Kerstwandelingen door de provincie

Met de feestdagen zitten we allemaal heerlijk binnen. We kijken films, spelen spelletjes en tafelen gezellig lang. Maar soms moet je er toch even uit om een frisse neus te halen. Om je daar bij te helpen hebben we wandelingen voor deze winterse dagen verzameld. In iedere regio is wel wat af te struinen, zo is er altijd een route dichtbij. Omarm de kou, geniet van de lichtjes en beleef Groningen.

Stad

Kunstroute

Ontdek deze winter je eigen pad en houd je ogen open. Kruip door de sluipdoor steegjes in de stad en laat je verrassen. Zo kom je bij het bewandelen van deze route langs streetart in de Papengang, een metershoge muurschildering, een opmerkelijke installatie, verborgen parels en zowel ondergrondse kunst, als kunst in de lucht. Kijk vooral ook verder dan enkel de creaties die wij in deze route hebben uitgelicht. Als je goed oplet ontdek je pas echt (on)opmerkelijke prachten. In december zijn er ook veel plekken te vinden in de stad waar de leukste sfeerlichtjes en kerstversiering hangen, je hoeft alleen maar een ommetje te maken.

Bekijk route

Westerkwartier

Doezumermieden

Stap binnen in het boeiende verleden van de Doezumermieden, waar uitgegraven petgaten en voormalige legakkers getuigen van een rijke geschiedenis. Wandel door het winterse landschap en ervaar het trillende veen onder je voeten, ver weg van de drukte van alle feestdagen. Bij elke stap onthult dit gebied iets nieuws om te ontdekken, waardoor de herinneringen aan de turfwinning weer tot leven komen.​ Zeker in deze maanden is het pad erg vochtig en wordt dan ook wel eens het 'laarzenpad' genoemd. Uit die naam kun je vast opmaken dat het verstandig is om stevig en waterdicht schoeisel te dragen. En als je toch bezig bent, trek dan ook gelijk je warmste kersttrui aan.

Bekijk route

Waddenland

Pronkjewailpad

Deze route past goed bij de kerstgedachte, waarbij we anderen hartelijk verwelkomen en blijdschap met elkaar delen. Voor wandelaars van het honderden kilometers lange Pronkjewailpad gaan alle deuren wagenwijd open. Overal waar je komt zie, hoor, voel en proef je de gastvrijheid van Groningen. Voor een wandeling in het Waddenland kies je de Noordroute, maar je kunt ook gaan voor de editie in het oosten, zuiden of westen van de provincie. Of bewandel ze allemaal. Deelnemers krijgen in elk dorp op de route bij ondernemers iets extra’s. Nog meer cadeautjes dus, maar deze keer kun je ze niet zomaar onder de kerstboom wegpikken.

Bekijk route

Westerwolde

Westerwoldepad

Heb je in de kerstvakantie nog meerdere dagen vrij en schrikken lange afstanden jou niet af? Bij het volgen van het Westerwoldepad wandel je in meerdere dagen van Wedderveer naar Ter Apel en weer terug. Het lange-afstandspad strekt zich uit over 100 kilometer en is opgedeeld in 10 etappes. Je kunt natuurlijk zelf kiezen hoeveel etappes jij bereid bent om af te struinen. Onderweg geniet je van de prachtige afwisselende natuur die de regio Westerwolde te bieden heeft. Zo is één van de mooiste beekdalen van Europa gelegen in de zuidelijke gemeente. Ook kom je door oude bossen en heidevelden, langs vennetjes en akkerland, door sfeervolle dorpen en historische gebouwen. 

Bekijk route

Midden-Groningen

Mammoetpad

Nabij de Heemtuin in Muntendam ligt een route met een knipoog naar het verleden. Een herrinering aan vroegere tijden met natuur zoals het bedoeld is. Afwisselende landschappen met verrassende flora en fauna wachten hier op je. Zelfs nu veel bloemen in deze tijd van het jaar niet meer bloeien, is deze omgeving nog steeds kleurrijk. Je bevindt je hier in natuurgebied 'Tussen de Venen'. Een bijzonder gebied waar de natuur de baas is. Ben je niet bang voor de koude temperaturen en wil je wel eens in contact staan met de mensen uit de oertijd? Dan is het bijgelegen blotevoetenpad echt iets voor jou. In contact met de rauwe en pure natuur, op blote voeten langs en door het water. Zo ging het vroeger immers ook.

Bekijk route

Eemsdelta

Ommetje Middelstum

Stap binnen in het charmante wierdedorp Middelstum, omringd door een prachtig cultuurlandschap. Dit beschermde dorpsgezicht ademt geschiedenis en verhalen die teruggaan tot ver voor je tijd. En wat is er nu fijner tijdens de kerstdagen dan hartverwarmende verhalen? De huizen in Middelstum zijn gebouwd volgens het patroon van een radiale wierde, waardoor de straten als de spaken van een wiel vanaf het hoogste punt naar beneden lopen. Eenmaal binnen de grenzen van de wierde word je omringd door oude gebouwen. In de straten die vanuit de kerk naar de omliggende wegen leiden, vind je bezienswaardigheden die je meenemen op een winterse reis.

Bekijk route

Oldambt

Midwolderbos

Deze wandeling begin je bij de Ennemaborg die rond 1391 gebouwd is als steenhuis. Op het landgoed staan ook twee arbeidershuisjes die behoren tot de oudste woningen van Midwolda. Achter de borg vind je het Midwolderbos. Dit hele oude bos werd vroeger gebruikt voor houtteelt, maar tegenwoordig vind je er een mooi stukje Groningse natuur. Het gebied was de eerste plek in Nederland waar konikpaarden werden ingezet voor de begrazing en nog altijd zijn deze dieren hier te vinden. Je wandelt er gewoon tussendoor. In de zuidoostelijke punt van het bos vind je een aantal waterplassen waar verschillende vogelsoorten neerstrijken. Hier sta je midden in het groen.

Bekijk route

Veenkoloniën

Veenjagerspad

Ook voor de kinderen die hun energie even kwijt willen na al het stilzitten bij de kerstdiners is er een interactieve wandelroute in de provincie. Je gaat samen met de Borgerswolf op ontdekkingstocht door de natuur. Op het Veenjagerspad in park Borgerswold ga je op een bewegelijk avontuur. Speel, klim en klauter over speeltoestellen. Beklim de metershoge Veenjagerstoren en steek de rivier over op het wiebelige Jagersschip. Wanneer je het avontuur tot een goed einde weet te brengen krijg je ook nog een leuk aandenken. Volwassen, maar nog zo energiek als een kind? Dan mag je het Veenjagerspad ook gebruiken om te sporten.

Bekijk route

Ontdek ook

Mis niets uit Groningen

Maandelijks de leukste tips voor Groningen in je inbox? Schrijf je hieronder in voor de Groningen nieuwsbrief