Eeuwenoude kerken

Bakens van stilte in het landschap

Ze zijn vaak niet eens zo hoog, maar zo boven op een wierde torenen ze overal bovenuit. Veel Groningse kerken hebben een romanogotische bouwstijl met een sober, robuust tintje. Je kunt vrijwel altijd gewoon binnenlopen voor een moment stilte. Vaak hoor je alleen je eigen voetstappen. De deur staat open of je leent de sleutel bij de buren.

Baken in het landschap bij Marsum

Elk van de talloze kerken in Groningen vertelt een eigen verhaal. De St. Walfriduskerk in Bedum valt op door zijn scheve toren, die meer uit het lood staat dan de toren van Pisa. De in de dertiende eeuw gebouwde Mariakerk in Krewerd ademt nog steeds de serene en mystieke sfeer van de middeleeuwen. En midden in de botanische tuin van Pieterburen ligt de Petruskerk. Ook binnen word je omgeven door planten, bloemen en dieren – maar dan van houtsnijwerk. Een van de oudste bakstenen kerken in het noorden staat wat eenzaam op de restanten van een wierde in Marsum. Een monument van verstilling.

Kluizenaar op het Hogeland

Ook zo mooi midden op de wierde staat de kerk van Warfhuizen. In tegenstelling tot veel collega-kerken, is deze romanogotische kerk nog volop in dienst. Sterker nog, in de katholieke kluis achterin de kerk woont de enige in afzondering levende kluizenaar van Nederland, Pater Hugo. Bij binnenkomst komt de geur van wierook je tegemoet. Het kleine kerkje is van binnen versierd met beelden en zilveren en bronzen harten met rode linten. Ga even zitten op de houten banken en hoor hoe de wind rond de kerk raast. 

Ontdek ook

Mis niets uit Groningen

Maandelijks de leukste tips voor Groningen in je inbox? Schrijf je hieronder in voor de Groningen nieuwsbrief