Naar het museum

Rijke historie en moderne kunst

In de stad Groningen vind je verschillende musea en galerieën. Het Groninger Museum is een must see voor elke kunstliefhebber. Maar neem vooral ook even de tijd voor een museumbezoek buiten de stad. Van treinen tot thee. Van 17e -eeuwse adel tot LEGO. In deze musea kun je kijken, doen, proeven, bouwen en spelen.

Groninger Museum

De creatieve energie spat van de muren. Mooi of lelijk? Het Groninger Museum staat er al sinds 1994, maar is nog steeds onderwerp van discussie over moderne architectuur. Laat dat vast voldoende aanleiding zijn voor een bezoek. De veelzijdige collectie en de vernieuwende, af en toe behoorlijk prikkelende tentoonstellingen maken de ervaring compleet.

Bekijk

Museum aan de A

In de twee mooiste middeleeuwse gebouwen van de stad vind je Museum aan de A, de opvolger van het Noordelijk Scheepvaartmuseum. Het is een museum van, voor en over Groningen. Hier werken ze aan de verhalen van Groningen en Groningers.

Bekijk

Openluchtmuseum Het Hoogeland

Het verleden komt tot leven in het hart van het Noord-Groninger dorp Warffum. Ontdek in Openluchtmuseum Het Hoogeland het platteland van ruim honderd jaar geleden. Hier ervaar je hoe de mensen vroeger woonden en werkten.

Bekijk
Openluchtmuseum Het Hoogeland

Museumspoorlijn STAR

Maak een bijzondere reis met Museumspoorlijn STAR. De historische spoorlijn tussen Veendam en Stadskanaal is een industrieel monument van de Veenkoloniën.  Stap in voor een reis terug in de tijd op de grens van Groningen en Drenthe. Een dagje uit voor jong en oud.

Bekijk

Forum Groningen

Het Forum verrast en inspireert met wisselende expo's van wereldklasse en Storyworld. Het jongste, maar ook het stoerste én leukste museum van Nederland over strips, animatie en games. Storyworld ontrafelt de geheimen van grote verhalenvertellers en toont Nederlandse en internationale successen op het gebied van strips, animatie en games. Van De Smurfen en Lucky Luke tot en met The Lion King, Aladdin en Fortnite. 

Bekijk

Menkemaborg

Hoe de Groningse adel leefde in de 17de en 18de eeuw, is tastbaar tijdens een bezoek aan de Menkemaborg in Uithuizen. Het interieur is nog precies als toen. In de 14de eeuw was het nog slechts een huis van steen, maar door de eeuwen heen groeide de borg uit tot de huidige barokke pracht. Ook de tussen de grachten liggende tuinen zijn nog bijna net zo als in de 18de eeuw.

Bekijk
Menkemaborg

Veenkoloniaal Museum

Het Veenkoloniaal Museum in Veendam vertelt het boeiende verhaal van de Groninger veenkoloniën. De vervening en de turfgravers, de honderden binnenschepen in tientallen kilometers kanaal, de rijke industrie van aardappelzetmeel en strokarton en de vele door zeevarenden meegebrachte souvenirs, zoals de hoerenhondjes.

 

Bekijk

De Theefabriek

Nederlands enige theemuseum; een ware thee-attractie waar het complete verhaal van de thee wordt verteld. Een bezoekje aan het museum is een boeiende ontdekkingsreis door wereld van de thee, van de plant tot het drinken. Kijken, ruiken, aanraken, bijna alles mag! In de Theefabriek vind je ook een sfeervolle theeschenkerij met wellicht de meest uitgebreide theekaart ter wereld en een geurige theewinkel.

Bekijk
Theefabriek Houwerzijl

Universiteitsmuseum

Het Universiteitsmuseum is een wetenschapsmuseum in het academische hart van de studentenstad. Het museum heeft een veelzijdige collectie, waarin natuur, cultuur en wetenschap in elkaar overlopen. Je vindt er aderlaatmesjes, de eerste röntgenbuizen, menselijke organen. Maar ook een portrettengalerij en de Aletta Jacobskamer.

Bekijk
Universiteitsmuseum

Het LEGiO Museum

Het LEGiO museum is een museum over van alles wat te maken heeft met LEGO®. Hier kun je kijken, bouwen en spelen. Je vindt dit museum in het oude LEGO Nederland pand aan de Legolaan te Grootegast. Een historische plek van LEGO. Het bedrijf was hier gevestigd van 1963 tot 1998.

Bekijk
LEGio museum

Mis niets uit Groningen

Maandelijks de leukste tips voor Groningen in je inbox? Schrijf je hieronder in voor de Groningen nieuwsbrief