Groninger oude wijvenkoek maken

Zin om een typisch Groningse lekkernij te maken? Met dit heerlijke recept zet je in een handomdraai een echte Groninger oude wijvenkoek op tafel. Een kruidkoek zo zacht, dat iedereen hem kan eten. Het recept van de koek met zachte anijssmaak gaat al eeuwenlang mee en is geliefd door heel het land. Zet een vers kopje koffie of thee, snijd een dikke plak ‘olwief’, besmeer royaal met boter en geniet van dit stukje Gronings erfgoed. Eet smakelijk!

Ingrediënten

250 gram roggebloem of speltbloem
250 gram tarwebloem
225 gram bruine basterdsuiker
75 gram gestampte muisjes
2 theelepels bakpoeder
2 eetlepels koekkruiden
6 eetlepels stroop
1 glas sterremix thee
2 eieren
snufje zout
50 gram extra tarwebloem (om te bestrooien) 
1 eetlepel boter of olie (om in te vetten) 
cakevorm

optioneel: oranjesnippers, citroensnippers of rozijnen

Bereiding

Meng de roggebloem of speltbloem met de tarwebloem, het bakpoeder, de bruine basterdsuiker, koekkruiden en het zout. Doe de eieren erbij. Laat de thee een tijdje trekken. Verwarm de thee in een pannetje en los hierin de stroop op. Doe het stroopmengsel bij het andere mengsel en klop met de garde tot een beslag (ongeveer de dikte van een stevig cakebeslag). Wanneer het beslag te dik is kan je wat extra thee toevoegen. Meng de gestampte muisjes (en eventueel de citroensnippers, oranjesnippers of rozijnen) door het beslag. Dek het beslag af en laat 2 uur afkoelen in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet de cakevorm in met boter en strijk het beslag glad in de cakevorm. Zeef de overige tarwebloem over de bovenkant van het beslag.

Zet de koek in de oven en draai de temperatuur terug naar 170 graden. Laat de koek ongeveer een uur in de oven garen. Controleer of hij gaar is door een satéprikker in het midden van de koek te steken. Wanneer de satéprikker droog blijft is de koek gaar. Neem de koek uit de oven en laat hem 10 minuten afkoelen. Wikkel de koek hierna in huishoudfolie en laat rusten. De koek wordt het lekkerst als je hem minimaal 24 uur laat rusten, want hoe langer hij rust, hoe zachter hij wordt. 

Geniet ervan! Want ain plakje Olwief bai de leut is altied goud.

Ontdek ook

Mis niets uit Groningen

Maandelijks de leukste tips voor Groningen in je inbox? Schrijf je hieronder in voor de Groningen nieuwsbrief