Groninger notenkoek maken

Haal Groningen in huis met dit heerlijke maar toch ook eenvoudige recept voor echte Groninger notenkoek. Het geheim? Wees royaal met de noten en gebruik de juiste specerijen. Of, als je niet zo'n keukenheld bent, mag je ook best een beetje valsspelen door een kruidkoekmix te gebruiken van een lokale, ambachtelijke koekenbakker. Eet je home made notenkoek met een dikke laag roomboter om het feest helemaal compleet te maken. Loopt het water je al in de mond? Veel kookplezier!

Ingrediënten

250 gram tarwe- of roggebloem
8 gram bakpoeder (1/2 zakje)
100 gram basterdsuiker
Snufje zout
150 ml lauwe volle melk
150 gram ongezouten noten (amandelen, cashew-, wal- en paranoten)
Roomboter om vorm in te vetten
10 gram koekkruiden (bv: kaneel, kardemom, nootmuskaat, kruidnagel, gember- en korianderpoeder)

Korenmolen Joeswert

Voor de bereiding van een echte Groninger notenkoek heb je alle bovenstaande ingrediënten nodig. In deze kookvideo is echter gebruikgemaakt van de kruidkoekmix van Korenmolen Joeswert, op de kop getikt tijdens een mooie fietstocht langs Feerwerd. Het komt op hetzelfde neer, alleen heeft de Korenmolen alvast rogge- en tarwebloem, koekkruiden, suiker en bakpoeder met elkaar gemengd. Zo wordt het bakken een fluitje van een cent!

Bereiding

Verwarm de oven voor op 140 graden. Meng het meel met de koekkruiden, suiker, bakpoeder en het zout (of gebruik een koekmix). Schenk de melk erbij en meng goed tot een kleverig deeg ontstaat. Laat even rusten.

Vet de koekvorm in met wat roomboter. Leg in een beboterde vorm de helft van de noten op de bodem. Verdeel het beslag eroverheen. Leg bovenop de rest van de noten.

Bak de koek in ongeveer 75 minuten gaar in de voorverwarmde oven.

Eet smakelijk!

 

Hippe tip: vervang de melk door water, en vet de vorm in met olie i.p.v. boter voor een vegan variant van de notenkoek.

#groningernotenkoek

Ontdek ook

Mis niets uit Groningen

Maandelijks de leukste tips voor Groningen in je inbox? Schrijf je hieronder in voor de Groningen nieuwsbrief