Zomerse uitjes met kinderen

De zomervakantie is weer begonnen. Alle tijd om met je kinderen te ontdekken wat de provincie allemaal te bieden heeft. Er is meer dan genoeg te doen voor de kleine avonturiers. Loop met je voeten door de blubber, spot zeehonden en dwaal door een maisdoolhof. Ook voor hen die zich nog een beetje kind voelen.

Zeehondjes kijken

Zo ontspannen liggend op het randje van een bassin zou je bijna vergeten dat zeehonden de grootste roofdieren van de Waddenzee zijn. In Zeehondencentrum Pieterburen worden zeehonden opgevangen die ziek zijn of die hun moeder kwijt zijn. Zodra ze zijn opgeknapt, worden ze teruggezet op het wad. Tijdens een bezoek aan het Zeehondencentrum leer je alles over de zeehonden en hun leefgebied. In de zomervakantie organiseren ze iedere dag leuke extra activiteiten. Ga mee op pad met een zeehondenwachter, bekijk het voeren van de dieren of speel de zeehondenquiz.

Bekijk

Loop het Mammoetpad

Bij het Mammoetpad in Muntendam ga je echt op avontuur. Spannende bruggetjes vlak over het water, met je blote voeten door de modder. Of beklim een vlot en trek jezelf naar de overkant. Ergens voorbij het riet staat zelfs een heuse mammoet. Ook zijn er klimtoestellen en een uitkijkpost. Gewoon wandelen in het gebied kan ook: het is er groen genoeg. Na afloop kan je lekker pauzeren in de aangesloten Heemtuin. Eten en drinken meenemen hoeft dus niet, schone kleren zijn wel handig.

Bekijk

Haal je wadloopdiploma

Je kan niet vroeg genoeg beginnen met wadlopen. Speciaal voor de jongste generatie avonturiers organiseert Waddengenot Pieterburen deze zomer speciale kinderwadlooptochten. Wandel over de bodem van de zee en ontdek de geheimen van dit stuk Waddenzee UNESCO Werelderfgoed. Onderweg zoek je schelpjes en trap je slik. Vies worden is niet erg. Tocht overleefd? Bij terugkomst in Pieterburen krijg je een heus wadloopdiploma! Deze bijzondere ervaring vergeet je nooit meer.

Bekijk

Bloemenboerderij Saaxumhuizen

Op de Bloemenboerderij in Saaxumhuizen is er voor de allerkleinsten een kabouterdoolhof. Wanneer je alle kabouters vinden weet te vinden kan je hier zelfs je maisdoolhofdiploma verdienen. Naast het kabouterdoolhof is er een pluktuin waar je je eigen boeket kan samenstellen en kan je tussen de akkerbouwgewassen boerengolfen. Er is genoeg te doen voor het hele gezin.

Bekijk

Zandkastelen bouwen in Delfzijl

Het strand. Je kan er helemaal voor naar Spanje of Frankrijk rijden, maar dat kan je ook niet doen. Veel dichter bij huis in Delfzijl vind je ook een mooi zandstrand. Vanuit het centrum van de havenstad wandel je er zo heen. De ideale plek om zandkastelen te bouwen of een frisse duik te nemen in de Eems. Tip: bouw je zandkasteel op een wierde, dan staat hij sowieso veilig als het water stijgt.

Bekijk

Blotevoetenpad Opende

Is het een hindernisbaan? Een wandelpad? Allebei? In het Westerkwartier ligt een bijzonder pad: 't Blôde Fuottenpaad, oftewel het Blotevoetenpad Opende. Twee dingen zijn zeker: je schoenen en sokken gaan uit en schoon blijf je niet. Op je blote voeten lopen door modder, over water en gras. Onderweg klim je over boomstammen en kruip je langs een touw de sloot over. Kliederig plezier in de natuur voor jong en oud.

Bekijk

Brandweermuseum Hoogezand-Sappemeer

Voor een leuk museum kan je in de regio Midden-Groningen op veel plekken terecht. Zo vind je er bijvoorbeeld het Nationaal Bus Museum, de Fraeylemaborg en het Brandweermuseum in Hoogezand-Sappemeer. In dit museum leer je hoe het is om een brandweerman te zijn. Er staat allemaal oud materiaal en kinderen kunnen zelf een brandje blussen. Bij het Brandweermuseum komen kinderen op een speelse manier in aanraking met de Brandweer.

Bekijk

DoeZoo Leens

Als je denkt dat de natuur saai is, dan heb je zeker nog nooit een slang om je nek gehad of een stinkdier geaaid. Naast voelen en zien, zal je in DoeZoo in Leens veel dieren horen en ruiken. En proeven dan? Nou… lust je wel een lekker koekje van wormen? In deze verrassende dierentuin op slechts een half uurtje rijden van de stad Groningen draait alles om insecten en dieren die insecten eten. Emoes, eekhoorns en kikkers bijvoorbeeld. Maar ook hagedissen, slangen, spinnen, apen en neusberen. Een spannend uitje voor het hele gezin.

Bekijk

Zorgboerderij De Mikkelhorst

Bij ecologische zorgboerderij De Mikkelhorst kun je je helemaal uitleven in de grote speeltuin en geiten aaien in de kinderboerderij. Wie te oud is voor de glijbaan (ben je dat ooit echt?), gluurt naar binnen bij de houtkloverij en koopt een lekker blok kaas in de landwinkel. Gratis en bovendien een topplek voor kinderfeestjes.

Bekijk

Dinopark Tenaxx

Om te laten zien hoe bomen en dieren samen in de loop van miljoenen jaren zijn geëvolueerd, zijn op het terrein van Landgoed Tenaxx meer dan twintig levensgrote dinosaurussen geplaatst. De bomen en dinosaurussen vormen een fascinerend oerlandschap. Voor de liefhebbers is er een tentoonstelling van replica's, dinosaurusskeletten en -schedels te zien. Een deel daarvan is afkomstig uit de collectie van het voormalig Noorderdierenpark in Emmen. De pronkstukken zijn een indrukwekkend vier meter hoog skelet van een Albertosaurus en een model van een schedel van een Tyrannosaurus Rex op ware grootte.

Bekijk

Meer voor kinderen

Ontdek ook

Mis niets uit Groningen

Maandelijks de leukste tips voor Groningen in je inbox? Schrijf je hieronder in voor de Groningen nieuwsbrief