Zomerse uitjes met kinderen

De zomervakantie is weer begonnen. Alle tijd om met je kinderen te ontdekken wat stad en provincie Groningen allemaal te bieden hebben. Er is meer dan genoeg te doen voor de kleine avonturiers. Loop met je voeten door de blubber, spot zeehonden en dwaal door een maisdoolhof. Natuurlijk ook gewoon leuk voor hen die zich nog een beetje kind voelen.

Kinderprogramma Noorderzon

Het hoogtepunt van de culturele zomer in Groningen: Noorderzon. Voor de jonge avonturiers is er een speciaal kinderprogramma op de Speelweide, boordevol theater, muziek en nog veel meer. Laat je creativiteit de vrije loop en creëer je eigen unieke tas, gebruikmakend van te gekke figuren, levendige letters, verf en sjablonen. Ga je liever op ontdekkingstocht in het Noorderplantsoen? Duik onder struiken, zoek in de vijver en in het gras naar beestjes. Breng het samen in een klein laboratorium en ontdek wat ze betekenen. Er is voor ieder wat wils, elf dagen lang.

Bekijk

Zeehondjes kijken

Zo ontspannen liggend op het randje van een bassin zou je bijna vergeten dat zeehonden de grootste roofdieren van de Waddenzee zijn. In Zeehondencentrum Pieterburen worden zeehonden opgevangen die ziek zijn of die hun moeder kwijt zijn. In de zomervakantie organiseren ze iedere dag leuke extra activiteiten. Zo maak je van gejut vuilnis je eigen unieke en duurzame jutvogel. Schuif aan om te komen pasteltekenen of maak je eigen onderwaterwereld met behulp van figurenstempels. Even uitrusten? Het Zeehondencentrum heeft een eigen restaurant: het Zomerpaviljoen. Volg het kronkelende schelpenpad en kom uit op het sfeervolle terras met uitzicht op de Waddenspeelplaats. Terwijl de kinderen kunnen ravotten, geniet je van heerlijke lokale gerechten en drankjes.

Bekijk

Loop het Mammoetpad

Bij het Mammoetpad in Muntendam ga je echt op avontuur. Spannende bruggetjes vlak over het water, met je blote voeten door de modder. Of beklim een vlot en trek jezelf naar de overkant. Ergens voorbij het riet staat zelfs een heuse mammoet. Ook zijn er klimtoestellen en een uitkijkpost. Gewoon wandelen in het gebied kan ook: het is er groen genoeg. Na afloop kan je lekker pauzeren in de aangesloten Heemtuin. Eten en drinken meenemen hoeft dus niet, schone kleren zijn wel handig.

Bekijk

Zomerstad 2023

Wie deze zomervakantie in de stad Groningen blijft hoeft zich niet te vervelen, want Groningen staat weer in het teken van Zomerstad. Speciaal ontworpen voor gezinnen met kinderen, staat dit veelzijdige festival garant voor eindeloos veel plezier. Bij de Grote en de Nieuwe Markt, Kleine der A en Forum Groningen vinden dagelijks talloze gratis activiteiten plaats. Ontdek Groningen vanaf het water terwijl je enthousiast op een supboard peddelt. Of laat je energie de vrije loop op de fantastische springkussens. De jonge creatieveling wordt uitgedaagd met het maken van vliegers en het creëren van interactieve video's met behulp van Augmented Reality. Kom spelen, leren en maken.

Bekijk

Kinderfietsroute

Op verschillende plekken in de provincie Groningen zijn toffe fietsroutes uitgezet voor kinderen. Start vanaf Zoutkamp, Marum, Ten Boer, Appingedam of Wedde. Tijdens tochten van maximaal 15 kilometer kunnen kinderen de inwoners helpen om verschillende mysteries op te lossen. Onderweg moeten opdrachten gedaan worden om letters te verzamelen, waarmee de code gekraakt kan worden. Weet jij het mysterie op te lossen en de code te kraken? Let’s go!

Bekijk

Disney in Forum Groningen

Forum Groningen staat deze zomervakantie in het teken van Disney met de tentoonstelling Disney – Telling Timeless Stories. Hier vind je de schatkamer van Walt Disney met o.a. originele schetsen, maquettes, poppen en films. Een uniek kijkje achter de schermen van deze legendarische animatiestudio. Naast de tentoonstelling zijn er nog heel veel leuke Disney workshops. Tover jouw favoriete Disney karakter om tot een lampje dat 's avonds tot leven komt in de workshop Maak je eigen Disney Lampje. Of stap in de betoverende wereld van animatie en geef leven aan jouw eigen Disneyfiguur in de Disney animatie workshop. In deze workshop ontdek je hoe de iconische Mickey Mouse in elkaar zit en ga je jouw eigen animatiefiguur bedenken. Wie wil kan ook kiezen voor een workshop waarin je een unieke Disney puzzel van hout kunt maken. Jouw Disney held wordt gegraveerd, je kleurt deze in en je bedenkt zelf hoe de puzzelstukjes eruit gaan zien!

Bekijk

Haal je wadloopdiploma

Je kan niet vroeg genoeg beginnen met wadlopen. Speciaal voor de jongste generatie avonturiers organiseert Waddengenot Pieterburen deze zomer speciale kinderwadlooptochten. Wandel over de bodem van de zee en ontdek de geheimen van dit stuk Waddenzee UNESCO Werelderfgoed. Onderweg zoek je schelpjes en trap je slik. Vies worden is niet erg. Tocht overleefd? Bij terugkomst in Pieterburen krijg je een heus wadloopdiploma! Deze bijzondere ervaring vergeet je nooit meer.

