Bezinnen bij het Lauwersmeer

Ontsnap aan de drukte van alledag en kom helemaal tot rust in de natuur die Nationaal Park Lauwersmeer te bieden heeft. Dit was de plek waar ooit zoet en zout water samenkwamen in de Lauwerszee. Natuurlijk zat er een plan achter de afsluiting van de Lauwerszee in 1969, maar men had nooit gedacht dat dit prachtige natuurgebied zou ontstaan. Het wilde water maakte plaats voor serene rust, de zeehond maakte plaats voor de ree en vele vogels trokken naar deze plek. Hieronder wat tips om tot rust te komen rondom het Lauwersmeer. 

Vogelspotten

Het Lauwersmeer is een erg belangrijk knooppunt in de vogeltrek. In het najaar verhuizen miljoenen vogels naar warmere plekken, om vervolgens in het voorjaar weer terug te keren. Vogels als de wielewaal, kluut en lepelaar maken het Lauwersmeer hun tijdelijke rustplek of besluiten er te blijven. Er is dus genoeg te spotten tijdens een wandeling door Nationaal park Lauwersmeer. Neem je verrekijker mee, download onze vogelkaart en beklim de verschillende uitkijktorens in het gebied. Je kan ook op pad met een van de boswachters van het Lauwersmeergebied. Zij kennen de verschillende vogelsoorten die hier rondvliegen als geen ander. En als je echt geluk hebt, kan je misschien zelfs een zeearend spotten.

Lees meer

Visserijmuseum Zoutkamp

Aan de oude binnenhaven in Zoutkamp duik je in de historie van het dorp bij het Visserijmuseum. Van oude visserijgereedschappen tot scheepsmodellen en navigatie-instrumenten, het museum geeft een inkijkje in het leven van de lokale vissers die generatieslang hebben gewerkt op de Waddenzee. Bezoekers kunnen zich onderdompelen in de verhalen van de vissersgemeenschap van Zoutkamp, leren over de technieken en tradities van de visserij en de unieke cultuur van dit historische vissersdorpje beleven. Snuif de geur van vis, teer, hout en diesel op en ga eventjes terug in de tijd. En vergeet niet om na afloop nog een versie portie vis te halen in het dorp, bijvoorbeeld bij Palingrokerij Postma

Lees meer

Zonsondergang Waddentribune

Bij de Hoek van de Bant vind je de Waddentribune. Hier heb je het beste uitzicht over Werelderfgoed de Waddenzee. Je kan hier wel de hele dag blijven kijken naar een van de grootste getijdengebieden ter wereld. Het uitzicht dat je ’s ochtends hebt, is namelijk heel anders dan het uitzicht in de avond. Dit komt door het ritme van de zee. Zelf raden we aan om de dag hier af te sluiten en te genieten van de magische zonsondergang.

Rondje Lauwersmeer

Door het rondje Lauwersmeer te wandelen of fietsen krijg je een goed beeld van de charme van dit gebied. Op deze 42 kilometer lange tocht kom je door zowel Groningen als Friesland. Met je stempelkaart op zak, kan je in elk dorp een stempel halen bij een van de gastronomische, recreatieve of culturele ondernemers die zijn aangesloten bij het rondje. Met de stempelkaart krijg je daarnaast ook leuke kortingen bij tal van ondernemers aan de route. 

Lees meer

Eten & drinken

Laat jezelf verwennen bij Herberg-Restaurant Molenrij. Hier maken ze gerechten met liefde voor de zee en het Groningse land. Seizoensproducten en lokale lekkernijen worden hier gecombineerd tot creatieve gerechten. Of ga dineren bij De Gouden Stek, wat boven op de oude zeedijk ligt. Naast dat je hier kan genieten van het heerlijke eten op de kaart, kan je ook lekker wegdromen bij het mooie uitzicht over het Lauwersmeer.

Overnachten

Bij Bed & Breakfast D'Olle Pastorie in Vierhuizen kan je niet alleen heerlijk overnachten, je kan er ook even tot jezelf komen in de sauna. Strijk hier neer na een dagje wandelen door de natuur bij het Lauwersmeer en laat de warmte in je spieren voelen. Bij Logement Doosje kan je ook ontspannen ten top. Hier hebben ze luxe kamers en kan je 's avonds genieten van een gangenmenu. Er is zelfs een 'verwenarrangement' te boeken als je jezelf echt even wilt laten pamperen. 

Andere tips in het lauwersmeer gebied

Iets verderop

Naast de activiteiten die direct rondom het Lauwersmeer liggen, zijn er ook nog andere uitstapjes die je makkelijk kan maken vanuit het gebied. Volg bijvoorbeeld de geur van kruidige thee aroma's naar de Theefabriek in Houwerszijl. Hier kan je je verdiepen in alles over thee in het enige theemuseum van Nederland of je uitleven in de theewinkel. Daarnaast kan je natuurlijk ook thee proeven in de sfeervolle theeschenkerij. Ze hebben hier een theekaart met keuze uit meer dan 300 theesoorten. Of ga op zoek naar verlichting in de Bonifatiuskapel in Dokkum. Deze Rooms-Katholieke bedevaartskapel is een herdenkingsteken voor Bonifatius die in 754 bij Dokkum werd vermoord. Je kan ook een bezoekje brengen aan Openluchtmuseum Het Hoogeland. Hier komt het verleden tot leven en kan je binnen kijken in twintig oude gebouwen. Woonkamers, slaapkamers en werkplaatsen zijn met zoveel oog voor detail ingericht, dat het lijkt alsof de bewoners even weg zijn.

Ontdek ook

Mis niets uit Groningen

Maandelijks de leukste tips voor Groningen in je inbox? Schrijf je hieronder in voor de Groningen nieuwsbrief