Fietsen in NP Lauwersmeer

Langs het Lauwersmeer en over de zeedijk: het hele Lauwersmeergebied is een vrijwel oneindig netwerk aan fietspaden. Elk jaar komen er nieuwe paden en routes bij. Neem je eigen fiets mee of huur er een bij de vele verhuurpunten. Tegenwind? Nait soezen. De Groningers zijn er groot mee geworden.

Routes langs het water

Weidse uitzichten en een spectaculaire Groningse lucht erboven. Ga het Ballastplaatbos of de Kollumerwaard in voor de natuur op de grens met zoet water. Ontmoetingen met Schotse hooglanders of konikpaarden zijn zeker niet uitgesloten. Het fietspad over de Ezumakeeg is ook een aanrader. Of fiets het meer helemaal rond, bijvoorbeeld met fietsroute Rondje Lauwersmeer. In 43 kilometer ontdek je de natuur én stop je regelmatig voor een terrasje of een heerlijk vers visje. Volg je liever het zoute water? Fiets dan met de LF Kustroute op en langs de dijk van Lauwersoog naar Nieuwe Statenzijl, het meest oostelijke punt van de provincie Groningen.

Mountainbiken door de bossen

Ben je meer van de ruige tochten op de mountainbike? Midden in het Nationaal Park Lauwersmeer, in de bossen van Lauwersoog om precies te zijn, ligt een pittige MTB-route. Krap 20 kilometer is weliswaar geen dagtocht, maar deze route over de bodem van de voormalige Lauwerszee zal technisch zeker wat van je vragen. De route gaat voor twee derde over onverharde wegen; de rest loopt over verharde paden. Op meerdere plaatsen zijn zandbulten aangelegd waar de sportievelingen kunnen jumpen. Handige startpunten zijn Restaurant Het Booze Wijf en Activiteitencentrum Lauwersnest, beide in Lauwersoog.

Lees meer over de MTB-route.

Ontdek ook

Mis niets uit Groningen

Maandelijks de leukste tips voor Groningen in je inbox? Schrijf je hieronder in voor de Groningen nieuwsbrief