Bekijk

Maisdoolhof de Wilp

In Maisdoolhof de Wilp beleef je jaarlijks een nieuw avontuur vol met verrassingen, opdrachten en doe-dingen. Ontdek tijdens je zoektocht, door de hoge maisstengels, uitdagende dilemma’s, pittige puzzels en knutselactiviteiten die uiteindelijk leiden naar een heuse schat. En tussentijds even bijkomen van je zoektocht? Er zijn pauzeplekken voor ontspanning met consumpties voor goede moed. Het doolhof biedt verschillende moeilijkheidsgraden, plezier voor zowel kinderen als volwassenen. Waag jij je aan dit avontuur?

Bekijk

Struuntocht voor de jeugd

Struin door de natuur bij de Dollard en in de polder Breebaart met de struuntocht voor de jeugd. Laat je verrassen door unieke tochten waarbij het avontuur ter plekke wordt bepaald. Bewonder zeehonden die heerlijk liggen te rusten bij de zeehondenkijkwand. Of ga zelf op ontdekkingsreis in de geulen en het slib met een schepnet in hand. Hier draait alles om de ongerepte natuur. En hier alvast een waardevolle tip: trek je laarzen of waterdichte schoenen aan, want wat viezigheid hoort erbij.

Bekijk

DoeZoo Leens

Als je denkt dat de natuur saai is, dan heb je zeker nog nooit een slang om je nek gehad of een stinkdier geaaid. Naast voelen en zien, zal je in DoeZoo in Leens veel dieren horen en ruiken. En proeven dan? Nou… lust je wel een lekker koekje van wormen? In deze verrassende dierentuin op slechts een half uurtje rijden van de stad Groningen draait alles om insecten en dieren die insecten eten. Emoes, eekhoorns en kikkers bijvoorbeeld. Maar ook hagedissen, slangen, spinnen, apen en neusberen. Een spannend uitje voor het hele gezin.

Bekijk

Activiteiten in het Lauwersmeergebied

Vervelen? Dat doe je maar ergens anders. In het Lauwersmeergebied is daar in ieder geval geen tijd voor. Ontdek de natuur en beleef een avontuurlijke Bosbingo. Sta versteld van de verrassingen die de natuur in petto heeft en kom onderweg fascinerende dingen tegen die wel eens op jouw bingokaart kunnen staan. Van kleurrijke bloemen tot nieuwsgierige vogels en wie weet zelfs speelse konijntjes. Of speur naar zoogdieren in de excursie Zoogdieren van het Lauwersmeer. Kom reeën, hazen, maar ook kleine martersoorten en muizen tegen tijdens deze ochtendwandeling. En kom je ze niet tegen? Geen ramp. De sporen die ze achterlaten vertellen genoeg verhalen. Welk dier was het en waar gaat de reis naartoe. Je ontdekt het allemaal tijdens deze tocht.

Rapper in 1-dag

Forum Groningen organiseert een unieke ervaring voor jonge rapliefhebbers: Rapper in 1-dag. Ontdek de wereld van snelle teksten en hippe beats terwijl je op zoek gaat naar gave geluiden, je eigen rap schrijft en een coole videoclip opneemt met gekke verkleedspullen. De jongste zoon van Groninger Ede Staal, Jasper Staal, staat klaar om je te helpen met zijn vlotte pen voor stoere teksten en toffe melodieën. Aan het eind van de dag keer je huiswaarts met je eigen coole clip en wie weet is dit de start van je carrière als rapper!

Bekijk

Pannenkoekentrein

Instappen! Stap aan boord van de oude stoom- en dieseltreinen en waan je weer even terug in de tijd. De reis begint in Stadskanaal en voert je door het unieke Groninger landschap, recht naar Nieuw Buinen en weer terug. Bij het uitstappen komt de geur van verse pannenkoeken je al aanwaaien. Schuif aan in het sfeervolle museum of stationsrestauratie van de Star en geniet van een heerlijk pannenkoekenbuffet. Of het nu ontbijt, lunch of avondeten is, pannenkoeken blijven altijd favoriet - een tijdloze lekkernij voor jong en oud!

Bekijk

Dinopark Tenaxx

Om te laten zien hoe bomen en dieren samen in de loop van miljoenen jaren zijn geëvolueerd, zijn op het terrein van Landgoed Tenaxx meer dan twintig levensgrote dinosaurussen geplaatst. De bomen en dinosaurussen vormen een fascinerend oerlandschap. Voor de liefhebbers is er een tentoonstelling van replica's, dinosaurusskeletten en -schedels te zien. Een deel daarvan is afkomstig uit de collectie van het voormalig Noorderdierenpark in Emmen. De pronkstukken zijn een indrukwekkend vier meter hoog skelet van een Albertosaurus en een model van een schedel van een Tyrannosaurus Rex op ware grootte.

Bekijk

Meer voor kinderen

Ontdek ook

Mis niets uit Groningen

Maandelijks de leukste tips voor Groningen in je inbox? Schrijf je hieronder in voor de Groningen nieuwsbrief