Kaasvlinders met Groningse streekproducten

Kaasvlinders gemaakt met Groningse streekproducten. Heerlijke Groninger kaas en Groninger mosterd worden gebruikt voor dit eenvoudig te bereiden recept. De kaasvlinders zijn een perfect tussendoortje. Wij leggen je stap voor stap uit hoe jij deze kaasvlinders maakt en vertellen je meer over de bijzondere lokale producten. 

Ingrediënten

  • 150 gram jong belegen kaas van Kaasboederij De Roode Schuur 
  • 2 eieren 
  • 200 gram bladerdeeg
  • 125 gram Groninger mosterd

"Lekker lokaal"

Kaas van Kaasboerderij De Roode Schuur

Het Middag-Humsterland bevindt zich ten noordwesten van de stad Groningen. In dit ongerepte boerenlandschap is ook Kaasboerderij De Roode Schuur te vinden. Freek en Angelique Bisschop zorgen in deze melkveehouderij voor 120 koeien met bijbehorend jongvee. In de zomer laten zij hun vee grazen in de wei. Dat de koeien lekker kunnen grazen in de wei in Oldehove is goed voor de kwaliteit van de melk en daarmee ook de kwaliteit van de kaas. Een deel van de melk wordt namelijk gebruikt om ambachtelijke boerenkaas van te maken. Voor deze kaas wordt rauwe boerenmelk gebruikt en dit zorgt voor een heerlijke smaak. De Roode Schuur heeft een uitgebreid assortiment, ze hebben van jong tot oude kaas, maar ook talloze andere smaken. 

Groninger mosterd

Groninger mosterd wordt gemaakt van mosterdzaad van Groninger bodem. Bij Groninger mosterd worden de mosterdzaadjes slechts grof gemalen en dit zorgt voor een pittigere smaak. De authentieke smaak van de Groninger mosterd is de perfecte toevoeging voor de kaasvlinders. Voor dit recept is de Groninger mosterd van de Marne gebruikt. De Marne gelooft in het oude recept, "want soms is goed gewoon goed genoeg". De Groninger mosterd is al ruim 127 jaar te vinden in het assortiment van de Marne.

Bereiding

Leg de losse vellen bladerdeeg op een apart bord, haal het bakpapier eraf en laat het bladerdeeg ontdooien. Rasp de Groninger kaas ondertussen in fijne stukjes.

Leg alle losse vellen bladerdeeg met de randen tegen elkaar en druk de randen goed aan, zodat de vellen uiteindelijk samen één groot rechthoekig bladerdeeg vormen. Verspreid de Groninger mosterd over het bladerdeeg heen. De hoeveelheid mosterd is afhankelijk van je eigen voorkeur, maar een dunne laag over het bladerdeeg is in principe voldoende. Verspreid vervolgens de geraspte kaas over de mosterd. Verspreid de kaas goed en zorg dat overal evenveel ligt. Rol beide lange kanten van het bladerdeeg richting het midden op. Laat de deegrol nu 10 minuten rusten in de koelkast.

Breek ondertussen alvast de eieren in een bakje en kluts ze goed door elkaar. Leg een vel bakpapier in de bak van de airfryer. Uit de vlinders kan kaas lekken, dus zorg dat de bodem goed bedekt is.

Haal de deegrol uit de koelkast en snijd deze in ongeveer 15 plakjes. Smeer de gesneden plakjes aan de bovenkant in met je geklopte ei. Leg de gesneden stukjes op het bakpapier in de airfryer. Zet de airfryer aan op 200 graden en zet de timer op 10 minuten. Na de tien minuten heb je heerlijke goudbruine kaasvlinders.​

Eet smakelijk!

Mis niets uit Groningen

Maandelijks de leukste tips voor Groningen in je inbox? Schrijf je hieronder in voor de Groningen nieuwsbrief