Wind mee naar de molen

Fietsroute langs het Reitdiep

'Het ene moment ben je nog in de stad, het andere moment word je begroet door de lammetjes in de wei.'

Lente om je heen

Langs de vele huisjes aan het water van het Reitdiep fiets je zo het ommeland in. Het ene moment ben je nog in de stad, het andere moment word je begroet door de lammetjes in de wei. Met hun wollige kopjes, zachte geblaat en de kenmerkende schaapachtige blik kijken ze je aan. Even verderop bloeien de bloemen langs de waterzijde. 

Fietstocht Joeswert Heenweg

Van stad naar ommeland

Via het Jaagpad en de Spikkenburg verruil je het Reitdiep voor het Aduaderdiep. Hoe verder je fietst, hoe uitgestrekter het landschap. Hoe langer de wegen en hoe groter de leegte. Onderweg zie je de koeien grazen en ganzen broeden. Rustieke boerderijen en weilanden kenmerken de weidse omgeving. Aan de horizon zie je de dorpskern van Feerwerd. Een oude molen torent boven de bomen uit.

Meel van de molen

In de molen ben je van harte welkom. Molenaar Dirk Douglas groet je. Samen met twee anderen bestiert hij de Joeswert. Een 165 jaar oude korenmolen onder de rook van Feerwerd. Haar grote wieken glinsteren in het lentelicht. Binnenin de molen heeft de tijd stilgestaan. Van stoffige hoekjes tot oude weegschalen en doorleefd hout. Het molenaarsberoep is dan ook al 200 jaar oud. En dat voel je.

Hier wordt op ambachtelijke én biologische wijze gemalen. Van Groninger graan tot tarwemeel en kruidkoek- en poffertmix: dit is puur natuur. En dat proef je. Zelf weten hoe het smaakt? Bak bijvoorbeeld een notenkoek aan de hand van ons recept met het meel van de molen. Kan je zo meenemen in je rugzak. Het naastgelegen winkeltje staat vol met lekkers voor thuis. Elke vrijdag- en zaterdagmiddag zijn de deuren voor je geopend. Of bel Dirk eventjes, hij is vaak in de buurt.

Van ommeland naar stad

Met een bepakte rugzak stap je op de fiets. Op aanraden van de molenaar ga je via Garnwerd weer richting de stad. Aan je linkerhand zie je de 13e-eeuwse kerk van het dorp, verscholen achter de bloesem. Het zachtroze van de bloem maakt het tot een vredig geheel. Verderop kijk je uit over de weilanden en het groen en hoor je het geluid van de vele vogels. Terwijl de zon door de bomen schittert kom je langs Krassum en Oostum uiteindelijk weer uit bij de stad. Schroom niet om een alternatieve route vanaf de molen te nemen. Er zijn er genoeg. 

Fietstocht Joeswert Terugweg

'Terwijl de zon door de bomen schittert kom je langs Krassum en Oostum uiteindelijk weer uit bij de stad.'

Ontdek ook

Mis niets uit Groningen

Maandelijks de leukste tips voor Groningen in je inbox? Schrijf je hieronder in voor de Groningen nieuwsbrief