Museum Klooster Ter Apel

Hoe het leven in een klooster vroeger was

Lang geleden woonden er in Klooster Ter Apel monniken. Nu is het gebouw een museum en mag je overal kijken hoe het leven vroeger was. Trek een pij aan en ga als monnik op de foto. Gluur in de eetzaal, de kruidentuin en zelfs in de slaapkamers. Buiten in het Kloosterbos kun je lekker spelen.

Werkende monniken

Vroeger waren er meer dan dertig kloosters in Groningen. Klooster Ter Apel is het enige klooster waarvan het gebouw is blijven bestaan. Maar wat deden die monniken de hele dag? Er is hier een grote kerk, maar ze zaten niet de hele dag te bidden. Vaak waren ze hard aan het werk, bijvoorbeeld in de kruidentuin of de bierbrouwerij. Ze schreven belangrijke teksten over in de schrijfzaal en verzorgden zieken in de ziekenzaal. Eén monnik bewaakte zelfs de hele dag de proviandkelder. Ze moesten zuinig zijn met eten en mochten daarom niet wanneer ze maar wilden iets lekkers pakken.

Speurtocht en activiteiten

Weet jij wat je met een ganzenveer kunt doen? Ken je Broeder Jacobus? Durf je over de donkere kloosterzolder te lopen? Met de speurtocht kom je in elke kamer van het klooster en ontdek je ondertussen van alles over het leven van de monniken. Extra nieuwsgierig naar het leven in de middeleeuwen? Kom dan begin september naar Ter Apel. Elk jaar staat het hele dorp een weekend lang in het teken van de middeleeuwen.

Meer weten

Ontdek ook

Mis niets uit Groningen

Maandelijks de leukste tips voor Groningen in je inbox? Schrijf je hieronder in voor de Groningen nieuwsbrief