Groots in Groningen: ambachtelijke ondernemers

De stad en het ommeland staan bol van de bedrijvigheid. Met lokale doorpakkers en doordenkers. Van koekenbakkers tot makers van bijenwasdoeken. Het leuke: de onderstaande ondernemers maken alles zelf en gewoon thuis. Ambachtelijk zoals Groningers dat doen.

Berkenstein Bakt | Zo goed smaakt zuurdesem

De boterham. Misschien wel de meest bekende dagelijkse hap. Wie is er niet groot mee geworden? Je kunt natuurlijk een halfje halen in de supermarkt, maar het mag wel iets specialer. Neem nou de broden van Mariëtte, van Berkenstein Bakt. In haar knusse bakkerij in Ter Apel maakt ze wekelijks ambachtelijke creaties van zuurdesem. Haar meel haalt ze net als Kylian van Koekn bij molen Mulder Pot in Kropswolde. Lekker lokaal. En net even anders dan anders: ze maakt zuurdesembrood, brood zonder bakkersgist. Wat sterker van smaak, steviger van vorm. Puur brood zoals het bedoeld is. Ze bakt standaard wit, volkoren en meergranen met zaden. En wekelijks heeft ze een verwenbrood. Maar als je zelf een wens of idee hebt, maakt ze dat graag voor je. Bestellen kan gemakkelijk via haar website en ophalen doe je gewoon bij haar thuis.

Kijk7 | Doeken met een duurzaam tintje

Zoals wel vaker gezegd wordt, kunnen we als mensen niet zonder bijen. Ze zorgen voor de bestuiving van vele planten en bloemen. En ze produceren een hoop in hun korven. Honing bijvoorbeeld. Maar wat dacht je van bijenwas? Hier zijn de wanden van de korf van gemaakt, maar het is voor meer dingen nuttig. Zo maakt Anja van Kijk7 er speciale doeken van. Met bijvoorbeeld tafellakens als basis. Even de bijenwas smelten, de lakens inkwasten en de doeken zijn klaar voor gebruik. De bijenwas heeft een antibacteriële werking en sluit goed af. Zeg gedag tegen plastic en neem zo'n doek in huis. Zo bewaar je je eten op een duurzame manier. Bovendien komt veel van de bijenwas van een Groningse imker en gaat een deel van de opbrengst zijn kant op. Zo is het ecologische cirkeltje weer rond. De doeken zijn verkrijgbaar bij de Groningen Store.

Ontdek ook

Mis niets uit Groningen

Maandelijks de leukste tips voor Groningen in je inbox? Schrijf je hieronder in voor de Groningen nieuwsbrief