Highlights in en rond NP Lauwersmeer

Schitterende natuur waar zoet overgaat in zout

Op vakantie in Nationaal Park Lauwersmeer? Bofkont! Zo’n combinatie van vergezichten op de horizon, schitterende flora en fauna en zo veel ruimte voor recreatie vind je nergens anders. Ontdek het natuurgebied en trek daarna het Wad op of ga juist landinwaarts voor avontuur, natuur en opvallend veel dieren.

Natuur op de Ballastplaat

Pal aan het Lauwersmeer ligt de Ballastplaat, een voormalige zandplaat. In het jonge bos kun je heerlijk wandelen, ook met jonge kinderen. In sommige delen van het Ballastplaatbos kun je ineens oog in oog komen te staan met wilde konikpaarden of Schotse hooglanders.

Bekijk

Kiek over Diek

Zonder dijk was de provincie Groningen een stuk kleiner geweest. Misschien is dat waarom je bovenop de zeedijk de nuchtere kracht van de Groningers zo goed kunt voelen. Fietspad Kiek over Diek voert je in 90 kilometer over, voorlangs en achterlangs de dijk. De uitzichten zijn adembenemend. En met een beetje geluk heb je wind mee.

Lees meer

Waddenzee Werelderfgoed

Nationaal Park Lauwersmeer en Waddenzee Werelderfgoed worden niet voor niets vaak in één adem genoemd. Twee unieke natuurgebieden zo dichtbij elkaar; dat zie je bijna nergens. Het is misschien niet direct zichtbaar, maar onder en vlak boven de waterspiegel van de Waddenzee bevinden zich ruim 10.000 soorten dieren, van groot tot piepklein, en zo’n 250 plantensoorten. 

Lees meer

Sushi van het Wad

Al die vis, oesters en zeekraal… Waarom zou je wachten tot al dat lekkers uit Waddenzee Werelderfgoed in de winkel ligt, als je het ook zelf kunt oogsten? Ga op excursie en verzamel je maal bij elkaar. Verser dan dit kan niet.

Lees meer

Zeehondensafari

Zeehonden van dichtbij bekijken? Ga mee met een Zeehondensafari van het Zeehondencentrum in Pieterburen. De schipper zal ergens op het Wad voor anker gaan en met de groep beleef je de stilte van dit gebied. De kans is groot dat nieuwsgierige zeehonden bij de boot zullen opduiken uit het water: de ultieme manier van zeehonden spotten.

Lees meer

DoeZoo

Als je denkt dat de natuur saai is, dan heb je zeker nog nooit een slang om je nek gehad? Of een stinkdier geaaid? Naast voelen en zien, zal je in DoeZoo in Leens enorm veel dieren horen en ruiken. En proeven dan? Nou… lust je wel een lekker koekje van wormen? 

Lees meer

Wadlopen

Je zet een stap vooruit met je rechtervoet, maar je linkervoet blijft steken in het slik. Je benen blijken tot aan je knieën zwart te zijn. Veel liever kijk je recht vooruit, naar de horizon die uit niets meer bestaat dan zee en zandplaten. Wadlopen is een unieke ervaring die je nooit meer vergeet.

Lees meer

Adventurepark Waddenfun

Supergoed in klimmen? Of vind je het stiekem best spannend? Maakt niets uit, in Adventurepark Waddenfun klimt iedereen op zijn eigen niveau. Van kleuters van 4 tot oma’s van 82. Het grootste indoor klimpark van Nederland heeft uitdaging voor iedereen. Klik je veiligheidsgordel dicht en klim zo hoog je durft.

Lees meer

Mis niets uit Groningen

Maandelijks de leukste tips voor Groningen in je inbox? Schrijf je hieronder in voor de Groningen nieuwsbrief