Vogels kijken in NP Lauwersmeer

Zie ze vliegen op de grens tussen zoet en zout

Bijzondere natuur trekt bijzondere gasten. En dan bedoelen we vooral de enorme variatie aan zeevogels, wadvogels, weidevogels, watervogels, moerasvogels, struweelvogels, bosvogels en roofvogels. Er komen steeds nieuwe soorten bij. Kom ze spotten, bijvoorbeeld vanuit een van de vogelkijkhutten of observatietorens.

Van zeearenden tot rietzangers

De komst van de zeearend is voor de natuur van Nationaal Park Lauwersmeer een groot compliment. Letterlijk, want deze vogel is enorm. Bij de N361 richting Lauwersoog en bij de Ezumakeeg staan uitsnedes van een zeearend die je een idee geeft wat een spanwijdte van twee meter eigenlijk betekent. Maar er vliegt en broedt hier veel meer. De grazige delen zijn geliefd bij plantetende watervogels als de brandgrans en de smient. Ook broeden hier weidevogels als de kievit, de tureluur en de kemphaan. In het water zoeken duikeenden en steltlopers naar eten. In de rietvelden broeden zeldzame moerasvogels als de rietzanger, de karekiet en de blauwborst. En nu het bos steeds ouder wordt, leven daar ook steeds meer verschillende soorten. Dat trekt weer bijzondere roofvogels aan.

Rondom het Lauwersmeer

Leuk, al die vogels, maar waar kun je ze zien? Voor watervogels en weidevogels ga je naar de Bantpolder. De kans is groot dat je een kievit, grutto of scholekster ziet lopen langs de glooiende oevers. In de winter wordt de Bantpolder bewoond door duizenden overwinterende ganzen. De Kollumerwaard is met al die graslanden, moerassen, rietvelden en watervlaktes populair bij grauwe ganzen en roofvogels zoals buizerds, torenvalken en kiekendieven. Mogelijk zie je ook een zilverreiger vliegen of stilletjes in het water staren. Vanuit de Ezumakeeg kun je uitkijken naar de grauwe franjepoot, de grauwe gors, de gestreepte strandloper en de zeearend. Of klim op de observatietoren in het Ballastplaatbos.

Lees meer over vogels kijken op de website van Staatsbosbeheer en op de website van Nationaal Park Lauwersmeer. Of luister de speciale Vogelspotcast over het Lauwersmeergebied. Terwijl je de podcast luistert kan je een mooie wandeling maken door het gebied met een speciale kaart, misschien spot je wel de vogels waar ze het over hebben!

Ontdek ook

Mis niets uit Groningen

Maandelijks de leukste tips voor Groningen in je inbox? Schrijf je hieronder in voor de Groningen nieuwsbrief