Hotel Faber

Als kleine jongen ging Frank Faber vroeger vaak verstoppertje spelen en ravotten met zijn twee broers en hun vriendjes. In de zaal, op de parkeerplaats, op het toneel… of in het café, waar altijd wel een paar vaste stamgasten waren. Soms kreeg hij dan een gulden om een reep chocolade te kopen bij de supermarkt tegenover. ‘Dat waren echte huisvrienden,’ vertelt Frank.

Hotel Faber heeft:

  • Gastvrijheid sinds 1901
  • Alles in huis voor de beste koffie
  • Volgens Youp van ’t Hek de lekkerste hazenpeper ooit
  • Een internationale reputatie

"We laten ons niet afleiden door protocollen"

Het familie-DNA is vandaag de dag nog goed te voelen in Hotel Faber. ‘Dat zit ‘m soms in de details,’ vertelt Frank, zoals bijvoorbeeld de WMF-koffiemachine. ‘Dat is het beste van het beste voor een perfecte koffie en we willen dat zulke basiszaken gewoon góed zijn.’ Net zoals de keuze voor de theelepels: ‘Dat zijn hele mooie.’

Als de gastvrijheid al zo lang door je aderen stroomt, word je een virtuoos herbergier. Vaak merkt hij niet eens dat hij automatisch opstaat bij een pauze zodra hij een deur hoort opengaan: ‘Zoiets leer je niet op school, dat zit in je.’

De grootste beloning die Frank vaak ervaart: ‘De vele blije mensen die ik hier zie. Onze gasten. Zij zijn de graadmeter voor succes.’ Frank haalt enkele klinkende namen op die in hotel Faber zijn geweest en sommige nog komen: Imca Marina, André van Duijn, Bas(sie) van Toor. En Youp van ’t Hek herinnerde zich 15 jaar nadien nog dat hij destijds de ‘lekkerste hazenpeper ooit’ at bij Hotel Faber.

In de eerste helft van de 20e eeuw werd de Faber-zaal door een dansschool gehuurd. Dan stonden de jongens aan de ene en de meisjes aan de andere kant. Als de muziek startte, stoven de jongens op de meisjes af. ‘Er zijn daar veel relaties ontstaan.’ Bij huwelijksjubilea in de zaal ontvangt Frank soms paren die elkaar toen gevonden hebben.

In dit pand is al sinds 1726 een hotel gevestigd. De internationale reputatie die de familie Faber heeft verworven in de loop der jaren trilt door in diverse takken van industrie: scheepsbouw, karton, zetmeel. ‘Er overnachten vaak ingenieurs, vertegenwoordigers, monteurs.’

Zulk werk houd je alleen vol als je er zelf ook veel plezier aan beleeft. Dat kun je aan alles merken. En steeds dragen Faber &Co de trots van de persoonlijke benadering uit: ‘We laten ons niet afleiden door protocollen,’ lacht Frank, terwijl hij alweer opstaat om een gast aan de balie te helpen.

Contact

Meint Veningastraat 123
Hoogezand
T: 0598 - 39 33 36
E: info@hotelfaber.nl
www.hotelfaber.nl

Mis niets uit Groningen

Maandelijks de leukste tips voor Groningen in je inbox? Schrijf je hieronder in voor de Groningen nieuwsbrief