. In elke hoek van het land zijn hun bieren inmiddels te vinden. Een van de bekendste is 'Kon minder', genoemd naar de typische Groningse uitspraak voor 'meer dan prima'. De frisse, fruitige smaak van dit bier is zeker meer dan prima en maakt je benieuwd naar de volgende slok. Net zo'n fruitig blond biertje vind je bij brouwerij Martinus. Sinds 2015 brouwen zij speciaalbieren in een uniek industrieel pand aan de Kostergang in de binnenstad. Hier kan je niet alleen van hun speciaalbieren proeven, maar ook genieten van een hapje in het sfeervolle restaurant met dakterras.

Chocolade Mollebonen

Mollebonen werden vroeger veel gegeten in de stad en zijn daarmee een echt Groningse delicatesse. Deze licht gezouten geroosterde paardenbonen zijn omhuld met chocola. Een mooie zoete tegenhanger voor al het hartigs op de plank. Een echte smaakbom en perfect voor de zoetekauw tijdens de borrel. Een Groningse delicatesse als deze is natuurlijk te koop bij de Groningen Store. 

Bereiding

Pak een schaaltje en voeg één eetlepel Groningse honing en drie eetlepels grove mosterd van Marne toe. Meng de ingrediënten tot een mooi geheel. Breng vervolgens de honing-mosterd dip op smaak met een snufje peper en zout. Het resultaat? Een heerlijk dipje met zowel een zoete als pittige smaak. Perfect bij een stukje kaas of een toastje. Maak jouw borrelplank af met plakjes komkommer en Groningse droge worst. Vergeet niet de mollebonen en de puntjes geitenkaas. Vind je geitenkaas te zuur? Besprenkel dan wat lokale honing over het kaasje. Open tot slot je Groningse biertje en het borrelen kan beginnen. Kon minder, toch? 

Eet smakelijk! 

Mis niets uit Groningen

Maandelijks de leukste tips voor Groningen in je inbox? Schrijf je hieronder in voor de Groningen nieuwsbrief